Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Як підготувати роботу Галушко О..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
445.95 Кб
Скачать

Розділ 3 написання кваліфікаційної роботи

3.1. Структура й обсяг роботи

Основними структурними складовими кваліфікаційної роботи є: зміст, вступ, основна частина, висновки, список використаних джерел і літератури, додатки.

При оформленні курсової роботи обов’язковими конструктами є: титульна сторінка перелічені основні структурні складові: (зміст, вступ, основна частина, висновки, список використаних джерел і літератури, додатки). У роботу вкладається відгук наукового керівника на курсове дослідження.

При оформленні випускної кваліфікаційної (магістерської) роботи рекомендується дотримання такої послідовності:

  1. Першою сторінкою випускної магістерської роботи є титульна сторінка (Додаток 6).

  2. Завдання на випускну магістерську роботу містить назву теми роботи, план роботи й терміни виконання всіх розділів, термін завершення роботи й подання на кафедру та інше (Додаток 3).

  3. Обов’язково студентом (магістрантом) на кафедру повинна подаватися зовнішня рецензія, у якій рецензент оцінює випускну кваліфікаційну роботу, вказує позитивні сторони, побажання, недоліки в роботі й виставляє оцінку (Додаток 9). Рецензія вкладається в конверт або файл.

  4. Відгук наукового керівника оформляється за встановленим зразком і вкладається в конверт або файл (Додаток 8).

  5. Зміст випускної кваліфікаційної роботи містить найменування всіх розділів відповідно до плану із зазначенням номерів сторінок, на яких розміщується початок розділу.

  6. Висновки.

  7. Список використаних джерел.

  8. Додатки.

Обсяг курсової роботи становить 30–35 сторінок друкованого тексту. Орієнтовний обсяг структурних частин курсової роботи:

вступ – 4–5 сторінок;

розділи (оптимальна кількість-три) – по 10-11 сторінок;

висновки – 2–3 сторінки.

Обсяг бакалаврської (дипломної) роботи повинен бути не менше 70 сторінок друкованого тексту. Список джерел і літератури, а також додатки обліковуються за межами основного тексту. Відповідно, орієнтовний обсяг структурних частин бакалаврської роботи:

вступ – 6–8 сторінок;

розділи (оптимальна кількість-три) – по 20-25 сторінок;

висновки –3–4 сторінки.

Обсяг основного тексту магістерської роботи повинен становити 100–120 сторінок друкованого тексту:

вступ – 8–10 сторінок;

розділи (оптимальна кількість – три) – по 30–35 сторінок;

висновки – 4– 5 сторінок.

Кількість джерел і літератури до роботи. Оптимально допустимим є таке зіставлення: на одну сторінку тексту має бути не менше одного джерела. Звертаємо увагу, що в кваліфікаційних роботах до списку використаних джерел і літератури вносяться лише ті позиції, на які було зроблено посилання в тексті роботи.

3.2. Написання вступної частини роботи

Насамперед слід чітко сформулювати наукову й суспільно-політичну актуальність теми (actualis (лат.) – дієвість). Актуальність теми – це важливість, суттєве значення, відповідність теми дослідження сучасним потребам певної галузі науки та перспективам її розвитку.

Обсяг актуальності теми не повинен перевищувати однієї сторінки і включати таке:

– сутність проблеми дослідження;

–соціальну значущість проблеми дослідження;

– суттєве значення для подальшого розвитку відповідної галузі науки чи виробництва, подальшої теорії й практики;

– значення для створення нових напрямів певної галузі науки;

– доцільність роботи.

Слідом за цим треба показати зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. У даному випадку наводять назву конкретної програми, її шифр, державний реєстраційний номер теми дослідження.

Важливою складовою частиною вступу є характеристика джерел і літератури з теми (історіографія).

Основні завдання огляду літератури: ознайомлення з матеріалами за темою дослідження, їх класифікація; відбір основних, фундаментальних робіт; виявлення основного кола науковців, які працювали над проблемою; з’ясування дискусійних питань та різних точок зору на вирішення проблеми; виявлення найцікавіших чи суттєвих, але недостатньо розроблених напрямів дослідження для подальшого вивчення.

Далі автор кваліфікаційної роботи оголошує, що є предметом і об'єктом його дослідження. Об'єкт – це процес або явище, що породжують проблемну ситуацію і є обраними для вивчення. Предмет – це те, що міститься в межах об'єкта.

Після цього визначають хронологічні межі кваліфікаційного твору, обґрунтовуючи верхню й нижню межу визначеного періоду.

Мета дослідження визначається дуже стисло межах одного абзацу. Після цього вказуються конкретні завдання, які випливають з мети (5-8 завдань). 3авдання наукового дослідження є частиною мети, її конкретизацією.

Серед методів наукового дослідження можна назвати порівняльно-історичний, системного аналізу, структурно-функціональний, прогнозування, політичного моделювання, біхевіористський, ретроспективний та ін.

Практичне значення й апробація дослідження (тобто зазначається на яких наукових конференціях, симпозіумах, семінарах оприлюднені результати дослідження).

Наприкінці вступу бажано розкрити структуру дослідження та вказати обсяг роботи (загальний обсяг та обсяг текстової частини, список використаних джерел і літератури, додатків).

Отже, вступ має бути чітким, лаконічним. Його остаточне написання випускник здійснює після завершення всієї роботи.