Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ек праці.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
237.8 Кб
Скачать

15. Напрями пошуку роботи.

– звернутися до знайомих;

– Звернутися до посередницьких фірм;

– Пошук роботи за допомогою спеціальних видант;

– Участь у днях кар’єри та ярмарках професій;

– Пряме звернення до роботодавця;

– Пошук роботи через інтернет.

16. Підготовка і представлення інформації про себе на ринку праці, складання професійного резюме.

Одним із найефективніших засобів самомаркетингу на ринку праці є гарне резюме. Резюме здатне спрацювати двічі: спочатку, при початковому перегляді роботодавцем або його помічником, цьому документу приділяється не більше двох-трьох хвилин, тому на цьому етапі головне, щоб ваше резюме зацікавило роботодавця. В такому разі резюме попрацює вдруге — при організації особистої зустрічі претендента з роботодавцем, і тут важливо, щоб реальна людина не дуже відрізнялася від описаного в резюме ідеального працівника.

Професійне резюме – це стислий формалізований виклад про свою освіту, професійний досвід, ділові риси, додаткові знання та навички, які можуть зацікавити роботодавця.

Основні розділи, які повинні бути в резюме: 1. Особисті дані (прізвище, ім'я по батькові, адреса, телефон, e-mail) 2. Мета (на яку вакансію претендуєш) 3. Освіта пишеться в зворотному хронологічному порядку. У цьому розділі повинна бути повна інформація про твою освіту, включаючи назву учбового закладу, дати вступу і закінчення навчання, титули, дипломи, сертифікати, які ти отримав, а також список всіх курсів і тренінгів, які ти проходив. 4. Досвід роботи пишеться в зворотному хронологічному порядку. Повний список всіх твоїх працедавців з вказівкою місяця і року взяття на роботу і звільнення, посад, а також конкретний список обов'язків, що виконувалися, і основних досягнень. Краще нічого не пропускати. 5. Інша діяльність. Сюди пиши все, що не підійшло в розділ «Досвід роботи». Це може бути волонтерська, суспільна, творча робота. 6. Знання мов. Тут замість англійський із словником, краще написати англійський базовий 7. Спеціальні навички. Якщо щось з твоїх умінь не знайшло віддзеркалення в розділах «Досвід роботи» і «Інша діяльність», то включи їх в цей розділ. 8. Особисті якості. Не соромся себе хвалити, 3-5 якостей вкажіть обов'язково, але будь готовий привести приклад з життя, де ця твоя якість виявилася. 9. Інтереси, захоплення.

  1. Трудова кар’єра: поняття, значення, види, планування та реалізація.

Одним із елементів системи управління персоналом є планування трудової кар’єри.

Як свідчить зарубіжний досвід, необхідно планувати ділову кар’єру з моменту прийняття працівника на роботу до його звільнення.

Розрізняють два види кар’єри: професійну та внутрішньоорганізаційну.

Професійна кар’єра характеризується тим, що конкретний працівник у процесі свого трудового життя проходить різні стадії розвитку: навчання, вступ на роботу, професійний ріст, підтримання індивідуальних професійних здібностей і, нарешті, вихід на пенсію. Усі ці стадії працівник може пройти послідовно в різних організаціях.

Внутрішньоорганізаційна кар’єра охоплює послідовну зміну стадій розвитку працівника в одній організації.

Вона може бути:

  • вертикальною — піднімання на вищий ступінь структурної ієрархії;

  • горизонтальною — переміщення в іншу функціональну сферу діяльності або виконання певної службової ролі на сходинці, що не має жорсткого формального закріплення в організаційній структурі (наприклад, виконання ролі керівника тимчасової цільової групи, програми тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]