Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sadekov_A.Prog-ma_virob._prakt._z_ekonom._(prof....doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
677.89 Кб
Скачать

1. Мета і завдання практики

Виробнича практика з економіки (професійна) є завершальним етапом у практичний підготовці студентів освітньо-кваліфікаційного рівня „бакалавр” і передує складанню державного іспиту.

До цілей практики, виконуваної під навчально-методичним керівництвом кафедри прикладної економіки відносяться:

- зміцнення теоретичних знань в області стратегії, конкуренто-спроможності підприємства, економічних ризиків та методів їх вимірювання;

  • поглиблення теоретичних знань в області стратегічного аналізу у т.ч. аналізу зовнішнього та внутрішнього середовища підприємства; зваженої оцінки привабливості галузі та конкретної сили підприємства на основі визначення ключових факторів успіху (КФУ); аналізу конкурентного позиціювання підприємства з використанням матричного інструментарію; оцінки та стратегічного планування розвитку підприємства, а також оцінки економічних ризиків запропонованої стратегії;

  • поглиблення теоретичних знань в області стратегічного планування у т.ч. обґрунтування оптимальних стратегій розвитку підприємства; розробка плану діяльності підприємства у стратегічний перспективі тощо;

  • набуття практичних навичок в оцінці поточної конкурентної позиції підприємства, привабливості галузі в якій функціонує підприємство, конкурентної сили підприємства;

  • формування практичних навичок в обґрунтуванні стратегічного вибору підприємства, який базується на комплексному урахуванні факторів зовнішнього середовища непрямого впливу, економічних показників розвитку галузі та внутрішніх показників фінансово-господарчої діяльності підприємства (фінансовий стан; ліквідність; забезпеченість основними фондами; мобільність активів; оборотність активів, економічна ефективність);

  • удосконалення практичних навичок в оцінці економічних ризиків та формуванні механізму їх нейтралізації;

  • формування чіткого розуміння логічних взаємозв’язків між стратегічним і тактичним рівнями аналізу та планування, а також економічного обґрунтування стратегії розвитку підприємства.

2. Бази практики і вимоги до них

Бази практики і розподіл студентів за ними визначаються директором інституту і кафедрами економіки підприємства та прикладної економіки і затверджуються наказом по університету.

Базами практики виступають торговельні і виробничі підприємства, які здійснюють різні види діяльності, знаходяться на повному комерційному розрахунку, мають у своїй структурі функціональні підрозділи за профілем спеціальності економіста і відповідають вимогам практики.

Бази практики повинні бути визначені договорами між університетом і підприємствами і є офіційною основою для проходження практики студентами.

Студенти можуть самостійно підібрати для себе місце проходження практики з дозволу кафедри і запропонувати його для використання.

  1. Організація та керівництво практикою

Навчально-методичне керівництво практикою, здійснюють кафедри прикладної економіки та економіки підприємства, які відповідно виконуваним блокам проводять інструктаж про порядок проходження практики, її програму, призначають кожному студенту викладача-керівника, визначають порядок перевірки і захисту звітів про практику, а також підводять підсумки практики.

Перед початком практики директорат іституту економіки і управління за участю кафедр і завідувача відділом практики університету проводить збори, на яких розглядаються організаційні питання з практики. Студентів знайомлять з наказом про розподіл по базах практики, з правами та обов'язками, вказують терміни її проходження, представляють керівника практики від університету. Кафедра видає студенту напрямок на практику, програму практики, щоденник, індивідуальне завдання.

Відповідальність за організацію практики студента на підприємстві несе керівник, який призначається адміністрацією підприємства з числа кваліфікованих досвідчених спеціалістів.

Підприємство організовує робочі місця практикантам і здійснює допомогу в отриманні необхідної інформації.

Студент, який на період проходження практики зараховується наказом підприємства практикантом, підпорядковується чинному режиму роботи, дотримується правил охорони праці і протипожежної безпеки (з обов’язковим проходженням інструктажу).

Студент має право: одержувати консультації у керівників практики за всіма питаннями програми практики, складання звітів, виконання індивідуального завдання.

У процесі проходження практики студент-практикант може бути зарахований на штатну посаду економіста або іншу посаду з оплатою при наявності вакансій.