Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы менеджмент.docx
Скачиваний:
154
Добавлен:
21.12.2017
Размер:
454.74 Кб
Скачать

24.Цілі управлінського планування. Класифікація цілей.

Мета – це кінцевий стан, якого організація прагне досягти в певний момент у майбутньому (ідеальне уявлення про майбутні рубежі фірми).

Правильно сформульовані організаційні цілі мають відповідати наступним вимогам:

- конкретність та вимірюваність;

- орієнтація у часі;

- реалістичність, досяжність, не перевищення можливостей організації;

- несуперечливість, узгодженість, взаємопов’язаність;

- сформульованість письмово.

Цілі, сформульовані з урахуванням зазначених вимог, виступають своєрідними нормативами, за допомогою яких менеджер може робити висновки про ефективність своєї майбутньої практичної діяльності.

Будь-яка організація має багато різноманітних цілей, сукупність яких утворює складну структуру. Це передбачає необхідність класифікації цілей. Цілі організації можна класифікувати за кількома критеріями

25. Стратегічне планування

Особливе місце в плановій організації діяльності фірми займає перспективне, стратегічне планування, що є однією з основних функцій управління і становить процес визначення цілей створення організації, а також шляхів їхнього досягнення. Стратегічне планування формує основу для всіх управлінських рішень. Функції організації, мотивації і контролю менеджменту орієнтовані на розробку і реалізацію стратегічних планів.

В стратегічному плануванні виділяють чотири основних виду управлінської діяльності: розподіл ресурсів, адаптація до зовнішнього середовища, внутрішня координація і організаційне стратегічне бачення

До принципів стратегічного планування відносяться:

Спадковість, Соціальна орієнтація, Ранжування об'єктів планування, Узгодження з параметрами зовнішнього середовища, Варіантність, Збалансованість, Економічна обґрунтованість, Автоматизація систем планування, Забезпечення зворотнього зв'язку.

Процес стратегічного планування представлений

26. Стратегія фірми та її основні складові

У широкому розумінні стратегія – це взаємопов’язаний комплекс заходів щодо підвищення життєздатності організації.

У практичному плані найчастіше використовується таке визначення стратегії. Стратегія – це генеральна довгострокова програма дій та порядок розподілу приорітетів та ресурсів організації для досягнення її цілей.

Основні елементи стратегії:

1.Сфера стратегії 2.Розподіл ресурсів3.Конкурентні переваги4.Синергія – це ефект цілісності.

27. Види стратегій

Вирізняють три основні рівні стратегій:

1. загальнокорпоративна стратегія;

2. стратегія бізнесу;

3. функціональна стратегія.

Загальнокорпоративна стратегія визначає бізнес, яким передбачає займатись організація.

Стратегія бізнесу є подальшою деталізацією загальнокорпоративної стратегії, але орієнтована на конкретний структурний підрозділ організації.

функціональні стратегії – стратегії оптимального використання ресурсів організації загалом за певними функціями, а не за окремими структурними підрозділами.

28. Методи оцінки зовнішнього середовища організації

Зовнішній аналіз – процес оцінки зовнішніх щодо організації факторів. Під зовнішніми чинниками розуміють умови, які об’єктивно виникають у середовищі функціонування організації.

Зовнішній аналіз переслідує подвійну мету:

– визначити сприятливі можливості, тобто чинники, які можуть сприяти досягненню цілей організації;

– визначити загрози та небезпеки для організації, які обмежують можливості організації у просуванні до мети.

Для вивчення впливу зовнішніх факторів усю їх сукупність поділяють на:

а) глобальні фактори (умови та тенденції, які утворюються у макросередовищі організації): загальноекономічні, соціальні, демографічні, політичні, правові, природні, міжнародні тощо;

б) галузеві фактори (сукупність елементів, що мають відношення до продукту галузі).

Для оцінки впливу факторів макросередовища на діяльність підприємства використовують STEP аналіз та PEST аналіз.

Варіант STEP-аналізу використовується для країн з розвиненою економікою і стабільною політичною системою, пріоритети - врахування соціальних і технологічних факторів. Для аналізу макросередовища в тих країнах, де економіка слабо розвинена або знаходиться в перехідному періоді, застосовують форму PEST - аналізу, де на першому місці фактори політики і економіки.

PEST - аналіз - це інструмент, призначений для виявлення: - політичних (Policy), - економічних (Economy), - соціальних (Society), - технологічних (Technology) аспектів зовнішнього середовища, які можуть вплинути на стратегію компанії.