Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лінгводидактика Методичні.docx
Скачиваний:
64
Добавлен:
12.05.2016
Размер:
95.51 Кб
Скачать

14.Методика ознайомлення дітей з буквами, прийоми навчання читання.

Методика навчання читання дитини

В основі методики - складовою читання, запропоноване ще Львом Толстим. Головне нововведення - в конструкції кубиків (тому вони й названі динамічними). Замінюючи прямо на очах у дитини одну букву на іншу, ми можемо отримати не тільки новий склад, але й нове слово. Так, наприклад, зі слова МАМА виходить слово МАША, а далі - ПАША, Миша або КАША.

Все дуже просто - і сам принцип, і самі основи методики навчання читання дитини. На перший час доведеться відмовитися від заучування букв. Хоча більшість дітей з буквами якраз досить швидко справляються. Проблеми починаються пізніше, коли в малюка ніяк не виходить зв'язати літери в склади і слова. У методиці навчання читання дитини все починається не з букв, а зі складів і слів. Дитині не потрібно заучувати всі існуючі склади, щоб застосувати їх, скажімо, на наступному занятті або через місяць. На кожному занятті використовується тільки те, що стане в нагоді прямо зараз.

Літери на кубиках підібрані особливим чином. Хоча кубиків в комплекті всього тридцять (а це навіть менше, ніж букв в алфавіті!), вже з перших двох кубиків можна скласти близько двадцяти слів. Повторимо - це знайомі, які мають для дитини сенс слова.

З трьох подвійних кубиків вийде вже більше 500 слів, а з усього комплекту (10 одинарних і 10 подвійних) - просто неймовірне число слів і навіть пропозицій. Наприклад, можна скласти такі слова і пропозиції, як "автомобіль", "я люблю читати", "доброго ранку".

Це відмінний "конструктор" для експериментів і складання слів. Автори відмовилися від різних прийомів і методів заучування будь-яких теоретичних знань, наприклад, букв або складів. Тут немає ні пісеньок, ні картинок, ні ігор (якщо не вважати ігри зі словами) . У даній методиці взагалі немає нічого, що потрібно вивчити на завтра, післязавтра або на місяць вперед. Через просте до складного

Малюкові не просто (та й не завжди потрібно) розуміти, що таке фонема, склад або закритий склад. Адже в його повсякденному житті все це не відіграє ніякої ролі!

Гра зі словами

До цього заняття всі слова, з якими граємо, вже знайомі дитині. Значить, у вас є можливість повторити їх і заодно подивитися, як він їх запам'ятав. Починаємо зі слова МАМА і, обертаючи відповідний кубик, міняємо по одній букві.

МАМА – МАША, МАША – КАША, КАША – ПАША, ПАША - ПАПА

Помінявши букву, спочатку дайте можливість дитині згадати і прочитати вийшло слово самому, і тільки якщо він забув чи заплутався, допоможіть йому.

Відмінювання

Покажіть дитині слово МАМА. Звичайно ж, він його впізнав. Візьміть другий кубик: "Пам'ятаєш, як це читається?" Звичайно, пам'ятає. "Правильно. Це - МА ". Поміняйте А на У." А це - МУ. Прочитаєш всі разом? " Дитина читає: "МАМУ". "Любиш свою МАМУ?" Звичайно так! "Скажи про це МАМІ". На цих словах "перетворите" У в Е. Промовляючи слово МАМІ, зробіть на ньому акцент, щоб було зрозуміло, що це саме воно написано кубиками. Показуючи в кінці заняття схеми слів, можете повторити цей діалог, а можете придумати що-небудь ще.

КЛАСИЧНІ МЕТОДИКИ:

Заняття 2.

Практичне ознайомлення з реченням. Складання речень за малюнком. Схематичне позначення речень. Слухання казки «Колобок». Інсценізація уривка казки (за власним вибором дітей)

Заняття 3.

Побудова речень за схемами. Складання розповіді про свою сім’ю, про обов’язки кожного члена сім’ї. Добір синонімів. Слухання оповідання К. Ушинського «Моя мама найкраща». Вірш В. Гринька «Ще в колисці немовля».

Заняття 4.

Бесіда за сюжетним малюнком «Літні розваги дітей». Побудова речень. Виділення речень із мовного потоку. Складання розповіді «Як я відпочивав улітку».

Заняття 5.

Практичне ознайомлення зі словом. Слова – назви предметів. Вправи на розвиток вмінь відповідати на запитання хто це?, що це?. Розподіл предметів на групи. Казка «Рукавичка». Виділення дійових осіб. Відтворення змісту казки з використанням діалогічного мовлення.

Заняття 6.

Практичне ознайомлення зі словами – назвами ознак предметів. Вправи на розвиток умінь відповідати на запитання який?, яка?, яке?, які?. Слухання казки «Лисичка і Журавель». Діалог «Запрошення в гості».

Заняття 7.

Практичне ознайомлення зі словами – назвами дії предметів. Вправи на розвиток умінь відповідати на запитання що робити?. Українська народна казка «Колосок». Розповідь казки за ілюстраціями.

Заняття 8.

Ознайомлення зі складовою будовою слова. Поділ слів на склади. Українська народна пісня «Ходить гарбуз по городу». Інсценізація пісні.

Заняття 9.

Наголос у слові. Поділ слів на склади. Визначення наголошених складів. Словниково-логічні вправи. Заучування віршика за малюнками.

Діалог «Зустріч на вулиці»

Заняття 10.

Немовні звуки та звуки мовлення. Усна народна творчість. Лічилки, загадки, скоромовки.

Заняття 11.

Ознайомлення зі звуковою будовою слова. Голосні звуки. Слухання казки «У країні звуків-співаків». Виділення голосних звуків у слові. Позначення їх умовними знаками. Що ми знаємо про птахів. Пташині голоси. Вірші, загадки, прислів’я про птахів.

Заняття 12.

Поняття про приголосні звуки. Слухання казки «У країні звуків-поетів». Виділення приголосних звуків у слові. Позначення їх умовними знаками. Прислів’я про чесність і правдивість.

Заняття 13.

Голосні і приголосні звуки. Приголосні тверді і м’які. Позначення їх умовними знаками. Вивчення скоромовки. Діалог «У лікарні»

Заняття 14.

Голосні і приголосні звуки. Склад. Наголос. Звуковий аналіз слів. Іграшки. Складання розповіді «Моя улюблена іграшка».

Заняття 15.

Утворення складних слів типу листопад. Заучування скоромовки.

Назви свійських тварин. Розповідь про тварин за сюжетними картинками.

М. Коцюбинський «Про двох цапків». Інсценізація уривка казки.

Заняття 16.

Вправляння у звуковому аналізі слів. Дні тижня. Пори року.

Свята. Бесіда про найулюбленіші свята дітей.

Заняття 17.

Артикуляція парних приголосних звуків [з] - [с], [ж] - [ш], [п] - [б] та ін. Транспорт. Діалог «У поїзді» або «В автобусі».

Заняття 18.

Узгодження числівників з іменниками. Діалог «У магазині», «У лікарні», «У бібліотеці».

Заняття 19.

Дидактична гра «Впіймай склад». Злиття звуків у склади. Прямі і непрямі склади. Вікторина «Впізнай казку». Складання казки на задану тему.

Заняття 20.

Підсумкове заняття «Що ми знаємо, що уміємо.»