Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курMicrosoft Word (3).doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
128.51 Кб
Скачать

1.2.Основні галузі співробітництва та перспективи розвитку союзу.

Значення союзу Росії і Білорусії виходить за межі обох держав. Він може розглядатися не лише як ядро нового міжнародного об'єднання, а, будучи відкритий для будь-якої третьої країни, яка розділяє цілі і принципи союзу, вдає із себе одну з можливих моделей поглиблення інтеграції між всіма країнами СНД, а також за його межами.

Серед основних напрямів зовнішньополітичній діяльності Союзної держави можна виділити: координацію дій у сфері зовнішньої політики, пов'язаних із здійсненням Договору; прийняття до складу Союзної держави інших держав; взаємодія в міжнародній сфері по військових і пограничних питаннях, включаючи реалізацію міжнародних договорів по питаннях скорочення озброєних сил і обмеження озброєнь.

Крім того, найважливішими напрямами зовнішньополітичній діяльності є забезпечення визнання Союзної держави всією світовою спільнотою, активна участь в діяльності і заходах міжнародних організацій, розвиток всесторонніх зв'язків з колишніми республіками СРСР в рамках СНД, участь в забезпеченні стабільності і безпеки на євразійському континенті і в світі. [3] Головний акцент в інтеграційній співпраці Росії і Білорусії ставиться на створення єдиного економічного простору. У цій плоскості ведеться робота по поглибленню валютної інтеграції, в рамках якої продовжується реалізація Плану спільних дій урядів і Центробанків двох країн по введенню єдиної грошової одиниці Союзної держави, що передбачає проведення структурних перетворень в області податково-бюджетної, грошово-кредитної політики, зовнішньоекономічної діяльності, страхування, валютного регулювання. [8]

Активно розвиваються російсько-білоруські торговельно-економічні зв'язки. У 2005 р. двосторонній товарообіг склав 15,8 млрд.долл. Питома вага Білорусії в зовнішньоторговельному звороті Росії складає близько 6%, а Росії в зовнішньоторговельному звороті Білорусії – порядка 50%. Одним з важливих напрямів інтеграції є реалізація близько 40 міждержавних економічних, оборонних, соціальних програм і проектів. Їх фінансування здійснюється з бюджету Союзної держави, об'єм якої в 2006 р. склав більше 3 млрд. російських рублів.

Розширенню економічного співробітництва сприяє утворення міждержавних фінансово-промислових груп (МФПГ). Зареєстроване 6 МФПГ: "БелРусАвто" - по розвитку дизельного автомобілебудування; "Формаш" - по виробництву устаткування для випуску хімічних волокон і ниток, переробки льону і шерсті; "Межгосметіз" - по виробництву металокорда; "Електронні технології" - по виробництву телевізорів і засобів зв'язку; "Оборонні системи" і "Аерокосмічне устаткування".

Велику роль в російсько-білоруських стосунках грає міжрегіональна співпраця, що швидко розвивається. В даний час все 6 білоруських областей і Мінськ зв'язано угодами про співпрацю з 80 суб'єктами Російської Федерації. У Мінську діють представництва 6 російських регіонів. У десяти регіонах Росії відкриті відділення посольства Білорусії.

Здійснюється тісна зовнішньополітична взаємодія. Росія і Білорусія виступають з єдиних або близьких позицій по основних міжнародних проблемах, тісно співробітничають в ООН, іншими універсальними і регіональними організаціями. Підтримуються активні контакти між зовнішньополітичними відомствами в рамках дворічної Програми погоджених дій в області зовнішньої політики держав-учасників Договору «Про створення Союзної держави». У лютому 2006 р. відбулося четверте спільне засідання колегій МЗС Росії і МЗС Білорусії, на якому була прийнята Програма погоджених дій в області зовнішньої політики держав-учасників Договору «Про створення Союзної держави» на 2006 - 2009 рр.

Зміцнюється російсько-білоруська співпраця у сфері оборони і безпеки, антитерористичної діяльності, боротьби із злочинністю. У грудні 2001 р. прийнята Військова доктрина Союзної держави. Ефективно функціонує спільне регіональне угрупування військ. Проводяться заходи щодо відновлення коопераційних зв'язків між підприємствами ВПК.

У соціальній сфері ведеться робота по виконанню положень Договору «Про рівні права громадян». Значимим кроком стало створення єдиного міграційного простору Росії і Білорусії, забезпечення рівних майнових прав громадян двох країн, а також можливостей в здобуванні безкоштовної освіти і при працевлаштуванні. У січні 2006 р. підписані угоди по подальшому забезпеченню рівності прав російських громадян в Білорусії і білоруських громадян в Росії у сфері охорони здоров'я, пенсійній системі та налоговкладень.

Інтенсивний характер носять зв'язки між Росією і Білорусією в області культури. У 2004 р. був проведений Рік культури Білорусії в Росії, в 2005 р. – Рік культури Росії в Білорусії. Найбільш великим серед регулярних культурних заходів є той, що частково фінансується з бюджету Союзної держави фестиваль "Слов'янський базар". [16]

На сьогоднішній день відчутними темпами зростає взаємний товарообіг між Республікою Білорусь і Російською Федерацією, що є свідоцтвом безповоротності процесу економічної інтеграції двох країн. Підсумки торговельно-економічної співпраці Росії і Білорусії за 2006 рік свідчать про те, що, не дивлячись на падіння показників в 2005 році, в цілому тенденція останніх років до зростання об'ємів товарообігу між Росією і Білоруссю зміцнилася.

Темпи зростання взаємної торгівлі на відміну від 2005 року, коли її падіння склало 10,6 %, у 2006 році були високі і порівнянні з темпами зростання товарообігу Республіки Білорусь з країнами далекого зарубіжжя.

Товарообіг Росії з Білоруссю в 2006 році склав 19,9 млрд. дол. США і виріс на 26% в порівнянні з 2005 роком, у тому числі експорт до Білорусі - 13,1 млрд. дол. США (зростання на 29,5%), імпорт з Білорусі - 6,8 млрд. дол. США (зростання на 19,8%). У 2006 році в основному збереглася структура взаємного товарообігу, що склалася в попередні роки. За даними Мінстата Республіки Білорусь, за підсумками 2006 року вступ іноземних інвестицій до Білорусі в порівнянні з 2005 роком збільшився в 2,2 разу і склало більше 4,0 млрд. дол. США. Об'єм інвестицій з Росії в економіку Білорусі склав 398,7 млн. дол. США. [18]

Для побудови повноцінного альянсу Росії і Білорусії потрібно вибрати певну стратегію розвитку, краще всього відповідну для особливостей економічного і політичного устрою. Основними принципами мають бути прагматизм, збіг інтересів, взаємовигідність двосторонньої співпраці, збереження політичного суверенітету.

З моменту підписання Договору «Про створення Союзної держави» прошел жоден рік. Спостерігаючи за досить успішним розвитком співпраці, деякі країни також висловлюють бажання приєднатися до союзу. В даний час необхідно підкреслити, що при будь-яких дорогах розвитку ситуації довкола залучення до Союзної держави самих екзотичних "коаліціонерів", сам цей союз для Росії і Білорусії украй важливий.

Сьогодні фактично лише Білорусія "заважає" замиканню геополітичної Балтійсько-чорноморської дуги, що перетворюється не лише на "санітарний кордон" між Росією і Заходом, але і на реальний плацдарм для всіх форм експансії на російську територію. Якщо таке замикання станеться, мова піде вже про ділення території самої Росії за тими або іншими стратегічними схемами. [10].

Крім того, Білорусія виключно важлива для Росії і як єдиний по суті (у відсутність України і Прибалтики) вихід до Європи для транспортно-комунікаційних маршрутів (залізні і автомобільні дороги, газопроводи і нафтопроводи, ЛЕП і так далі). Відхід Білорусії із зони "російської союзності" означатиме різке нарощування рівня геополітичної і геоекономічної ізоляції нашої країни.

Нарешті, Білорусія і Росія, хоч би через успадковану структуру своїх господарських комплексів, є один для одного доки незамінними проїзводственно-технологичеськимі партнерами і взаимодоповнюючими ринками, позбутися яких для кожної з республік буде украй хворобливо. [13]

Але і в Білорусії в осяжному майбутньому інших серйозних союзників, окрім Росії, немає і швидше за все не з'явиться. Таким чином, в сьогоднішній ситуації наростання економічної слабкості і політичної ізоляції, дійсне зміцнення і поглиблення союзних стосунків Росії і Білорусії практично безальтернативно.

В даний час Республіка Білорусь і Російська Федерація послідовно просуваються по шляху інтеграції. Двосторонні стосунки носять позитивний і динамічний характер. Зусилля керівництва двох країн направлені на вироблення оптимальної моделі подальшої співпраці Білорусі і Росії в рамках Союзної держави. [17]

З точки зору Заходу, політика довгострокового об'єднання Росії і Білорусії — справа вільного вибору обох держав, постільки, поскільки воно відповідає прийнятим в ОБСЄ стандартам «вільного і чесного» волевиявлення. У ідеальному випадку така політика привела б до позитивних результатів, якби вплив Росії на внутрішню політику Білорусії сприяло поверненню до демократії, плюралізму, свободі преси і привело до пожвавлення структурної реформи і приватизації, до підвищення компетентності. Але, не дивлячись на це, співпраця двох країн приносить досить відчутні результати. [16]

Розділ 2: «Російське-білоруське протистояння»