Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розд_л I.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
184.83 Кб
Скачать
  1. Конструктивні вимоги та умови експлуатації технологічних машин і механізмів

  1. Продуктивність машин та потужність, яку вони споживають

Продуктивність - це здатність технологічної машини виробля­ти певну кількість продукції за одиницю часу. Залежно від фізичного стану продукція, що виробляється, може вимірюватися в одиницях маси (кг), одиницях об'єму (м3) або в штучних одиницях (шт.). Технічні машини мають теоретичну, технічну й експлуатаційну про­дуктивність.

Теоретична продуктивність - кількість продукції, яку може виробляти машина за одиницю часу під час і безперервної роботи у стаціонарному режимі.

Теоретична продуктивність є параметром технічної характеристики.

Технічна продуктивність – це середня кількість продукції, що виробляє технічна машина упродовж певного проміжку процесу переробки продукції.

Експлуатаційна продуктивність – показник, що характеризує машину в умовах експлуатації на конкретному виробництві з урахуванням усіх втрат робочого часу.

Продуктивність машини. Для забезпечення роботи робочого органа технологічної машини до нього від двигуна через передавальний механізм необхідно підвести певну механічну енергію. Потужність електродвигуна, тобто енергія, яка підводиться до нього від електромережі за одиницю часу, повинна забезпечувати втрати в самому двигуні, у передавальному механізмі, на робочому валі, який передає рух робочому органу і на виконання роботи робочим органом із заданою швидкістю.

Потужність витрачається на:

  • Виконання технологічного процесу;

  • На роботу механізмів на холостому ходу;

  • Подолання сил тертя в кінематичних парах;

  • Розсіювання енергії при деформації і вібрації деталей і машин;

  • Подолання під час вмикання сил гальмування.

Лекція № 1.

Тема 2. Універсальні кухонні машини план:

  1. Універсальні приводи, їх типи, технічні характеристики, будова.

  2. Універсальні кухонні машини загального призначення.

  3. Універсальні кухонні машини спеціального призначення.

  1. Універсальні приводи, їх типи, технічні характеристики, будова

У закладах ресторанного господарства використовуються універсальні кухонні машини загального і спеціального призначення.

Універсальна кухонна машина складається з універсального приводу та певного комплекту змінних виконавчих механізмів.

Усі типи універсальних кухонних машин мають привід одна­кової будови. Він складається зі станини, електродвигуна, редуктора і пристрою для під'єднання виконавчих змінних механізмів.

Редуктор призначений для передачі зусиль від електродвигуна до змінного механізму і для зменшення кількості обертів вала двигуна до оборотів привідного вала робочого органа.

Зовні електродвигун і редуктор закриті кожухом.

У всіх універсальних приводах привідний механізм виконаний у вигляді двоступеневого циліндричного одноосного редуктора.

Для фіксування хвостовиків змінних механізмів у горловині привода найчастіше всього використовують ексцентрикові і гвинтові затискачі, а пуск і зупинка приводу здійснюється за допомогою кнопкової станції, розташованої на кожусі приводу.

Будову приводу розглянемо на прикладі приводу П - ІІ (рис. 1.).

Рис. 1. Привід універсальний П-ІІ:

І - горловина; 2 — ведуча шестерня; 3 - електродвигун; 4 - перемикач

швидкостей; 5 — пускова кнопка; б кнопка теплового реле;

7, 10- зубчасті колеса; 8 - проміжний вал; 9 — шестерня;

11 - робочий вал

Особливістю будови приводу є використання у ньому двошвидкісного електродвигуна.

Ведуча шестерня редуктора закріплена безпосередньо на валу електродвигуна і зчіплюється із зубчастим колесом, розташованим на проміжному валу. На цьому ж валу встановлена шестерня, яка зчіплюється із зубчастим колесом, насадженим на консоль робочого вала. Привідний вал змінного механізму з'єднується з робочим валом привода за допомогою паза, виконаного на торці робочого вала. Під'єднувальна горловина забезпечена заклинювальним механізмом. Механізм складається з ручки з ексцентриковим кулачком, при пово­роті якого хвостовик змінного механізму затискується у горловині приводу.

Корпус редуктора і електродвигуна закриті кожухом, виготовле­ним з тонколистової сталі. На боковій стороні кожуха розташовані пусковий пристрій, де знаходяться перемикач швидкостей, пускова кнопка і кнопка теплового реле. Всередині під кожухом закріплені магнітний пускач і теплове реле.

Під час вмикання електродвигуна обертання від шестерні, яка знаходиться на його валу, передається зубчастому колесу і шестерні, розташованій на проміжному валу. Від шестерні обертання через зубчасте колесо передається робочому валу приводу, а від нього -валу змінного механізму.