Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Як підготувати роботу Галушко О..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
445.95 Кб
Скачать

4.4. Відгук на кваліфікаційну роботу та її рецензування

Відгук на кваліфікаційну роботу готує керівник наукової роботи. Відгук складається в довільній формі, але орієнтовно має такі компоненти: актуальність теми; характеристика джерельної бази дослідження та історіографії проблеми; оволодіння методами дослідження; наукове й практичне значення праці; ґрунтовність розробки теми; ступінь самостійності у виконанні роботи; новизна порушених питань та оригінальність їх вирішення; логічність, послідовність, аргументованість викладення матеріалу; можливість практичного застосування роботи.

Рецензію на кваліфікаційну роботу подає фахівець відповідної кваліфікації, при цьому для магістерської дисертації має бути зовнішня рецензія. Підпис рецензента має обов’язково бути завіреним печаткою відповідної установи, де працює рецензент. Рецензія подається у двох примірниках.

Рецензія складається в довільній формі й структурно має схожі з відгуком компоненти. Водночас рецензент зазначає недоліки дослідження, висловлює зауваження і побажання. Насамкінець робиться висновок про можливість допуску виконаної праці до захисту та про оцінку, якої вона заслуговує.

Розділ 5 захист кваліфікаційної роботи

Захист курсової роботи відбувається на засіданні відповідної кафедри університету. Оцінка за курсову роботу заноситься до залікової книжки студента та в екзаменаційну відомість. Захисту кваліфікаційної роботи передує попередній захист, який відбувається на засіданні профілюючої кафедри.

На попередній захист здобувач повинен подати: (надрукований текстовий матеріал дослідження; відгук наукового керівника; текст виступу, обсягом не більше 5 сторінок друкованого тексту).

Після заслуховування доповіді присутні члени кафедри задають запитання до доповідача, на які має бути дана чітка й аргументована відповідь. Тривалість доповіді для курсових робіт – 5–7 хв., для бакалаврських і магістерських робіт – 7–10 хв.

Далі слово надається науковому керівникові, який повинен розкрити ставлення студента до наукового дослідження, його наполегливість як пошуковця, успіхи та досягнення, оцінити виконану роботу.

Насамкінець, на засіданні кафедри студентові оголошується рішення про допуск роботи до захисту, зазначаються недоліки при виконанні роботи, які слід усунути до захисту.

Захист кваліфікаційної роботи здійснюється публічно, відповідно до затвердженого графіку на відкритому засіданні спеціально створеної Державної комісії. На кваліфікаційному дослідженні має стояти рішення про допуск роботи до захисту, оцінка попереднього захисту, номер протоколу та підпис завідувача кафедри, де проходив передзахист.

Процедура захисту включає: виступ студента; запитання до доповідача; відповіді студента на запитання членів комісії; оголошення відгуку наукового керівника; оголошення рецензії провідного фахівця – спеціаліста відповідної кваліфікації й профілю; заключне слово студента; рішення комісії про оцінку роботи.

Захист відбувається державною мовою. Особливо важливим є те, щоб мовлення здобувача було ясним, граматично правильним, упевненим, що робить його зрозумілим і переконливим.

Рішення про оцінку кваліфікаційної роботи ухвалюється на закритому засіданні Державної комісії. Визначальними критеріями оцінювання при цьому виступають: самостійність дослідження; теоретичний рівень; практична значимість рекомендацій; аргументованість висновків; уміння студента вести дискусію; здатність аргументовано захищати свою концепцію.

Результати захисту кваліфікаційної роботи визначаються оцінками «відмінно», «добре», «задовільно» і «незадовільно» з урахуванням якості виконання всіх частин кваліфікаційної роботи й рівня її захисту. Захист дипломної роботи фіксується в протоколі ДЕК.