Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Структура Управління кредитними ризиками1.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
699.39 Кб
Скачать

Оцінка фінансового стану (класу) позичальника (поручителя)

Для прийняття обґрунтованого рішення щодо можливості надання кредиту здійснюється оцінка фінансового стану (класу) позичальника середнього та малого бізнесу.

Якщо в забезпечення зобов’язань за кредитом позичальника надається порука третьої особи, здійснюється також оцінка фінансового стану (класу) поручителя. При цьому, клас позичальника може корегуватись (підвищуватись або зменшуватись на один клас) з урахуванням класу поручителя.

Оцінка фінансового стану позичальника здійснюється за допомогою Методики визначення внутрішнього кредитного рейтингу (ВКР) автоматизованим шляхом (Додаток 1).

В процесі оцінки кредитних ризиків здійснюється оцінка фінансового стану, кредитоспроможності та кредитної історії, оцінка внутрішнього і і зовнішнього середовища, перспективності проекту, забезпечення.

Якщо в процесі оцінки фінансового стану позичальника на етапі проведення кредитної експертизи відповідний автоматизований програмний комплекс не видає сигнальний фактор „Ризик”, підготовка висновку щодо можливості видачі кредиту на кредитний комітет проводиться підрозділом фронт офісу (менеджером).

Якщо в процесі оцінки фінансового стану позичальника на етапі проведення кредитної експертизи відповідний автоматизований програмний комплекс видає сигнальний фактор „Ризик”:

  • за кредитами в сумі до еквіваленту десять тисяч доларів США позичальнику надається відмова в видачі кредиту за стандартною формою, передбаченою Технологічною карткою.

  • за кредитами в сумі понад еквівалент понад десять тисяч доларів кредитний проект передається для проведення кредитної експертизи підрозділу кредитної експертизи.

Якщо в процесі оцінки фінансового стану позичальника на етапі проведення кредитної експертизи автоматизований програмний комплекс видає сигнальний фактор „СТОП”, незалежно від суми кредиту, позичальнику надається письмова відмова в видачі кредиту.

Прийняття рішення щодо можливості надання кредиту

Рішення на видачу кредитів клієнтам приймається колегіально Кредитним комітетом Головного офісу, філії або відділення банку.

Рішення про видачу кредиту клієнтам приймається Кредитним комітетом Головного офісу банку в разі:

  • перевищення суми кредиту понад відповідний ліміт філії, встановлений Головним офісом Банку;

  • видача кредиту клієнту, період фактичної діяльності якого менше 6 місяців та який є повністю або в частині правонаступником іншого суб’єкту господарської діяльності внаслідок реорганізації бізнесу останнього;

  • видачі кредиту на умовах, які є відмінними від умов, встановлених продуктовим Порядком (стандартом).

Порядок укладання кредитних договорів та договорів забезпечення

Кредитні відносини між позичальником та банком оформлюються в письмовій формі шляхом укладення кредитних договорів та договорів забезпечення.

У кредитному договорі визначаються наступні суттєві вимоги: мета кредиту, сума кредиту (ліміт кредитної лінії), строк кредиту, вид та опис забезпечення, розміри процентних ставок та комісій.

У договорі застави (іпотеки) визначаються наступні суттєві умови: реквізити кредитного договору (№, дата), яким забезпечуються зобов‘язання, сума кредиту (ліміт кредитної лінії), розмір процентної ставки, кінцевий строк виконання зобов‘язань за кредитним договором, опис та заставна вартість предмету застави (іпотеки).

Кредитні договори та договори забезпезпечення підписуються з боку контрагента лише посадовими особами

Будь-які зміни до кредитних договорів та договорів забезпечення вносяться за згодою обох сторін Банку та позичальника, заставодавця (іпотекодавця), поручителя та оформлюються додатковою угодою.

Після припинення дії кредитних договорів та договорів забезпечення в зв‘язку з повним виконанням позичальником зобов‘язань за кредитом, оригінали кредитних договорів та договорів забезпечення, додаткових угод до них залучаються до кредитної справи.