Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sadekov_A.Prog-ma_virob._prakt._z_ekonom._(prof....doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
677.89 Кб
Скачать
    1. Розробка стратегічного плану діяльності підприємства

На основі проведеного стратегічного аналізу у розділі 3.1 даного звіту та аналізу, проведеному при написанні звіту по кафедрі «Економіки підприємства», необхідно розробити стратегічний план діяльності підприємства - бази практики. Логічну послідовність розробки стратегічного плану представлено на рис. 2.

1. Обґрунтування (або коригування існуючої) місії підприємства за структурою Ешріджзької моделі

2. Визначення (або коригування існуючої) генеральної стратегічної цілі підприємства та цілей його основних СБО. Побудова «дерева цілей» (вказати дату і кількісний вимір)

3. Обґрунтування вибору стратегій підприємства за допомогою методу SPACE (з використанням довірчих інтервалів)

4. Формулювання генеральної корпоративної (для полібізнесових підприємств), ділової (для кожної СБО) та конкурентної стратегій

5. Визначення переліку функціональних стратегій підприємства (формулювання назв без визнання термінів та кількісних обґрунтувань)

6. Визначення стратегічного плану за показником «дохідність підприємства» з використанням методу

«стратегічна галявина»

7. Формування стислого «стратегічного портрету» підприємства згідно з запропонованим стратегічним планом (заповнення узагальнюючої таблиці)

Рис 2. Послідовність розробки стратегічного плану підприємства

Приклад варіантів місії підприємств наведено в Додатку Д.

Наступний етап - визначення (або коригування існуючої) генеральної стратегічної цілі підприємства та цілей його основних СБО. Для стратегічних цілей необхідно вказати стратегічну планову дату і надати кількісний вимір планового показника (Наприклад, а) на 2012 рік досягти прибутку у розмірі 100 тис. грн.; б) у 2010 році збільшити частку ринку на 20 % до рівня 2008(звітного) р.; в) у 2016 році підвищити рентабельність вдвічі до рівня 2008 (звітного) року.

Далі треба побудувати «дерево цілей» (приклад - Додаток Е). За такою ж логікою будуються «дерево проблем» та «дерево рішень».

Після визначення місії та стратегічних цілей підприємства особливого значення набуває виважене здійснення стратегічного вибору підприємства.

В процесі розробки стратегічного плану обов’язковим елементом є визначення найбільш прийнятних стратегій подальшого розвитку підприємства на основі методу SPACE.

Детальне пояснення методики наведено у Додатку Ж, а дані, на основі яких здійснюватимуться розрахунки, структуровані у таблицях 3 – 6 другого розділу звіту.

В результаті висновків треба побудувати графічну модель оцінки стратегічних позицій та дій на зразок представленої у Додатку Ж (Рис. Ж 1).

Після визначення у такий спосіб оптимальних стратегій необхідно сформулювати види стратегій за ієрархією у розрізі кожної СБО.

Для обґрунтування назви корпоративної, ділових та конкурентних стратегій можна використовувати будь-які відомі підходи на вибір студента. (зокрема, С. Покропивного, В. Нємцова, М. Портера тощо). Однак, слід робити посилання: згідно з якою методикою або класифікаційним підходом визначено відповідну стратегію .

Для кількісного обґрунтування стратегічного плану за показником «дохід» або «доходність» необхідно скористатись методом «стратегічної галявини» (Додаток К).

Завершується другий розділ побудовою узагальнюючої таблиці «стратегічного портрету», який відображає усі стратегічно важливі характеристики підприємства, що були сформовані на основі проведеного стратегічного аналізу та стратегічного планування (табл. 9).

Таблиця 9

Стислий „стратегічний портрет” підприємства згідно зі стратегічним планом

Елементи стратегічного портрету

Характеристика

1

Вид корпоративної

Ділової

та конкурентних стратегій

2

Перелік обраних стратегічних бізнес-одиниць (СБО)

Перелік обраних стратегічних зон господарювання (СЗГ)

3

Сформульована (або скоригована) місія підприємства

4

Визначена стратегічна ціль (із кількісним обґрунтуванням)

5

Визначені стратегічні цілі бізнес-одиниць підприємства (із кількісним обґрунтуванням)

6

Заплановані на стратегічному рівні показники: доход (або прибутковість), тис.грн.

7

Заплановані на тактичному рівні (на майбутній рік) показники: *

- виручка, тис.грн.

9

- прибуток від звичайної діяльності до оподаткування, тис.грн.

10

- рентабельність реалізації, %

11

- рентабельність власного капіталу, %

12

Середньооблікова кількість працівників, осіб

* показники 7-12 беруться зі звіту по кафедрі «економіки підприємства»