Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Заняття№1-лекція.doc
Скачиваний:
219
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
254.98 Кб
Скачать

Основна частина

Перше навчальне питання лекції. (Слайд №2) Основи оборони механізованого батальйону (роти).

1.1 Види оборони. Мета оборони і способи її досягнення, вимоги до оборони.

(Слайд № 3)

Оборона здійснюється навмисно або вимушено з метою відбити наступ переважаючих сил противника, завдати йому максимальних втрат, утримати важливі райони (об'єкти) місцевості і тим самим створити сприятливі умови для переходу в наступ.

В залежності від бойової завдання, наявності сил і засобів, а також від характеру місцевості оборона може бути позиційною і маневреною.

(Слайд № 4)

Позиційна оборона - основний вид оборони. Вона найбільш повно відповідає головній меті оборони і ведеться шляхом завдання максимальних втрат противнику в ході наполегливого утримання підготовлених до оборони районів місцевості. Позиційна оборона застосовується на більшості напрямків, і передусім там, де втрата території недопустима.

Маневрена оборона застосовується з метою завдання противнику втрат, виграшу часу і збереження своїх сил шляхом послідовних оборонних боїв на завчасно намічених і ешелонованих в глибину рубежах у поєднанні з короткими контратаками. Вона допускає залишення деякої частини території. У ході маневреної оборони батальйон (рота) у взаємодії з іншими підрозділами бригади (полку) змушує противника наступати в тому напрямку, де підготовлена стійка позиційна оборона, або противник втягується в район, який забезпечує вигідні умови для його розгрому контратаками.

Батальйон (рота), як правило, веде позиційну оборону, в окремих випадках він може брати участь в маневреній обороні бригади (полку), а при призначенні для оборони смуги забезпечення вести її самостійно.

Підрозділи можуть переходити до оборони навмисно, або вимушено, в умовах відсутності зіткнення з противником, або при безпосередньому зіткненню з ним. Оборона може підготовлятися завчасно - до початку бойових дій або організовуватись під час бою.

В залежності від обстановки перехід до оборони може здійснюватися поспішно, в короткі терміни, або підрозділи можуть готуватись до неї тривалий час.

Оборона повинна бути стійкою та активною, здатною протистояти ударам усіх видів зброї, атаці значної кількості танків і піхоти противника, вести активну боротьбу з його повітряними (аеромобільними) десантами і диверсійно-розвідувальними групами.

Вона повинна бути протитанковою, протиповітряною і протидесантною, глибоко ешелонованою і готовою до тривалого ведення бою в умовах застосування противником звичайної зброї, зброї масового ураження, засобів радіоелектронної боротьби і психологічного впливу.

Батальйон (рота) не має права залишати позиції, які займає, і відходити без наказу старшого командира.

(Слайд №5)

1.2 Місце батальйону (роти) в обороні .

Механізований (танковий) батальйон (рота) може оборонятися в першому або другому ешелоні бригади, полку (батальйону), в смузі забезпечення або на передовій позиції, складати загальновійськовий резерв або знаходитися в протидесантному резерві.

Танковий батальйон механізованої бригади (полку), як правило, використовується для посилення механізованих батальйонів, а частина сил - у загальновійськовому резерві. Він може також знаходитися в другому ешелоні.

Батальйон першого ешелону готує і займає оборону на першій позиції. Він призначається для відбиття наступу противника, знищення його перед переднім краєм і при вклиненні в оборону на першій позиції, а також для стійкого утримання важливого району місцевості та створення сприятливих умов для розгрому противника.

Батальйон другого ешелону займає оборону на другій позиції, як правило, на важливому напрямку в готовності до стійкого утримання району, який займає, посилення (заміні) підрозділів першого ешелону у випадку втрати ними боєздатності, проведення контратак, а також до знищення повітряних десантів противника.

Танковий батальйон і механізований батальйон на бойових машинах піхоти, які знаходяться в другому ешелоні, готують один-два вогневих рубежі для відбиття атак танків противника вогнем з місця.

Механізований (танковий) батальйон, який призначений для оборони в смузі забезпечення, діє як передовий загін з метою затримати наступ переважаючих сил противника, примусити його завчасно розгорнутися й наступати в невигідному для нього напрямку, завдати йому втрат і виграти час для підготовки оборони.

При відсутності смуги забезпечення батальйон (рота) може оборонятися на передовій позиції, яка створюється на віддаленні 6 - 8 км від переднього краю оборони.

Батальйон (рота), який складає загальновійськовий резерв, займає призначений йому район зосередження (район оборони) та знаходиться в готовності до виконання завдань, які раптово виникають, або до посилення (заміни) підрозділів першого ешелону у випадку втрати ними боєздатності.

Батальйон (рота), який призначений у протидесантний резерв, займає вказаний йому район, веде розвідку повітряного противника, обладнує протидесантні загородження, готує вогневі засідки і знаходиться в готовності до знищення повітряних десантів противника в районах можливої висадки (викидання) та на імовірних напрямках їх дій.

(Слайд №6 )