Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ек праці.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
237.8 Кб
Скачать

26. Інвестиції в людський капітал, аналіз зисків та витрат при інвестиціях в освіту.

Аналіз ефективності інвестицій починається з оцінки витрат на освіту та очікуваних зисків (вигід) від її отримання.

Витрати, пов'язані з одержанням освіти, можна розділити на три групи.

1. Прямі матеріальні витрати (плата за навчання, витрати на підручники, послуги бібліотеки, копіювання, канцтовари, Internet, витрати, пов'язані зі зміною місця проживання).

2. Втрачені заробітки. Кількісно втрачені заробітки можна визначити як заробітки на роботі, яку могла б мати людина, якби вона не навчалася, мінус доходи студента (стипендія та підробітки).

3. Моральні втрати (втрата вільного часу, стрес, зміна оточення)

Очікувана віддача від інвестицій в освіту теж складається з трьох груп доходів.

1. Прямі матеріальні зиски (вищий рівень заробітків протягом життя, більша можливість брати участь у прибутках компанії, більша можливість отримувати персоніфіковані умови оплати праці, різноманітні пільги, премії, надбавки, більша можливість отримати пенсійне, медичне страхування за рахунок підприємства.

2. Непрямі матеріальні зиски (більша можливість отримати подальші інвестиції у власний людський капітал з боку роботодавця, оскільки освіта збільшує інвестиційну привабливість найманого працівника, оздоровлення за рахунок підприємства більш вірогідне для висококваліфікованого працівника, висококваліфіковані працівники, як правило, мають кращі умови праці та відпочинку, цінні працівники частіше отримують пільгові кредити та іншу допомогу від роботодавця для створення достойних умов життя.

3. Моральні зиски:

3.1. Задоволення від обраної професії протягом життя (престижність, досягнення певного соціального статусу, самореаліза-ція).

3.2. Доступ до цікавих видів діяльності, професійна творчість.

3.3. Висока конкурентоспроможність на ринку праці, відчуття стабільності та впевненості в майбутньому.

3.4. Задоволення від способу життя студентів, від самого процесу навчання та від успіхів у ньому.

3.5. Співробітництво з розумними та перспективними людьми тощо.

27. Методи економічної оцінки ефективності інвестування в людський капітал.

Метод аналіз "витрати — вигоди" використовується у тих випадках, коли потрібно відібрати проекти згідно з вигодами, що приходиться на одиницю витрат".

Аналіз за методом "витрати — вигоди" ділиться на три етапи.

1. Ідентифікація вигід (зисків) та їх вартісна оцінка з урахуванням фактору часу.

2. Ідентифікація витрат та їх вартісна оцінка (також з урахуванням фактора часу).

3. Порівняння величини вигод з величиною витрат.

Метод дисконтування - оцінка теперішньої вартості своїх майбутніх доходів.

B0=B1/1+r

Величина В0 у даному рівнянні називається дисконтованою вартістю капіталу , тобто сьогоднішньою меншою цінністю більшого капіталу , що буде отриманий в наступному періоді.

Різниця між дисконтованими величинами витрат і вигід — "чиста приведена вартість" (NPV)

де Bt — дохід від інвестицій в людський капітал у період t;

Ct — величина витрат у період t;

n — кількість періодів часу;

r — індекс ставки відсотка, або ставка дисконтування.

28. Сутність соціально-трудових відносин.

Соціально-трудові відносини — це комплекс взаємовідносин між найманими працівниками і роботодавцями за участі держави, які пов'язані з наймом працівників, використанням та оплатою їхньої праці, відтворенням робочої сили і спрямовані на забезпечення соціальної злагоди, високого рівня та якості життя працівників, високої ефективності роботи підприємств.

Ці відносини охоплюють широке коло питань — від соціально-економічних аспектів майнових відносин до системи організаційно-економічних і правових інститутів, пов'язаних з колективними та індивідуальними переговорами, укладанням договорів і угод, визначенням умов праці, розмірів її оплати, вирішенням трудових конфліктів, участю працівників в управлінні виробництвом тощо.

На стан трудових відносин активно впливають такі чинники, як структурні зміни в економіці, соціальна політика уряду, науково-технічний прогрес, професійно-кваліфікаційні зміни в робочій силі, темпи економічного розвитку, інфляція, гнучкість ринку праці, активність колективних переговорів, ефективність зайнятості, зокрема в державному секторі, тощо.

Соціально-трудові відносини як система виявляються у двох формах: 1) фактичні соціально-трудові відносини, які функціонують на об'єктивному і суб'єктивному рівнях і 2) соціально-трудові правовідносини, що відображають фактичні соціально-трудові відносини на інституціональному, законодавчому, нормотворчому рівнях.

Система СТВ х-ється такими складовими:

· сторони СТВ;

· суб'єкти СТВ;

· механізм СТВ;

· рівні СТВ;

· предмет СТВ;

· принципи СТВ;

· типи СТВ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]