Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лінгводидактика Методичні.docx
Скачиваний:
64
Добавлен:
12.05.2016
Размер:
95.51 Кб
Скачать

6.Методика навчання дітей розповідання за дидактичними картинами в різних вікових групах.

Заняття передбачає дві обов’язкові структурні частини-організацію сприймання,розглядання дітьми картини та навчання розповіді за її змістом. У молодшій групі внаслідок малої тривалості занять вікових особливостей фізичного і психічного розвитку дітей не має змоги проводити вступну бесіду,до того ж зміст картин для наймолодших є зазвичай дуже простим. Достатньо звернутися до власного досвіду дітей який пов'язаний зі змістом картини наприклад:Вам подобається будувати з кубиків?що найчастіше ви будуєте?Актуалізація емоційних переживань відповідні асоціації допоможуть дітям адекватніше сприйняти картини,пригадування невеличких,бажано знайомих дітям віршів,що відповідають змісту картини. У середній групі картини за змістом стають складнішими. Отже, мета вступної бесіди-актуалізація набутих дітьми знань, потрібних для обговорення картини. Звернення до власного та колективного досвіду дітей, розв’язання проблемної ситуації, близької до тієї, що відображена на картині, лексико-граматичні вправи на добір слів певного лексичного поля,-ці та інші методичні прийоми підготують дітей до сприймання і розуміння картини.

Зміст. тематика картин що використовують на заняттях у старшій групі дошкільного закладу,повинні мати більш пізнавальний та естетичний акцент. У вступній бесіді доречною буде узагальню вальна розмова про пори року,життя тварин,людські стосунки тощо,тобто те,що налаштовує дітей на сприймання картини. Звернення до власного досвіду дітей,участь у полі лозі з теми заняття,лексико-граматичні вправи також активізують мисленнєву й мовленнєву діяльність дошкільнят,спонукають їх о вияву ініціативи. Вдалим прийомом навчання розповіді дітей є бесіда,що відбувається після самостійного розглядання картини дітьми. Вихователь (після самостійного розглядання картини) надає дітям можливість вільно висловити свої думки з приводу зображеного,поділитися враженнями,не поспішати із запитаннями,щоб не згасити їхню ініціативу. Використання ігор за змістом картини. У старшому дошкільному віці бесіду за змістом картини можна розпочати з аналізу її первісної чи пошуку більш вдалої точної назви. Віртуальні діалога, який допомагає увійти в картину прийом. Вправи, ігрові та логічні завдання. Ефективна методика доповнена до бесіди може стати методика спрямована на формування в дітей умінь сприймати зображення через уявні можливі відчуття від контакту з різними об’єктами,звукові уявлення,аромати і навчання передавати їх у зв’язному висловлюванні. Послідовність вправ за цією методикою може бути такою:

1.Виокремлення об’єктів що зображені на картині.

2.Установлення рівня взаємозалежностей між об’єктами.

3.Уявлення об’єктів через сприймання їх різними аналізаторами.

Також традиційна методика зразок розповіді вихователя, зразок розповіді змінюється від повного до часткового зразка - дублера (середня група). У старших групах зразок використ лише коли потребує ситуація. Крім зразка як прийому навчання результативними є структурно-синтаксична схема описової та сюжетної розповідей,супровідне мовлення та розповідь команди. Великого значення під час навчання опису картини надають оцінуванню та аналізу розповідей дітей. У молодшому дош віці оцінка має бути тільки схвальною. У сер вік. вих аналізує їхні розповіді, підкреслюючи насамперед позитивні моменти і коротко висловлюючи пропозиції щодо поліпшення якості розповіді. Діти старшого дош віку можуть аналізувати власні розповід та розповід товаришів. Ефективна методика навчання дітей розповіді за серією картин(старша група)

1)послідовне розглядання картин. Перед тим як відкрити наступну вих. Пропонує дітям відгадати що на ній зображено.

2)вих. Показує дітям відразу всі картини які вони самі мають розмістити в логічній послідовності.

3)показ картин при цьому три перші картини закриті ,остання відкрита.

4)відкрита перша і остання.

5)картини відкриваються через одну.