Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ек праці.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
237.8 Кб
Скачать

13. Безробіття, його показники та види

Безробіття - це ек-на категорія, яка відбиває ек-ні відносини щодо вимушеної незайнятості працездатного населення. Розрізняють відкрите й приховане безробіття.

Відкрите безробіттяозначає існування явно незайнятого населення, приховане — наявність формально зайнятого населення..

Виділяють такі види Б:

1.Фрикційне Бпов'язане з переміщенням людей з однієї роботи на іншу, а також із однієї місцевості в іншу. В умовах ринкової ек-ки цей вид Б завжди існує.

2. Структурне Бпов'язане зі структурними зрушеннями в ек-ці. Причиною є територіальна і кваліфікаційна невідповідність між вільними робочими місцями і безробітними. У СБ виокремлюють:

  • Технологічне Бпов'язане з переходом до нової техніки і технології, з механізацією та автоматизацією виробництва, що супроводжується вивільненням роб. сили і найманням працівників принципово нових спеціальностей та кваліфікації

  • Конверсійне Бспричиняється скороченням чисельності армії і зайнятих у галузях оборонної промисловості.

3. Сезонне Бстосується тих видів виробництва, які мають сезонний характер і в яких протягом року відбуваються різкі коливання попиту на працю (с/г, будівництво тощо).

4. Циклічне Бпостійно змінюється за своїми масштабами, тривалістю і складом, що пов'язано з циклом ділової кон'юнктури.

5. Інституціональне Б—породжується правовими нормами, що впливають на попит і пропозицію праці.

Показники, що хар-ть рівень б-тя (у визначенні МОП) є:

Рб=Б/Еа*100; Рб=Бз/Чпн*100

де Рб — рівень безробіття, %;

Б — кількість безробітних у віці 15—70 років;

Еа — кількість економічно активного населення;

Б3 — кількість безробітних, зареєстрованих у державній служ­бі зайнятості;

Чп.н — кількість працездатного населення у працездатному віці.

14. Вибір професії та пошук роботи – важливі етапи соціальної реалізації людини.

Вибір професії – чи не найголовніший чинник того, як складеться твоє подальше життя та як ти в ньому будеш себе почувати. Адже всім хочеться не лише заробляти гроші, але й реалізувати свій потенціал та отримувати справжнє задоволення від своєї діяльності.

Проблема тут полягає в тому, що молоді люди часто самі не знають, чим би їм хотілось займатися. Батьки часто також мають туманні уявлення про сучасні професії та їхні особливості. Інколи трапляються щасливі випадки, коли особливі задатки старшокласників помічають родичі або знайомі. Буває, що дитина сама зацікавиться справою, яка пізніше стане її професією. Але все-таки найчастіше впливають на вибір майбутньої справи батьки, їх робота, інтереси і устремління.

При виборі професії та плануванні кар'єри визначальними вважаються нахили, однак для успіху в професійній діяльності необхідне досягнення гармонії між нахилами та здібностями.

Після визначення з урахуванням нахилів і здібностей бажаної професії та роботи, після встановлення поточних та перспективних цілей щодо власного працевлаштування та формування кар'єри можна приступати безпосередньо до пошуку роботи з використанням усіх можливостей та шляхів влаштування на роботу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]