Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Структура Управління кредитними ризиками1.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
699.39 Кб
Скачать

Підрозділ портфельного моніторингу та звітності

Підрозділ є структурним підрозділом управління кредитних ризиків регіональної філії і діє відповідно до Положення.

Основним завданням Підрозділу є контроль та аналіз якості кредитного портфелю, в тому числі в розрізі видів кредитних операцій, галузей та кредитних продуктів, оцінка адекватності рівня формування резервів за кредитними операціями, надання пропозицій керівництву філії з питань покращення та вдосконалення кредитної діяльності, оцінки ризиків кредитних операцій та визначення шляхів їх хеджування, підготовка матеріалів аудиторським фірмам, НБУ та іншим контролюючим органам для розгляду ними стану організації кредитної роботи філії.

До завдань підрозділу портфельного моніторингу та звітності можна також віднести формування та направлення Головного офісу АКБ „Укрсоцбанк” файлів статистичної звітності з питань кредитування, контроль за правильністю надання форм статистичної внутрішньобанківської звітності з питань кредитування, участь в тестуванні програмного забезпечення по формуванню, обробці, контролю інформації про стан кредитного портфелю.

Розділ 4. Порядок кредитування клієнтів роздрібного (середнього та малого) бізнесу в акб „Укрсоцбанк”

Банк здійснює кредитування клієнтів за принципами строковості, платності, повернення, забезпечення та цільового використання.

Надання кредитів регламентується Положенням та окремими продуктовими Порядками (стандартами), розробленими Управлінням по роботі з малим та середнім бізнесом Головного офісу Банку.

Цільовою клієнтською групою позичальників роздрібного бізнесу за Положенням про кредитування клієнтів роздрібного (середнього та малого) бізнесу в АКБ „Укрсоцбанк” є:

  • юридичні особи, які відносяться до клієнтів роздрібного бізнесу, що фактично займаються господарської діяльності не менше 6 місяців і підтвердженням цього є наявність балансу, звіту про фінансові результати;

  • фізичні особи – підприємці, які здійснюють господарську (підприємницьку) діяльність та пройшли державну реєстрацію, фактично займаються діяльністю не менше 6 місяців, підтвердженням цього є наявність податкової звітності;

  • фізичні особи, що отримують кредити на комерційні цілі.

Для отримання кредитів клієнт повинен мати клас не нижче „В” за результатами аналізу фінансового стану, позитивну ділову репутацію підтверджену підрозділом банківської безпеки. До того ж вік позичальника фізичної особи-підприємця та фізичної особи повинен бути не меншим 21 року і не повинен перевищувати 65 років.

Банк не надає кредити клієнтам, які за результатом оцінки фінансового стану віднесені до класу „Г” або „Д”, крім випадків, передбачених окремими стандартами. Також кредити не надаються підприємствам проти яких порушена справа про банкрутство, підприємствам з часткою державної власності в статутному фонді не менше 25%.

Базові умови кредитів для клієнтів

Базовими умовами видачі кредиту є умови визначені як істотні: мета(ціль), строк, платність, забезпечення. До інших умов відносять: вид, валюта, форма видачі та метод погашення кредиту, стандартність/нестандартність кредитного проекту.

В залежності від мети банк видає цільові кредити (купівля конкретного продукту, виконання цільових заходів).

Банк не надає кредити на придбання цінних паперів банку, формування статутних фондів товариств, покриття збитків та зобов’язань перед банком.

Сума кредиту (ліміт кредитної лінії) встановлюється для кожного позичальника індивідуально, в сумі, яка запитується позичальником, але не більше розміру максимального кредитного ліміту, розрахованого за алгоритмом, визначеним відповідною Методикою визначення фінансового стану (класу) позичальника. За кредитами, забезпеченими порукою третьої особи, розмір кредитного ліміту може бути збільшено на 50% (100% - у разі оформлення іпотеки).

В залежності від строку банк надає довгострокові і короткострокові кредити. Відлік строку кредиту починається з дати укладання кредитного договору, або пролонгації кредиту.

За кредитування клієнтів банк стягує плату у вигляді процентів та комісій.

Процентні ставки встановлюються у розмірах не нижчих за мінімальні процентні ставки, які затверджуються уповноваженим колегіальним органом Головного офісу Банку.

Процентні ставки можуть бути фіксованими (залишаються незмінними протягом всього строку кредитування) і „плаваючим”.

Перелік та розмір комісій зазначаються в додатку до кредитного договору та є його невід’ємною частиною.

Кредит в залежності від предмету і мети отримання поділяється на:

  • разовий кредит – здійснюється шляхом одноразового надання грошових коштів з позичкового рахунку;

  • кредитна лінія;

  • овердрафт

  • врахування векселя;

  • факторинг.