Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы менеджмент.docx
Скачиваний:
154
Добавлен:
21.12.2017
Размер:
454.74 Кб
Скачать

42. Двофакторна теорія мотиваційної гігієни ф. Герцберга

Поведінка людини в процесі праці визначається двома різними групами факторів. Гігієнічні фактори, пов’язані з присутністю чи відсутністю таких елементів, як умови праці, заробітна плата, політика компанії, правила і міжособистісні відносини між людьми. Рівень задоволення працею визначається другою групою факторів — мотиваторами, тобто потребами вищих рівнів, враховуючи досягнення, визнання, відповідальність і можливості для зростання. Ф. Герцберг вважав, що під час відсутності мотиваторів людина відноситься до своєї праці нейтрально.

43. Теорія очікування

Теорія очікувань — розгляд залежності поведінки людей від таких обставин: чому людина віддає перевагу, що і скільки вона б хотіла отримати від своїх зусиль, яких зусиль вона згодна докласти заради цього.

Теорія очікувань, часто асоціюється із роботами Віктора Врума, виходить зі становищі в тому, що наявність активної потреби перестала бути єдиним необхідною умовою мотивації особи на одне досягнення певної виховної мети. Обраний тип поведінки людини справді призводить до задоволенню чи придбання бажаного.

44. Теорія справедливості

Теорія справедливості — постульована Джоном Адамсом, стверджує, що індивід суб'єктивно визначає відношення отриманого винагородження до затрачених зусиль і потім співвідносить його із винагородженням інших людей, які виконували аналогічну роботу. Якщо при порівнянні виявляється дисбаланс або несправедливість, тобто людина вважає, що за таку ж саму роботу інший індивід отримав більш високе винагородження, то в нього виникає психологічне напруження. В результаті, необхідно мотивувати цю людину, зняти напруження та відновити справедливість, зрівнявши дисбаланс. Можлива також ситуація, коли винагорода перевищує затрачені зусилля для її досягнення, і тоді людина відчуває почуття сорому по відношенню до керівника. В такому випадку, наступного разу вона буде мотивована працювати краще, щоб рівень винагороди відповідав рівню затрачених зусиль.

45. Комплексна теорія мотивації Портера-Лоулера

Моде́ль По́ртера-Ло́улера — комплексна теорія мотивації, що містить елементи попередніх теорій. На думку авторів, мотивація є одночасно функцією потреб, очікувань і сприйняття працівниками справедливої винагороди. В моделі Портера-Лоулера фігурує 5 основних ситуаційних факторів:

  • витрачені працівником зусилля;

  • сприйняття;

  • отримані результати;

  • винагородження;

  • ступінь задоволення.

Автори цієї моделі — Лайман Портер і Едвард Лоулер — розробили комплексну процесуальну Для ліпшого розуміння механізму мотивації згідно з цією моделлю розгляньмо послідовно її складові. Досягнуті працівником результати (відповідно до моделі Портера–Лоулера) залежать від трьох змінних: витрачених зусиль, здібностей і характерних особливостей людини , а також від усвідомлення ним своєї ролі в процесі праці .теорію мотивації, яка включає елементи теорії очікувань і теорії справедливості.

46. Сутність контролю та його функції

Контроль – це процес забезпечення досягнення цілей організації шляхом постійного спостереження за її діяльністю та усунення відхилень, які при цьому виникають.

Контроль як функція менеджменту – це здатність управлiння виявити проблеми i вiдповiдно скоригувати дiяльнiсть органiзацiї до того, як цi проблеми переростуть в кризу.

Контроль як вид управлінської діяльності виконує наступні функції:

1)оцінка діяльності підприємства;

2)запобігання виникненню кризових ситуацій;

3)підтримування успіху організації;

4)стимулювання діяльності працівників