Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
302484_44377_shahray_v_m_tehnologi_socialno_rob....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
3.13 Mб
Скачать

Тема 5. Груповий тиск.

Заняття спрямоване на закріплення навичок прийняття рішення та формування навичок протидії груповому психоло­гічному тиску. Його завдання - допомогти дітям навчитися приймати здорові рішення в ситуаціях такого тиску. Прово­диться аналіз його видів. У ході спеціальної рольової гри відпра­цьовується техніка відмови в ситуаціях, коли дитині пропону­ють спробувати сигарети чи алкоголь. Дітям пропонуються формули, що допомагають швидко та впевнено відмовитись від спроби, наприклад:"Скажи: ні, спасибі!", "Наведи причину відмови", "Втікай", "Уникай ситуацій, коли можуть щось зап­ропонувати", "Зміни тему розмови" та ін.

Тема 6. Аналіз поведінки, пов'язаної з вживанням пв.

Тема включає два заняття:"Вирішення проблемних ситу­ацій"; "Вміння виражати особистісну позицію". У дітей розви­вається здатність усвідомлювати психологічний тиск, що спря­мований на тих, хто не вживає ці речовини,' закріплюються навички протистояння цьому тиску. Друге заняття спрямова­не на подальший розвиток навичок критичного мислення. Діти навчаються формулювати особисту думку, усвідомлювати свої життєві труднощі та говорити про них відкрито, звертаючись по допомогу до батьків та друзів.

ППП передбачає також проведення циклу занять з батьками.

На першому занятті батьки знайомляться з метою та завданнями профілактичної антинаркотичної роботи, отримують інформацію про соціальні проблеми, пов'язані із зловживанням ПВ, про фактори ризику, що сприяють заохоченню дітей до вживання.

На другому занятті батьки беруть участь у груповій роботі. Проводиться "мозковий штурм" на тему: "Причини вживання і IP дітьми". Розглядається проблема відповідальності (безвідпо­відальності) за вживання ПР. Обговорюється роль батьків у

107

формуванні здорового способу життя дітей. Бажаючі запрошуються взяти участь у роботі з ППП як помічники педагога.

Третє заняття відводить батькам роль глядачів. Діти, які завершують своє навчання за ППП, демонструють набуті навички, малюнки та плакати, присвячені здоровому способу життя.

З 1992 р. заняття за ППП проводяться в московських школах з дітьми двох вікових груп - 6 та 8 років. Тестування, що проводиться на початку та після завершення роботи за даною програмою, показало позитивні зміни у ставленні дітей до психоактивних речовин.

2. Розробіть технології адаптації та профілактики, котрі можна застосовувати в центрах соціальних служб.

Література

1. Діти "групи ризику": психологічні, соціальні та правові аспекти. - К.: Київська міська державна адміністрація, Служба у справах неповнолітніх, 2001.

  1. Психология социальной работы: Уч. пособие / О.В. Боголюбова, Н.Л. Васильева и др. Под общ. ред. М.А. Гулиной - Спб.: Питер, 2004.

  2. Словарь-справочник по социальной работе / Под ред. д-ра ист. наук проф. Е.И. Холостовой. - М: Юрист, 2000.

  3. Технологии социальной работы: Учебник / Под общ. ред. Е.И. Холостовой. -М: ИНФРА-М, 2002.

  4. Технология социальной работы: Учебное пособие для студ. высш. учеб. заведений / Под ред. И.Г. Зайнышева. - М: Гуманит. изд. центр ВЛАДОС, 2000.

  5. Зайцева И А., Кукушин B.C., Ларин Г.Г., Румега Н.А., Шатохина В.И. Коррекционная педагогика / Под ред. В.С. Кукушина. - Ростов н/Д.: Издательский центр "МарТ", 2002.

108