Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Як підготувати роботу Галушко О..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
445.95 Кб
Скачать

Розділ 4 оформлення наукового результату

4.1. Правила оформлення кваліфікаційної роботи

Випускну кваліфікаційну роботу виконують на комп'ютері й друкують з одного боку аркуша білого паперу формату А4 (210х297 мм) з використанням шрифтів текстового редактора Word Time New Roman кегля 14 з полуторним міжрядковим інтервалом 28–30 рядків на сторінці (у друкованому рядку до 60 знаків з проміжками між словами включно).

Зразок оформлення титульного аркуша й змісту подано в додатках (додаток 6, додаток 7). Абзацні відступи дорівнюють 5 знакам. Мінімальна висота шрифту 1,8 мм. Можна також використати папір форматів у межах від 203 х 288 до 210 х 297 мм.

Текст роботи потрібно друкувати, залишаючи береги таких розмірів: лівий – не менше 25 мм; правий – не менше 10 мм; верхній – не менше 20 мм; нижній – не менше 20 мм. Шрифт друку повинен бути чітким, чорного кольору, середньої жирності.

Вписувати в текст окремі іншомовні слова, умовні знаки можна чорнилом або пастою тільки чорного кольору.

Заголовки структурних частин роботи "ЗМІСТ", "СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ", "ДОДАТКИ" друкують великими літерами симетрично до тексту. Заголовки підрозділів друкують маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу. Крапку наприкінці заголовка не ставлять. Заголовки пунктів друкують маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу.

Нумерацію сторінок, розділів, підрозділів, пунктів, малюнків, таблиць подають арабськими цифрами без знака №. Першою сторінкою роботи є титульний лист (див. додаток 3), який включають до загальної нумерації сторінок роботи. На титульному аркуші номер сторінки не ставлять, на наступних сторінках номер проставляють у правому верхньому куті сторінки без крапки в кінці.

Номер розділу ставиться після слова "РОЗДІЛ", після номера крапку не ставлять, потім з нового рядка друкують заголовок розділу.

Підрозділи нумерують у межах кожного розділу. Наприкінці номера підрозділу повинна стояти крапка, наприклад: "2.3." (третій підрозділ другого розділу). Потім у тому ж порядку йде заголовок підрозділу (див. додаток 7)

4.2. Посилання на використані джерела та правила цитування

Посилання слід робити при цитуванні джерела чи думки дослідника. Існує кілька способів посилань:

1) наскрізна нумерація посилань – при цьому посилання на джерела подаються у квадратних дужках [ ], де позначається номер, а самі посилання подаються наприкінці роботи;

2) виноски на кожній сторінці, причому нумерація посилань на кожній окремій сторінці починається з цифри 1. Наприклад:

1

2

4.3. Мова і стиль робіт

Найхарактернішою ознакою писемної наукової мови є формально-логічний спосіб викладу матеріалу, точність, ясність, стислість, смислова завершеність. Емоційні мовні елементи в наукових роботах не рекомендуються.

Стиль писемної наукової мови – це безособовий монолог. Тому виклад звичайно ведеться від третьої особи. Основна стилістична особливість писемної наукової мови – об’єктивність викладу. Обов’язковою вимогою об’єктивності викладу матеріалу є також посилання на джерело повідомлення, автора висловленої думки.