Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
302484_44377_shahray_v_m_tehnologi_socialno_rob....doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
3.13 Mб
Скачать

Інтерв'ю для друкованих та електронних змі

Основною метою розсилу прес-релізів про новини, що сто­суються вашої організації, є якомога ширше висвітлення про­блеми у ЗМІ і сподівання на можливість організації інтерв'ю. Таке інтерв'ю є для вас нагодою надати детальнішу інформацію і поглибити питання, пов'язані з вашим повідомленням.

ЗМІ деякі прес-релізи не вважають вартими увага як дже­рела новин через низку причин. Одна з них - прес-реліз надійшов до ЗМІ у "гарячий", "новинний" день, коли є багато інших новин і ваша новина просто поступилася у конкуренції з ними. Інша причина - ви подали прес-реліз на тему, яку ці ЗМІ не вважають "новиною". Однак часто це визначається суб'єктив­ним судженням - вашим і редакторів ЗМІ. Одні ЗМІ можуть цікавитися новинами певного типу з певного регіону, а інші - загальними новинами з вашої організації, незважаючи на тему самого інформаційного повідомлення чи події.

Якщо на основі вашого прес-релізу вам запропонували надати інтерв'ю кореспондентові, потурбуйтеся про дотримання багатьох умов.

185

Заздалегідь підготуйтеся до інтерв'ю, розробіть стратегію свого повідомлення. Випишіть на аркуші всі факти, якими ви збираєтесь оперувати. Репортери не чекають від вас знання всіх фактів і цифр напам'ять. Отже, тримайте їх напоготові і навіть зробіть з них копію, щоб репортер мав можливість заб­рати її з собою. Коротко ознайомте кореспондента з питанням, якому присвячено інтерв'ю, пам'ятаючи про основну ідею, яку ви збираєтесь викласти. При кожній нагоді ви повинні нада­вати більш детальну інформацію до свого повідомлення, щоб зробити його переконливішим.

Кореспондент не повинен змушувати вас відходити від заздалегідь погодженої теми інтерв'ю. Дотримуйтеся основних пунктів інтерв'ю.

Відповідайте стисло, крім тих тем, які ви хотіли б розви­нути, зосереджуйтесь на тому, що хочете донести до аудиторії, завжди підкреслюйте позитивне. Утримуйтесь від використан­ня складних мовних конструкцій і завжди пам'ятайте, що насправді ви спілкуєтесь із звичайним споживачем газети, радіо чи телепередачі.

Нарешті, чи не найважливіше, що ви можете зробити для своєї організації - це використовувати при кожній нагоді її назву. Якщо ви казатимете "я" або "ми" під час інтерв'ю, то ваша організація від цього не стане відомішою. Якщо ж ви скажете: "МГО реалізує цю програму з метою ...", це матиме набагато більше позитивних наслідків для вашої організації, ніж "Ми реалізуємо цю програму з метою...".

Остання порада: ви завжди повинні ставитися до будь-якого кореспондента, якому надаєте інтерв'ю, з повагою і у жодному разі не показувати свого роздратування. Останнє слово завжди залишається за ЗМІ. Якщо вам ставлять нетактовні запитання або такі, що не відповідають інтересам вашої організації, просто припиніть інтерв'ю, використавши будь-який привід. Якщо ж ви упевнені, що кореспондент просто вишукує історію, яка могла б завдати шкоди вашій організації, уникайте таких інтерв'ю взагалі.

186

Прес-конференції

Одним із найефективніших способів донесення до широ­кого загалу ваших важливих новин чи заходів є проведення прес-конференції. Цей метод поширення новин простий, не­дорогий і дуже ефективний. Однак, перш ніж призначити та­кий захід, варто звернути увагу на деякі важливі моменти. Насамперед для призначення прес-конференції потрібно мати вельми вагомий інформаційний привід. Запрошення представників ЗМІ на прес-конференцію, яка виявиться для них неважливою, може призвести до того, що наступного разу вони не прийдуть, навіть якщо буде серйозний інформаційний привід. Найголовніше, щоб новина була цінною для ЗМІ і щоб її не можна було поширити у кращий спосіб. Важливо заздалегідь поінформувати ЗМІ.

Уперше потрібно повідомити ЗМІ приблизно за півто­ра тижні до призначеної дати прес-конференції. За три-чо-тири дні до прес-конференції добре було б нагадати або за­телефонувати ЗМІ і переконатися в тому, що вони знають про прес-конференцію і мають інформацію, надіслану вами раніше.

Прес-конференція має відбуватися у зарезервованому приміщенні, доволі великому, щоб вмістити всіх запрошених представників ЗМІ. Не слід замовляти зал на 500 осіб, якщо ви очікуєте не більше як 20. Вигляд приміщення також може відіграти важливу роль. Варто також переконатися, що воно має достатнє освітлення, стільці, трибуну, технічні засоби, необхідні для проведення цього заходу.

Якщо ви скликаєте прес-конференцію на другу полови­ну дня, це означає, що інформація про подію з'явиться у ЗМІ не раніше, ніж наступного дня. Прес-конференція, призначена на кінець тижня, означає, що інформація про вашу акцію з'явиться у вихідні або навіть пізніше - у понеділок. Найкращий час для проведення прес-конференції - початок тижня, як правило, не пізніше середи до 11 години ранку.

187