Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ек праці.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
237.8 Кб
Скачать

48. Індивідуальна фотографія робочого часу

Індивд.фотографія роб.часу проходить в такі етапи:

1)Підготовчий – облік вит-т роб.часу. Не потребує високої точності; на титул.стороні спост.листа запис-ся інф-я про працівника, за яким буде проведено спостереження, її посада, стаж роботи, короткий запис з ознайомленням посад.інструкцій; якщо виникає потреба - схематичне відобр-ня розміщ.роб.місця у кімнаті

2)Проведення спостережень - заповнюється протягом усього роб.дня спостереж.листа

3)Розробка результатів – виз-ня трив-ті зиписів кожного часу (присвоєння індексу каліф-ї вит-т роб.часу; груп- вит-т роб.часу по індексах - факт.баланс вит-т роб.часу)

4)Аналіз факт.факт. вит-т роб.часу і роз-ся пок-ки викор-ня роб.часу, а також роз-ся сумарний резерв зростання прод-ті праці

Метод інд.фот-ії роб.часу – вик-ся для встан. еф-ті вит-т роб часу і на основі рек-й вказ на удоскон.додат.мотив в сис-мі оплати праці в регул. дисципліни праці та реком-й щодо осн.заходів підвищ-ня прод-ті праці конкрет.працівника.

49. Сутність, функції та структура заробітної

Заробітна плата — це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Виконує такі ф-ї: відтворювальну — як джерела відтворення робочої сили і засобу залучення людей до праці; стимулюючу — встановлення залежності рівня заробітної плати від кількості, якості і результатів праці; регулюючу — як засіб розподілу і перерозподілу кадрів по регіонах країни, галузях економіки з урахуванням ринкової кон’юнктури; соціальну — забезпечення соціальної справедливості, однакової винагороди за однакову працю. Але на жаль жодна з цих функцій в Україні не виконується в повній мірі.

Заробітна плата працівників складається з основної (постійної) і додаткової (змінної) частин, а також заохочувальних виплат. Основна заробітна плата — це винагорода за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці. Додаткова заробітна плата — це винагорода за працю понад установлені норми, за трудові успіхи та винахідливість і за особливі умови праці. Інші заохочувальні та компенсаційні виплати — це винагорода за підсумками роботи за рік, премії за спеціальними системами і положеннями, компенсаційні та інші грошові й матеріальні виплати, які не передбачені актами чинного законодавства або які здійснюються понад установлені зазначеними актами норми.

50. Принципи і складові елементи організації заробітної плати

Організація оплати праці — це один з найважливіших інструментів, що визначає взаємозв’язок міри праці і міри його оплати.

Організації заробітної плати властиві певні принципи: Оплата праці найманого працівника залежно від його особистого трудового вкладу, кількості і якості витраченої праці; Надання самостійності підприємствам у виборі форм і систем оплати праці і визначенні її розміру; Співвідношення в оплаті праці різних категорій і професійно-кваліфікаційних груп з урахуванням складності виконуваних робіт і умов праці, її престижності; Стимулювання підвищення технічного й організаційного рівня виробництва, зниження собівартості й підвищення якості продукції; Регулювання розмірів мінімальної заробітної плати, які мають забезпечувати просте відтворення робочої сили працівникам різної кваліфікації. У сучасній економічній системі України розрізняють державне та тарифно-договірне регулювання заробітної плати.

Головною вимогою до організації заробітної плати на підприємстві є забезпечення необхідного підвищення заробітної плати при зниженні її затрат на одиницю продукції, а також гарантованості виплати заробітної плати за рахунок результатів діяльності підприємства.

Суб’єктами організації оплати праці є: органи державної влади та місцевого самоврядування; власники, об’єднання власників або їхні представницькі органи; професійні спілки, об’єднання професійних спілок або їхні представницькі органи; працівники.

Основні принципи організації оплати праці здійснюються за допомогою таких її складових елементів, як система угод і договорів на різних рівнях економіки, а також через: установлення норм трудових затрат, тобто нормування праці; установлення норм оплати праці, а саме застосування тарифної системи, або системи пайової участі працівника у фонді оплати праці підприємства; визначення системи оплати праці, тобто способу урахування при оплаті індивідуальних і колективних результатів праці; установлення порядку змін в організації оплати праці на окремих підприємствах і його структурних підрозділах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]