Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Заняття№1-лекція.doc
Скачиваний:
219
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
254.98 Кб
Скачать

28

ВІЙСЬКОВИЙ ІНСТИТУТ

ОДЕСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ПОЛІТЕХНІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Факультет підготовки офіцерів запасу

Кафедра загальновійськової підготовки

Прим. №1

ЗАТВЕРДЖУЮ

Декан факультету підготовки

офіцерів запасу

службовець

М.І. БУТ

“____” вересня 2010 року

Тема №5 “ Механізовані підрозділи в обороні.”

Заняття №1 “ Механізований батальйон (рота) в обороні”

Лекція

Обговорено на засіданні ПМК №1

кафедри ________2010р.

Протокол № ___

ОДЕСА-2010

НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНІ ЦІЛІ

1. Надати студентам систематизовані основи знань та практичного досвіду з питань підготовки та ведення оборонного бою механізованими підрозділами.

2. Розкрити стан і перспективи розвитку підготовки та ведення оборонного бою механізованими підрозділами.

3. Сконцентрувати увагу студентів на найбільш складних і вузлових питаннях основ, підготовки та ведення оборонного бою механізованим батальйоном (ротою).

4. Виховувати у студентів наполегливість у самостійному вивченні матеріалів з теми лекції.

РОЗРАХУНОК ЧАСУ

Навчальні питання

Час (хв.)

I. Вступна частина заняття - 10 хв.

II. Основна частина заняття - 70 хв.

Вступ

1-е навчальне питання

Основи оборони механізованого батальйону (роти).

25 хв.

2-є навчальне питання.

Підготовка оборони механізованого батальйону (роти).

20 хв.

3-є навчальне питання.

Ведення оборони механізованим батальйоном (ротою).

20 хв.

Закінчення

5 хв.

III. Заключна частина заняття - 10 хв.

МАТЕРІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

  1. Проектор комп’ютерних даних.

  2. Слайди з теми заняття.

  3. Екран.

  4. Класна дошка.

  5. Крейда різнокольор

  6. Виставка літератури.

Презентації:

  1. Презентація лекції в програмі "Power Point".

Література:

  1. БССВ ч.ІІ (батальйон, рота). - К.: Варта, 1998. ст.ст. 41-126.

  2. БСВ ч. ІІІ (взвод, відділення). - К.: Варта, 1998. ст.ст. 36-83.

  3. Підручник “Тактика” ч.ІІ (батальон, рота), - Од.: ОІСВ, 1997, с. 112-216.

  4. Підручник „Тактика в боевых примерах (полк)”. - М.: Воениздат, 19, - 162 с.

  5. Рекомендації механізованим підрозділам щодо дій на полі бою в сучасних умовах. - К.: Головне управління бойової підготовки Головного командування Сухопутних військ Збройних Сил України, 2002, с. 8-9, 12-20, 36.

  6. Рекомендації щодо підготовки та ведення дій механізованим і танковим підрозділам у ході припинення конфлікту, роззброєння та ліквідації незаконних збройних формувань - К.: Головне управління бойової підготовки Головного командування Сухопутних військ Збройних Сил України, 2002 р.

  7. Навчальний посібник “Розвиток поглядів на підготовку та проведення спеціальних операцій у збройних конфліктах”. - Суми: Видавництво “Мрія-1”, ЛТД 2004 р.

  8. Навчальний посібник “Особливості підготовки і ведення бойових дій із незаконними збройними формуваннями механізованими (танковими) підрозділами в місті та гірській місцевості”. - Одеса: Видавництво ОІСВ, 2006 р.

ЗАВДАННЯ СТУДЕНТАМ НА САМОСТІЙНУ РОБОТУ

(Слайд №19)

А) з теоретичної підготовки

Уважно вивчити матеріали лекції, іншої основної та додаткової літератури.

Доповнити основні матеріали лекції.

Самостійно вивчити питання що стосуються оборони механізованого батальйону (роти) в особливих умовах, а саме:

- Оборона в місті (населеному пункті)

- Оборона водних перешкод

- Оборона морського узбережжя та островів

- Вихід з бою і відхід

- Зміна підрозділів

- Оборона в особливих умовах(вночі, взимку, в лісі, в горах)

(БССВ ч.ІІ (батальйон, рота). - К.: Варта, 1998. ст.ст. 92-126.

Підручник “Тактика” ч.ІІ (батальон, рота), - Од.: ОІСВ, 1997, с. 189-216.)

Б) з практичної підготовки

1. Викреслити в робочому зошиті схеми:

бойовий порядок батальйону (роти) в оборонному бою, характеристика його елементів;

  1. Ознайомитися з навчальними питаннями, що виносяться на семінар, підготуватися до відповідав.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

  1. При підготовці до заняття лектору необхідно з'ясувати, який матеріал студенти вивчили під час відпрацювання попередніх тем модулю.

  2. Напередодні лекції студенти повинні закріпити знання, одержані ними на попередніх заняттях під час самостійної роботи.

  3. Перед початком лекційного заняття розмістити схеми підготувати технічні засоби навчання до роботи.

  4. При проведенні вступної частини заняття, після перевірки наявності студентів звернути увагу студентів на важливість вивчення теми для їх подальшого вивчення обов’язків за фахом, показати актуальність лекції, її зв'язок з наступними заняттями, визначити мету і навчальні питання, які розглядаються.

  5. Основну частину лекції складають навчальні питання, де розкривається зміст теми, приводиться вся система доказу з застосуванням різних методичних прийомів. Читання лекції - сама відповідальна частина роботи лектора.

  6. Кожне теоретичне положення повинне бути обґрунтоване і доведене, формулювання і визначення, які наводяться, мають бути стислими і чіткими, насичені глибоким змістом. Усі докази і роз'яснення спрямовуються на досягнення поставленої мети, на розкриття змісту питань.

  7. Починати лекцію необхідно з чіткого, неквапливого оголошення теми, мети і навчальних питань, щоб студенти могли зробити записи. Звернути увагу на необхідну літературу, посібники, порекомендувати мемуарну, спеціальну, публіцистичну, художню, вітчизняну і закордонну літературу.

  8. Матеріал лекції викладати вільно, намагатися звертатися до аудиторії з живим словом, дотримуючись високої культури мови, менше прив'язуватися до тексту лекції, а більше використовувати доказовий матеріал: таблиці, схеми, діафільми, повчальні приклади. У процесі лекції необхідно спостерігати аудиторію, в залежності від уваги студентів змінювати темп і інтонацію, підтримувати увагу аудиторії.

  9. Приклади, що приводяться в лекції з досвіду Великої Вітчизняної війни, локальних війн, бойової підготовки військ повинні підтверджувати основні теоретичні положення, тісно погоджуватися зі змістом лекції і доповнювати друг друга.

  10. В ході читання лекції необхідно здійснювати контроль запису і підтримувати дисципліну.

  11. Кожне навчальне питання закінчувати короткими ясними висновками, що логічно підводять до наступного питання лекції.

  12. У висновках підбити підсумок викладеного навчального матеріалу і дати рекомендації на самостійну роботу для поглиблення, розширення і практичного застосування знань по даній темі. Вручити завдання на підготовку до семінару. Дати завдання на самостійну роботу і відповісти на питання.

  13. Під час викладу першого навчального питання доцільно основну увагу звернути на питання які будуть необхідні студентам для вивчення інших тем за їх професійним призначенням, а саме: (сутність і мета оборони, способи переходу батальйону (роти) до оборони, побудову бойового порядку у обороні та інші.) Контроль засвоєння студентами навчального мате­ріалу доцільно здійснювати шляхом опитування їх за пи­таннями які були розглянути під час проведення лекції.

  14. Викладання третього навчального питання, після оголошення його найменування, слід починати з показу фрагменту навчального фільму „Стратегия войны ч1".

  15. При викладанні питань лекції використовувати слайди, надавати пояснення, приводити приклади організації і ведення бойових дій у сучасних військових конфліктах.

  16. При проведенні заключної частини заняття викладач оголо­шує завдання студентам на самостійну роботу.

ЗМІСТ

Вступ

Основні принципи і положення Воєнної доктрини України, носять прогресивний характер. В ній підкреслюються політичні, технічні, економічні погляди на розвиток держави і Збройних Сил України. В документі вказано, що в України немає територіальних претензій до жодної з держав у Європі і вона не признає нічиїх територіальних претензій до себе, суворо дотримується принципу непорушності існуючих державних кордонів. Тобто Воєнна доктрина України носить тільки оборонний характер.

У зв’язку з вище сказаним, воєнна наука повинна відпрацьовувати такі способи ведення збройної боротьби, які б дозволяли відбити спроби порушення державної незалежності України.

Досвід Великої Вітчизняної війни, локальних війн показує, що війська, яки виконували бойові завдання, вели наступ, відбивали контратаки, у стислі терміни організовували оборону, успішно стримували натиск переважаючих сил противника і у подальшому переходили в рішучий наступ. Таким чином, наступ і оборона взаємопов'язані.

Основними видами загальновійськового бою є оборона та наступ. Оборона є одним з основних видів тактичних дій разом із такими видами, як наступ, пересування і розташування на місці.

На початку війни оборона буде найважливішим і найбільш розповсюдженим видом бою. Разом з тим, вона буде широко застосовуватися не тільки на початку, але й під час війни. Але однією обороною добитися перемоги неможливо.

Наступ проводиться з метою повного розгрому противника та оволодіння важливими районами (об'єктами) місцевості. Найбільш типовим для частин і підрозділів на початку війни буде перехід у наступ в умовах безпосереднього зіткнення з противником, як правило, з положення оборони.

Оборона й наступ тісно взаємозв'язані.

Будь-яка оборона містить в собі елементи наступу, а наступ — елементи оборони.

У лекції на основі Бойових статутів, з урахуванням досвіду локальних конфліктів, військових навчань будуть розкриті питання організації і ведення оборонного бою батальйону(роти).

Тема сьогоднішній лекції (Слайд №1) Механізовані підрозділи в обороні, заняття №1 - Механізований батальйон (рота) в обороні.

Метою лекції є – розкрити загальні положення підготовки і ведення оборони механізованим батальйоном (ротою).