Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Yarisheva

.pdf
Скачиваний:
282
Добавлен:
28.03.2016
Размер:
7.14 Mб
Скачать

80 Куток природи і ділянка дитячого садка

цюванням листоподібних пагонів. Філокактус можна тримати в кутку природи, а також у зимовому саду.

З листкових сукулентів у дитячому садку дітей можна познайомити з алое і каланхое, що мають лікувальні властивості.

Алое походить з Південної Африки. Це невибаглива рослина, світлолюбна, але не переносить прямого сонячного проміння, поливання помірне. Розмножують її живцями, які краще брати з верхівок і перед садінням підсушувати. Знайомлячи старших дошкільників з рослиною, можна розповісти, що у соковитих листках

алое є

цінна

лікарська

речовина (алоїн — біогенний

стимулятор)

і тому

люди

люблять

вирощувати цю рослину, щоб

лікуватися.

А ще алое добре вбирає і знешкоджує отруйні речовини в повітрі. Добре, коли така рослина росте на кухні.

Каланхое пірчасте (рис. 43) походить з тропіків Америки і Африки. Це невибаглива світлолюбна рослина, що потребує помірного поливання. Під час цвітіння приваблює яскравими червоними квітками, зібраними в зонтик. Розмножують рослину живцями стебловими і листковими. Соком каланхое лікуються.

Бріофілюм

Дегремона (рис. 44) досить

часто

приймають за

каланхое. Характерна

ознака

його — наявність витягнутих листків

з зубчастими

краями,

на яких

розвиваються

молоді

рослини. У мі-

ру свого розвитку вони опадають з материнської рослини і проростають. Старших дошкільників цікаво познайомити із своєрідним розмноженням цієї рослини і, роздавши молоді рослини, запропонувати дітям виростити їх удома.

Догляд за кімнатними рослинами

Розміщення кімнатних рослин. Меблі в кутку природи розташовують біля вікон або в проміжках між ними, але не поруч із системами опалення. Під час розміщення кімнатних рослин враховують їхні вимоги до світла. Світлолюбні рослини ставлять ближ- че до джерела світла. Цього особливо потребують пеларгонія, колеус, кала та ін. Тіньовитривалі рослини ставлять в менш освітлених місцях.

Для того щоб крона у кімнатних рослин розвивалася рівномірно, слід час від часу змінювати їхнє положення відносно джерела світла, тобто періодично повертати горщик навколо осі.

Під час розміщення кімнатних рослин слід подбати і про декоративний ефект. Добре виглядатиме колеус серед ніжної зелені аспарагуса. Красивоквітучі рослини, а також рослини з гарнозабарвленими листками нададуть більшої виразності тим місцям кутка природи, де ростуть сансев'єра, аспідистра тощо.

Кімнатні рослини кутка природи і зимового саду

81

Вирощувати рослини треба при

рівномірній

температурі повіт-

ря (коливання в межах 3—6°С не

шкідливі).

Протяги

впливають

а рослини негативно, тому розташовувати їх треба там, де протів немає.

Поливання. Це один з найважливіших видів догляду. Саме че- і неправильне поливання найбільше терплять рослини в дитячих

"дках.

. Майже всі кімнатні рослини восени та взимку поливають повніше, ніж навесні і влітку. Поливати треба водою кімнатної мператури, відстояної протягом доби. Носик лійки при цьому лід тримати ближче до поверхні грунту, щоб струмінь води не ибивав грунту. Наголошують на тому, що рослину треба полива- и, якщо підсох верхній шар грунту. Води слід лити стільки, щоб

дише верхній, але й нижній шар грунту був насичений вологою невелика кількість її пройшла на піддон. Під час поливання не бризкати водою на листки, особливо на ті, що мають м'яке пушення, оскільки це викликає появу бурих плям і псує вигляд

гослини. Рослини із шкірястим, неопушеним листям навесні і вліт-

ку треба обов'язково раз на тиждень обприскувати водою.

Пересаджування. Більшість кімнатних

рослин не

частіше 1

2 разів на рік потребують пересаджування. Як

правило,

роблять

це навесні, з березня по травень. Перед пересаджуванням

рослину

слід полити, перевернути горщик догори

дном

і,

підтримуючи

емлю з рослиною лівою рукою, правою зняти горщик. Якщо горзразу не знімається, слід обережно постукати його об край лСтола. Грудку землі з рослиною треба трохи обтрусити від старої землі і зняти верхній та нижній її шари (близько 2—3 см). Заго-

стреною паличкою

прочистити землю

між

коренями

(обережно,

іе пошкоджуючи

останніх), зрізати

ножем

гнилі або

поламані

орінці, після чого рослину можна пересаджувати.

Для пересаджування треба брати чистий горщик, трохи більіий від попереднього. На дно нового горщика кладуть черепок, верху насипають шар (2—3 см) річкового піску, потім шар зводженої землесуміші і лише після цього ставлять рослину в горіик так, щоб стебло було у центрі горщика, а коренева шийка е була заглиблена. Низьке або високе саджання впливає на норальний ріст і розвиток рослини. Правильно розміщену рослину 5ережно засипають з боків землею, яку ущільнюють. Обов'язково

^ і залишити

1,5—2 см до краю горщика для

поливання.

Після

зресаджування

треба

негайно

полити рослину

і поставити

її на

-7 днів у затінене

місце, а

потім уже туди,

де вона постійно

гоятиме. Найчастіше під час пересаджування розсаджують рослини, що розмножуються поділом куща, цибулинами.

82

Куток природи і ділянка дитячого садка

Важливе

значення під час пересаджування мав підбір грунту.

В зв'язку з тим що в умовах дитячого садка важко підібрати потрібну землесуміш, для пересаджування використовують поживний городній грунт.

Перевалка. Часто замість пересаджування в дитячих садках використовують перевалку, під час якої рослини зовсім не пошкоджуються. Для перевалки підбирають горщик, діаметр якого більший від попереднього на 1—2 см. Обережно виймають рослину, кладуть у горщик дренаж, переносять у нього рослину і засипають по краях поживним грунтом.

Підживлення. Підживлювати пересаджені рослини можна не раніше як через 4—6 міс після пересаджування. Підживлення застосовують лише навесні і влітку не частіше одного разу на тиждень або на 10—15 днів. При наявності органічних добрив (пташиний послід) його настоюють тиждень, після цього розводятьводою у пропорції 1/20. Мінеральні добрива (квіткову суміш) використовують відповідно до інструкцій, що додаються. Слід пам'ятати, що надмірна кількість добрив є шкідливою. Перед підживленням рослини обов'язково поливають чистою водою. Під час використання мінеральних добрив треба суворо додержуватися техніки безпеки.

Підрізування. Перед початком інтенсивного росту навесні рослини слід підрізувати, особливо ті, у яких стебла витягуються і оголюються (пеларгонії, колеуси тощо). Крім того, з крони слід зрізати покручені, хворі гілки, а також ті, що ростуть усередину крони. Під час підрізування треба стежити за тим, щоб зріз був якраз над брунькою.

Боротьба з хворобами та шкідниками кімнатних рослин. За умови забезпечення потреб рослин у світлі, волозі, відповідній температурі, поживному грунті вони виявляють хороші ознаки росту, гарно цвітуть. Поява жовтих і скручених листків, коричневих плям є сигналом недостатнього живлення, зволоження, наявності шкідників. У цьому разі потрібно уважніше поставитися до рослини, підживити її, пересадити, простежити, щоб не пересушувався грунт.

Кімнатні рослини найчастіше пошкоджують попелиці, щитівки, павутинний кліщ, ногохвістки. Як тільки вони виявилися, треба відокремити заражені рослини від здорових, а далі вжити заходів до знищення шкідників.

У рослин, уражених

попелицею, викривляються

верхівки паго-

нів, а молоде листя скручується. Для знищення

їх треба

взяти

0,6 л води, розчинити

в ній невеликий шматок

мила і

додати

60 крапель гасу. Через день після такого оброблення рослини обми-

к

Кімнатні рослини кутка природи і зимового саду

83

 

 

ють чистою водою. Оброблення повторюють через 7—10 днів *лька разів.

Щитівка присмоктується до стебла і листків, де залишається завжди, вкриваючись воскоподібним щитком. Розмножується на відкладанням яєць, з яких виходять молоді шкідники і розовзаються по рослині. На листках, де е щитівка, з'являються вті плями, рослина починає хворіти. Знищувати щитівку треба к: зняти її щіточкою, а потім змити листки та стебла мильною іцою. Через день рослину обмити чистою водою. Оброблення поорювати не менше 5 разів через 5—6 днів. Якщо пропустити

трібний строк оброблення — ніякої користі не буде.

Павутинний кліщ — червоний павук, ледь помітний

неозброє-

м оком, оселяється на нижній поверхні листка під білою паву-

иною і живиться соком рослин. Він швидко розмножується, якщо

овітря сухе і температура досить висока. У зв'язку з цим першим

аходом для боротьби з кліщем е часте обприскування рослин во-

ою та обмивання нижньої поверхні листків спочатку

мильне-

асовим розчином, а потім чистою водою.

Трипс — дрібна крилата темно-бура комаха, живе на нижньо- у боці листка. Личинки її живляться соком рослин. Боротися роти трипсу можна регулярним обмиванням рослин мильною, наступного дня чистою водою.

Ногохвістка — дрібна біла комаха, що має на кінці черевця иделчастий виріст, за допомогою якого вона стрибає. В грунті азонів ногохвістка з'являється під час надмірного поливання, омахи не шкодять рослині, але поява їх свідчить про те, що зем-

я перезволожена,

корені

рослин підгнивають.

Тоді

найкраще

ересадити рослину у свіжу землесуміш.

 

викликаючи за-

Дощовий

черв'як

засмічує отвір у дні вазонів,

оювання води в них та загнивання коренів рослин. Під час роз-

ноження

черв'як

змінює

склад грунту, завдає шкоди рослині,

"об знищити дощових черв'яків, грунт у вазоні поливають роз-

ином марганцевокислого

калію або повільно

опускають вазони '

гарячу

воду з температурою 50 °С. Черв'яків,

що виповзають на

оверхню

землі, збирають

і повертають у природне

середовище.

До догляду за рослинами в кутку природи вихователь залучає ітей, починаючи з молодшої групи, даючи нескладні доручення — олити рослини. Складніші види доручень (пересаджування, піддування) виконує вихователь, але обов'язково в присутності ді- й. При цьому кожну свою дію вихователь повинен мотивувати коментувати.

84 Куток природи і ділянка дитячого садка

Сезонні зміни у рослинних об'єктах кутка природи

Крім кімнатних рослин, постійних і тимчасових мешканців кутка природи, потрібно вводити туди й інші об'єкти.

Восени в куток природи пересаджують сальвії, хризантеми, які ще довго потім цвітуть. Вони прикрашають куток природи і дають змогу спостерігати вплив умов середовища на розвиток рослин. Навесні ці рослини можна розмножити живцями для садіння на

ділянці. Цікаво пересадити з

городу кущ помідорів,

що

цвіте,

на якому будуть утворюватися

і дозрівати плоди.

 

 

Узимку в' кутку природи висаджують цибулю, яку

поступово

вживають у їжу. Для мешканців кутка природи (хом'ячка,

мор-

ської свинки) вирощують овес, пророщують коренеплоди буряка для одержання соковитих листків.

Навесні в кутку природи пророщують насіння, вирощують розсаду різних овочевих та квіткових рослин, які дають багатий ма* теріал для різних порівняльних спостережень.

Улітку куток природи прикрашають квітковими композиціями зі зрізаних декоративних квіткових рослин. Це допомагає ознайомити дітей з основними правилами складання букетів.

ТВАРИНИ В КУТКУ ПРИРОДИ

Тварини завдяки своїй рухливості і цікавій поведінці викликають у дітей великий інтерес. Серед них у кутку природи утримуються як постійні, так і тимчасові мешканці.

Постійними мешканцями кутка природи є акваріумні риби. В акваріумі можна утримувати як дрібних представників риб наших прісноводних водойм, так і екзотичних риб — мешканців тропічних водойм, які характеризуються більшою декоративністю забарвлення, форм.

Усіх екзотичних акваріумних риб можна поділити на холодно-

водних та теплолюбних. До х о л о д н о в о д н и х

належать золо-

ті рибки і її різновидності — вуалехвіст, комета,

телескоп, шубун-

кін, львиноголівка. До т е п л о л ю б н и х — скалярії, неони, півники, молінезії та ін.

За способом розмноження екзотичні риби поділяються на живородящих та ікрометних. До живородящих відносяться гупі, мечоносці, пецилії та молінезії. Решта рибок — ікрометні.

У дитячих садках заради безпеки дітей акваріуми не мають водопідігрівів, компресорів для насичення води киснем, і в зв'язку з цим добирають такі види риб, які невибагливі до умов утримання, красиві.

Тварини в кутку природи дитячого садка

85

З живородящих риб утримується гупі (рис. 45), яка походить водойм Південної Америки. Тепер виведені десятки порід цієї иби, які вражають нас кольором, розмірами і формою плавців.

Мечоносець

(рис.

46) — розповсюджений

на півдні

Північної

ймерики. Від

вихідної

форми шляхом добору

виведено

червоних,

олотистих, тигрових, чорних мечоносців. Самець добре відрізняє-

ься від самок мечоподібним виростом хвостового плавця.

 

Молінезія

походить з водойм Центральної і Південної Амери

и. Особливо

ціниться бархатисто-чорна різновидність її. Ця

риб-

а потребує багатої на кисень води і різноманітного корму.

риби

Пецилія.

На своїй батьківщині, в Мексиці, Гватемалі, ці

е відзначаються яскравістю. Проте акваріумістами виведено надвичайно гарні золотисті, яскраво-червоні та інші різновиди цих ибок.

Живородящі риби досить плодовиті. Мальки розвиваються в •ганізмі самки, з'являючись на світ приблизно через ЗО днів. Іовонароджені риби можуть живитися дрібними циклопами і вміть рятуватися від ворогів у заростях рослин.

Серед ікрометних риб у дитячих садках обов'язково повинна -римуватися золота рибка та її різновидності. Вперше вони були ведені у Китаї від карасів. Яскравозабарвлені золоті рибки, лейфові комети, ніжні вуалехвости — цікаві об'єкти для спосте-

жень дошкільників.

З родини коропових у дитячому садку крім золотої рибки можутримувати даніо реріо, кардинала, барбусів (суматранського, рвоного). Ці риби добре співіснують між собою і з іншими бами.

86

Куток природи і ділянка дитячого садка

 

 

 

Рис. 46. Мечоносці

 

Даніо реріо походить зі Східної Індії. Це гарні сріблясті

рибки

з поздовжніми синіми смугами.

 

Кардинал

походить з

Південно-Східного Китаю. Тіло цієї риби

зелене з

поздовжніми темною і світлою смугами. Плавці

жовті,

з червоними

кінчиками.

 

 

Барбус

суматранський

(рис. 47). Його батьківщина — Таїланд,

Суматра. Це теплолюбні гарні золотисто-абрикосові рибки з чотирма вугільно-чорними поперечними смугами.

Цікавими для дитячих садків є лабіринтові риби. Ці риби дихають не тільки розчиненим у воді киснем, але й атмосферним

повітрям, яке

вони періодично заковтують ротом, піднімаючись

на поверхню

води. Найбільш відомі з них макроподи (рис. 48),

гурамі, півники. Всі вони теплолюбні, температура води в акваріумі повинна бути 22—24 °С, а під час нересту — вища. Якщо умови дитячого садка дозволяють утримувати їх, діти можуть спостерігати цікаві прояви піклування лабіринтових рибок про потомство.

Яскраво забарвлений самець будує гніздо з пухирців повітря, і воно схоже на піну, яка розташовується у вигляді острівця діаметром 5—6 см і заввишки 1—2 см. Побудувавши гніздо, самець починає біля самки шлюбний танок. Коли самка відкладе ікру, самець підхоплює її ротом і складає у гніздо. Невтомно стежить

Тварини в кутку природи дитячого садка

87

Рис. 47. Барбус суматранський

"н за маленькими ікринками, відганяючи від гнізда навіть самку. цей же час він випускає свіжу піну і перебирає ікринки. Коли ерез добу виходять крихітні мальки, вони залишаються певний ас у гнізді. Турботливий батько підхоплює ротом тих мальків, які ипадають з гнізда, і повертає їх на місце. Через 3—4 дні мальки

окидають гніздо і починають самостійне життя.

Усі лабіринтові риби — мешканці переважно тропічних водойм дії, Індонезії, Таїланду, а також Китаю — надзвичайно гарні, постерігаючи з дітьми за гурамі перлиновим, слід відзначити, що ін наче обсипаний перлами, за що і одержав назву. Не менш иразно забарвлені й інші види, наприклад гурамі мурмуровий.

Півники відрізняються забіякуватим характером та граціозїстю. Самки забарвлені скромніше, ніж самці. Виведені рибки ають зелене, чорно-золотисте і лілове забарвлення.

Цікавими для утримання в дитячих садках є цихлові риби. они відзначаються оригінальністю форм, багатством яскравих арб, своєю поведінкою. Представники їх —скалярія, папуга, ихлазома. Тримають їх в окремих акваріумах, тому що навіть ирні риби в період нересту стають агресивними. Всі ці риби теп- "любні.

Скалярія походить з Амазонки. По її сріблястій лусці прохоть чотири чорні поперечні смуги, тіло пласке, оригінальні плав-

% повільні

рухи риби завжди надовго привертають увагу до неї.

\ Папуга.

Батьківщина її—Екваторіальна Африка. Це строкато

барвлена

риба з характерним червоним черевцем.

Чорносмуга цихлазома. Батьківщина її — Гватемала. Має сіре барвлення з чорними поперечними смугами.

88

Куток природи і ділянка дитячого садка

Рис. 48. Макропод

Цихлових риб вважають інтелектуалами підводного царства, відзначають у них своєрідні прояви індивідуальності. Рибки, що подобаються одна одній, тримаються разом постійно, а не тільки під час нересту. Вони виявляють піклування про потомство: захищають ікру, піклуються про мальків, збираючи їх на ніч у схованку.

До харацинових риб належать знамениті неонові риби, елегантні мінори. Своєрідне світіння допомагає рибам пізнавати одна одну у темних болотистих водах їх батьківщини — Бразилії, Колумбії.

Соми — цікаві риби, часто з незвичайною зовнішністю. Тримаються переважно дна і можуть бути підселені в акваріум до будьяких риб. Найбільш поширені представники сомів — крапчастий сом і анциструс.

Крапчастий сом походить з Ла-Плати. Забарвлення його складається з сірих плям із зеленуватим металевим блиском.

Анциструс — з вод Амазонки. Завдяки особливій будові рота може присмоктуватися до скла і підводних предметів, очищати їх від обростання водоростями.

Риби місцевих водойм можуть бути як постійними, так і тимчасовими мешканцями кутка природи. В основному добре приживаються в акваріумі представники родини коропових: золотий і срібний карась, краснопірка, верховодка, пічкур, голець, щипавка, в'юн, за якими можна вести цікаві спостереження.

В акваріумах утримують молюсків (рис. 49). їх корисна діяльність полягає в тому, що вони поїдають рештки корму, що впали на дно і не були підібрані рибами, знищують рештки рослин, що гниють, очищають обростання на стінках акваріума. Спосіб життя молюсків — цікавий матеріал для спостережень.

Часто в акваріумах утримують привабливих червоних котушок.

Тварини в кутку природи дитячого садка

89

Є

^

Рис. 49. Молюски:

£

а — котушка; б — фіза; в — ампулярія; г — меланін; д — перлівниця (ской-

-„

ка); є — ставковик

іі,

 

Проте більш цікавою для спостережень є ампулярія. її

батьківщи-

на — тропічні

райони Південної Америки і Азії. Вона

добре очи-

дає акваріум

від обростань, практично не пошкоджуючи рослини,

їавдяки великим розмірам ампулярія цікава для спостережень, розмножується цей молюск, відкладаючи ікру на стінках акваріума на 10—15 см заввишки від поверхні води.

Корисні для утримання в акваріумі грунтові молюски, представником яких є мелани. Вони постійно живуть у грунті, де

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]