Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СТТС_Лекция_15.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
13.68 Mб
Скачать

ЛЕКЦІЯ №15

З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

“Сучасні технології телекомунікаційних систем”

Змістовий модуль №4 Перспективи розвитку телекомунікаційних систем.

Заняття 4/1. Лекція: Комп’ютерна телефонія

Навчальні питання лекції:

1.

Комп’ютерна телефонія: поняття та застосування

2.

Класифікація систем комп’ютерної телефонії

3.

Системи комп’ютерної телефонії

Навчально-матеріальне забезпечення:

1. Лектор-2000

2. Слайди за темою лекції.

1.

Комп’ютерна телефонія: поняття та застосування

Комп’ютерна телефонія з’явилася наприкінці 80-х років у США і тепер досить широко використовується у світі. Основними її напрямами прийнято вважати ІP (Інтернет-телефонію), а також додатки, що об’єднуються терміном «CTІ» (Computer Telephony Іntegratіon).

Під терміном «CTІ» розуміють рішення, пов’язані з розширенням функцій стандартних АТС шляхом застосування сучасних комп’ютерних технологій з обробки і передачі даних.

На сьогодні комп’ютерна телефонія стала чимось на зразок візитної картки серйозної організації. І справа не в престижі чи моді на нову технологію. Головні причини популярності комп’ютерної телефонії полягають у тому, що її застосування дає змогу істотно підвищити продуктивність праці офісних працівників та надавати клієнтам організації цілий спектр нових послуг.

Безумовним світовим лідером у виробництві відкритих платформ комп’ютерної телефонії є компанія Dіalogіc. У 1983 році Dіalogіc випустила першу багатоканальну плату комп’ютерної телефонії і з тих пір посідає провідне місце в цій індустрії, а також є ініціатором і активним учасником численних груп зі стандартів. За даними представників компанії, сьогодні Dіalogіc випускає більш ніж 60 % устаткування для комп’ютерної телефонії, мільйони телефонних портів у всьому світі підключені до комп’ютерних платформ через її плати. 1999 року компанія Dіalogіc була придбана корпорацією Іntel. Таким чином, на сьогодні Іntel пропонує найширший спектр устаткування КТ. Серед інших великих виробників комп’ютерно-телефонних плат слід назвати компанії: Brooktrout, Natural Mіcrosystems, Pіka і Rhetorex. Існують також російські виробники плат комп’ютерної телефонії, наприклад компанії «Спецзв’язок-2001», «Агат-РТ».

Серед найбільших компаній, що пропонують програмні рішення з комп’ютерної телефонії, можна назвати: Alcatel, Avaya, Cіsco Systems, Erіcsson Networks, Іntel, Іscrаtel, Nortel Networks, Novavox, Sіemens; російські: «TARІО Трейдинг», НВФ «Беркут», Forte IT, «Агат-РТ»; «Інтент», «Алексен», «Светец», «Нево-АСС» та ін.; українські: Adventus, «Інфоком», «Інформаційні системи і технології» та «Інком» (www.incom.com.ua).

2.

Класифікація систем комп’ютерної телефонії

За виконуваними функціями можна виділити такі групи систем комп’ютерної телефонії:

1. Системи комп’ютерного керування телефонними мережами, які здійснюють інтелектуальну комутацію, інтелектуальний розподіл телефонних дзвінків, узгодження телефонних ліній. До них належать: системи інтелектуальної комутації, карткові системи та ін.

2. Системи голосового діалогу абонента з інформаційними комп’ютерними системами. До них належать: інформаційно-довідкові системи, електронні офісні системи, системи прийому замовлень по телефону.

3. Системи комп’ютерного контролю телефонних викликів: системи сповіщення, реєстрації телефонних розмов.

4. Системи Інтернет-телефонії, що забезпечують можливість проведення звичайних телефонних розмов з використанням Інтернет, передавання факсимільних повідомлень.

За призначенням системи комп’ютерної телефонії можна поділити на:

Системи, призначені для операторів зв’язку та провайдерів (інтелектуальна платформа, системи телефонних карток, телефонний інтерфейс до білінгу, SMS-портали, з’єднання шляхом найменших витрат, Call-центри, системи сповіщення, інтерактивна довідкова система, системи телеголосування, системи телеконференцій, система запису телефонних розмов).

Системи для корпоративних клієнтів (голосова пошта, єдине середовище повідомлень, Call-центр, системи сповіщення, автоматичний секретар, інтерактивна довідкова система, факс за вимогою, факс-сервер, система запису телефонних розмов, системи телеконференцій).

Системи для банків (інтерактивна довідкова система, інформаційний клієнт-банк по телефону (за паролем), система «ТЕЛЕБАНК» — активні операції з рахунками, Call-центри та ін.).

До інтегрованих офісних систем належать системи, що призначені для автоматизації прийому, обробки і переключення вхідних дзвінків. Вони можуть поєднувати в собі функціональні можливості голосової пошти, інформаційно-довідкової системи, центру обслуговування викликів та ін.

3.

Системи комп’ютерної телефонії

Розглянемо найпоширеніші типи систем комп’ютерної телефонії. Вибір прикладів конкретних систем для ілюстрації зумовлений тим, що по цих системах наявна докладна інформація на web-сторінках компаній-виробників.