Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ств экзамен.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
506.37 Кб
Скачать

96. Моніторинг соц.-трудової сфери: сутність, призначення,завдання, інформаційна база.

Моніторинг являє собою систему послідовного збору даних про явище, процес, що описується за допомогою ключових показників, з метою оперативної діагностики стану об’єкта, його дослідження та оцінки в динаміці. Моніторинг соц.-трудової сфери треба розглядати як один з найважливіших інструментів розробки обґрунтованої державної політики. моніторинг передбачає розв’язання трьох груп завдань. 1. Методичні (розробка наукових засад, методів та показників моніторингу), 2. Наукові (аналіз конкретних зрушень у соц.-трудовій сфері), 3. Інформаційні (забезпечення достовірною науковою інформацією). До інформаційної бази моніторингу соц.-трудової сфери належать: -вибіркові обстеження домогосподарств, -переписи населення, -адміністративна статистика, -вибіркові обстеження та перепис підприємств, -соціологічні дослідження. Для об’єктивної оцінки стану соц.-трудової сфери в країні необхідно впроваджувати моніторинг на трьох рівнях: державному, регіональному окремих підприємств та організацій.

97. Значення та складові звітності з питань праці. Держ.Статист звітність та оперативна звітність під-в з питань праці.

На рівні підприємств, установ, організацій мають аналізуватися показники які характеризують: зйнятість,умови й охорону праці, оплату праці, стан трудових відносин. Ця інформація збирається і акумулюється за допомогою адміністративної статистики, що подає ці дані у вигляді періодичної статистичної звітності, з метою моніторингу ситуації, наукових досліджень та практичного використання та управління. Державна статистична звітність під-в з питань праці складається зі статист.звітності про: склад ФОП, розподіл працівників за розміром ЗП, рух робочої сили, кільк працівників, умови праці, та ін.. формами звітів є такі: -звіт із праці; -зведений звіт із праці; -звіт про стан умов праці, пільги та компенсації, -чисельність окремих категорій працівників та підготовка кадрів. Оперативна звітність праці складається для задоволення поточних потреб підприємства в даних про працю та соц.-трудові відносини. На її базі приймаються оперативні та розробляються перспективні рішення щодо кадрових змін на підприємстві, змін у чисельності та складу персоналу , показників продуктивності праці, мотивації праці в організації, соціально-економічного розвитку трудового колективу.

98. Сутність, значення, пріоритетні сфери консалтингу у сфері праці.

Консалтинг у сфері соц.-трудових відносин (кадровий консалтинг) є системою здійснюваних на замовлення консультаційно-організаційних заходів, які полягають у діагностиці, а за потреби у корекції системи управління, культури підприємства, з метою підвищення виробничих показників завдяки оптимізації кадрових процесів, поліпшенню соц.-психологічного клімату, посиленню мотивації персоналу. Процес кадрового консалтингу за найзагальнішою класифікацією поділяється на три стадії: предпроектної. Проектної, та після проектної. Найактуальнішого значення консалтингові послуги у даній сфері набувають на стадії зародження і становлення підприємства, реорганізації та масштабних нововведень, а також коли потрібно розв’язувати кризові ситуації в діяльності підприємства. Одним із різновидів консалтингу, є аутсорсинг – коли роботодавець передає обов’язки з управління персоналом сторонній спеціалізованій організації. Отже, використання послуг консалтингу у сфері соц.-трудових відносин дає підприємству можливість визначити резерви підвищення фективності управління працею за багатьма напрямами.