Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Yarisheva

.pdf
Скачиваний:
282
Добавлен:
28.03.2016
Размер:
7.14 Mб
Скачать

250 Курс «Методика ознайомлення дітей з природою...»

разність, описовість. Розповідь можна використати під час викладання теми «Ознайомлення з дикими і свійськими тваринами», де подаються цікаві відомості про спосіб життя тварин.

У розповіді так само, як і в лекції, має бути аналіз фактів, висновки, без чого учні не зможуть виробити правильного погляду на пристосування, зв'язок з середовищем тих чи інших видів рослин, тварин тощо. Подібно лекції, розповідь треба вести аргументовано, чітко. Постановка в розповіді питань, висування проблем орієнтують учнів на творчу пізнавальну діяльність. Використання наочності надає розповіді ще більший педагогічний ефект.

Бесіда

— це метод, при якому викладач, спираючись на наявні

в учнів

знання і досвід, користуючись запитаннями, підводить

учнів до розуміння і засвоєння нових знань, до повторення і перевірки навчального матеріалу. Розрізняють репродуктивні і проблемні (евристичні) бесіди.

Р е п р о д у к т и в н і б е с і д и використовуються для актуалізації або для перевірки знань учнів. Для цих бесід характерна постановка запитань за відомим уже учням матеріалом для відтворення його в пам'яті і використанні як опори під час вивчення нових знань. Однак під час використання цього методу викладач ставить запитання, які потребують як репродуктивної, так і творчої пізнавальної діяльності, а саме запитання на переосмислення, порівняння тощо. Бесіда проходить успішно, якщо в ній застосовуються спостереження учнів у дитячому садку: використовується діагностика знань дітей за певними темами, спостереження за дітьми на заняттях чи у повсякденному житті.

П р о б л е м н а ( е в р и с т и ч н а ) б е с і д а використовується найчастіше в процесі засвоєння учнями знань в тих випадках, коли в учнів є опорна система знань. Користуючись послідовно поставленими запитаннями, викладач підводить учнів до певних висновків. Евристичні бесіди важливі для розвитку самостійного мислення учнів. Під час проведення евристичної бесіди слід чутливо реагувати на відповіді, доповнювати, редагувати, чітко оформлюючи думку.

Під час проведення бесід необхідно широко використовувати таблиці, схеми, діапозитиви тощо.

Самостійна робота учнів з книгою на уроці має на меті навчити їх добре орієнтуватися у підручнику, знаходити відповіді на запитання. При цьому учням дається завдання, під яким кутом зору треба прочитати матеріал. Наприклад, опрацьовуючи тему «Влаштування квітника в дитячому садку», можна поставити такі запитання: Яке місце вибрати для квітника? Яку форму квітника найкраще обрати для групової ділянки?

XV

 

Методи викладання курсу

251

У системі навчання учнів педагогічного училища важливе місце посідають практичні методи: педагогічні ігри, вправи, аналіз педагогічних ситуацій, вирішення педагогічних завдань.

М е т о д в п р а в має широке застосування під час практичних і лабораторних занять. Вправи відрізняються від інших методів тим, що вони передбачають багаторазове, багатоваріантне повторення певних дій з метою формування уміння застосовувати знання, виробляти уміння. Використання цього методу дає можливість здійснити перехід від знань до умінь.

Залежно від результатів практичної діяльності вправи можуть бути словесні, практичні, змішаного характеру. Наприклад, слід тренувати учнів у складанні конспектів занять, сюжетних розпо-

відях, словесних логічних завданнях, описових розповідях

тощо.

Практичні вправи — це зарядка акваріума,

влаштування

терарі-

ума, інсектаріума тощо.

завданням. Виконання

Вибір вправ визначається дидактичним

учнями вправ повинно мотивуватися. З метою підготовки до практики учні тренуються у складанні планів роботи з дітьми, написанні конспектів, виготовленні посібників. На уроках з практикуму тренуються у пересаджуванні, живцюванні рослин, догляді за тваринами.

Виконання учнями вправ потребує чіткого інструктажу, допомоги учням у складанні плану. З цією метою в педагогічному училищі застосовуються схеми побудови певних занять з використанням основного методу, схеми аналізу занять, цільових і повсякденних прогулянок.

Вправи виконуються на уроці або у домашніх умовах. Наприклад, учні ведуть записи фенологічних спостережень, складають паспорти кімнатних рослин, біологічні характеристики тварин і інструкції по догляду за ними, виготовляють наочні посібники для роботи з дітьми тощо. Обов'язково потрібний аналіз результатів виконання вправ, їх оцінка.

Аналіз педагогічних ситуацій і вирішення педагогічних завдань

являють собою ніби місток між методами засвоєння знань і умінь і практичними методами. Використання цих методів вносить різноманітність у проведення уроку, викликає зацікавленість учнів, готує їх до вирішення реальних ситуацій. Наприклад, учні слухають / магнітофонний запис спостереження. Перед прослуховуванням перед ними ставиться завдання: виділити, якими прийомами скористався вихователь для активізації пізнавальної діяльності дітей на різних етапах спостереження. Аналіз педагогічних ситуацій — це метод, що передбачає виділення та аналіз умов, завдань, методів, прийомів, форм навчально-виховного процесу.

'Піти

252

Курс «Методика ознайомлення дітей з природою...»

Розв'язання педагогічних завдань — це знаходження оптимальних способів дій у певній ситуації на основі її аналізу. Наприклад, вихователь виявив, що у дітей його групи спостерігається байдужість до природи, не сформовані пізнавальні інтереси. Які причини цього і якими засобами найефективніше це подолати?

Важливе значення в практичній підготовці вихователів дитячих садків має використання педагогічних ігор або їх елементів. Вони допомагають наблизити майбутніх вихователів до реальних ситуацій роботи з дітьми, закріпити навички і уміння. Включення елементів педагогічної гри оживляє навчальний процес. Педагогічна гра і її елементи можуть використовуватися під час вивчення багатьох тем. Наприклад, під час вивчення теми «Куток природи в дитячому садку» можна запропонувати учням елемент педагогічної гри: внесення в куток природи нової рослини і подання дітям інформації про неї. Під час вивчення дидактичних ігор педагогічну гру використовують для апробації методики проведення ігор у різних вікових групах.

Широке застосування на уроках методики ознайомлення з природою і практикума з природознавства мають наочні методи: демонстрування живих об'єктів, ілюстративного матеріалу, графічної наочності, технічних засобів навчання, моделей. Під час проведення уроків вони застосовуються найчастіше у сукупності із словесними, практичними методами, сприяючи активізації учнів, підсиленню інтересу. Під час роботи з екранними посібниками основним джерелом знань виступають слово викладача і зображувальна наочність. Перед показом навчального діафільму, наприклад «Ігри на літньому майданчику», слід поставити перед учнями завдання: засвоїти, як змінюється обладнання для будівельно-кон- структивних ігор молодших і старших дошкільників. Як змінюються прийоми керівництва будівельно-конструктивними іграми в молодшій, середній і старшій групах.

Переважна більшість уроків з курсу «Методика ознайомлення дітей з природою і практикум з природознавства» проводиться

лекційно-семінарським способом. Для вивчення окремих тем найбільш ефективні уроки-екскурсії. Цінність їх у тому, що учні вивчають об'єкти природи в природних умовах, слухають змістовне пояснення, знайомляться з найкращою постановкою роботи в дитячому садку, наприклад, планування і озеленення ділянки. Особливо важливо використати екскурсії для вивчення природи місцевого краю, ознайомити учнів з біоценозом лісу, лук, водойм, степів, культурними біоценозами парків, скверів, полів. Проводяться екскурсії в ботанічні сади, дендропарки, природничі відділи краєзнавчих музеїв тощо.

Обладнання курсу

253

Логічним завершенням вивчрння окремих тем курсу і всього курсу є безвідривна практика і практика з відривом від навчання. Під час планування безвідривної практики потрібно передбачити спостереження і аналіз роботи з дітьми по ознайомленню з природою, проведення учнями індивідуальних і фронтальних форм роботи з дітьми.

Під час практики з відривом вЦ навчання учні застосовують знання з методики ознайомлення з природою, проводячи роботу з дітьми відповідно до програми дитячого садка.

ОБЛАДНАННЯ КУРСУ

Викладання курсу «Методика ознайомлення дітей з природою і практикум з природознавства» вимагає значної кількості наочності — натуральної, зображувальної, схематичної. Для розміщення обладнання і проведення занять з учнями створюється кабінет методики ознайомлення з природою, в якому обладнується куток природи. В ньому повинні бути об'єкти, передбачені програмою дитячого садка: кімнатні рослини, акваріум, клітка з пташкою і клітка з хом'ячком, морською свинкою. В кабінеті потрібно мати різноманітні кімнатні рослини, які можуть використовуватися в озелененні приміщення дитячого садка, у створенні зимових садів. У кутку природи слід проводити сезонну змінність об'єктів (пересаджування рослин з квітника восени, вигонка рослин узимку, вирощування розсади навесні тощо). Навесні і восени можна тимчасово утримувати деяких представників тваринного світу — комах, жаб, ящірок. Важливо, щоб усі об'єкти кутка природи мали таблички з відповідною інформацією для учнів (назва, походження, умови догляду). Організація чергування учнів по кутку природи сприяє кращому засвоєнню ними знань про об'єкти кутка природи, формуванню навичок догляду.

. При педагогічному училищі створюється ділянка. За наявності значної площі на ній слід посадити різноманітні дерева і кущі, створити квітники, різноманітні за формою, розмірами, куточки дикорослих рослин, город, організувати утримання кролів. Беручи участь у розмноженні, посадці, догляді за рослинами, тваринамц, майбутні вихователі набувають навички, потрібні їм для наступної роботи.

Розглянемо більш детально обладнання педагогічного процесу відповідно до основних тем.

Темою <гЗавдання ознайомлення з природою» починається вивчення курсу. Для кращого засвоєння учнями завдань ознайомлення з природою в кабінеті оформляється стенд, ілюстрований фото-

254

Курс «Методика ознайомлення дітей з природою...»

 

графіями. Його і доцільно використати як ілюстративний

матеріал

до

цієї.теми.

 

 

Значної кількості наочного матеріалу потребує вивчення теми

«Природа місцевого краю». Необхідно мати атласи з

набором

карт для вивчення рельєфу, грунтів, вод, характеру рослинності тощо. Набір діапозитивів гарних краєвидів допоможе учням глибше відчути красу рідного краю. Бажано мати також діапозитиви із зображенням найбільш поширених представників рослинного і тваринного світу. Обласні товариства охорони природи видають таблиці із зображенням рідкісних рослин, тварин, а також тих, що внесені у Червону книгу України. Такі таблиці потрібно використовувати під час вивчення природи місцевого краю.

Для вивчення деяких представників тваринного світу використовуються чучела і колекції, наприклад молюсків.

Кращому засвоєнню теми «Програма дитячого садка по ознайомленню з природою» допоможе таблиця, що відображує обсяг знань про неживу природу, рослинний, тваринний світ, формування узагальнених уявлень про найважливіші залежності в природі.

Під час вивчення теми «Методи і форми роботи по ознайомленню з природою» використовуються різноманітні наочні посібники: таблиці, діапозитиви, діафільми тощо.

Для загальної характеристики методів використовується таблиця «Класифікація методів за джерелом пізнання». В деяких педагогічних училищах оформлюється такий стенд з фотографіями, який і використовується на уроці.

Для висвітлення теми «Спостереження — основний метод ознайомлення з природою» використовуються таблиці «Структура спостереження», «Схема розглядання рослин», «Схема розглядання тварин», діапозитиви (розташування дітей під час розглядання різних об'єктів тощо).

Виклад матеріалу за темою «Праця в природі» доцільно ілюструвати діапозитивами із зображенням різних форм організації праці, основних етапів проведення колективних занять. Слід показати учням основні знаряддя праці, що рекомендуються для дошкільників.

Урок за темою «Ігри в ознайомленні з природою» добре ілюструвати демонструванням діапозитивів, на яких відтворені умови, потрібні для ігор з природними матеріалами, або діафільмом «Ігри на літньому майданчику». Слід продемонструвати учням настільно-друковані ігри, основані на різних принципах (лото, доміно тощо).

У процесі вивчення теми «Картини та ілюстративний наочний матеріал, використання технічних засобів в ознайомленні дітей з

Обладнання курсу

255

природою» важливо продемонструвати учням серії картин,

що

призначені для дитячих садків, познайомити з деякими діафільмами, грамзаписами, що найчастіше використовуються для ознайомлення дітей з природою.

В кабінеті методики ознайомлення з природою потрібно мати бібліотечку дитячої художньої літератури природничого характеру з добре виконаними ілюстраціями, яку використовують під час

розглядання теми «Художня література як метод

ознайомлення

дошкільників

з природою».

 

 

Важливе

місце в педагогічному училищі відводиться вивченню

теми

«Куток природи і ділянка

дитячого садка як

основні бази

для

ознайомлення з природою».

При цьому широко

використовує-

ться натуральна наочність, що представлена в кутку природи і на ділянці. Крім того, використовуються діафільми «Куток природи в дитячому садку», «Обладнання ділянки дитячого садка», діапозитиви із зображенням дерев, кущів, багаторічних, дворічних, однорічних квіткових рослин, що цвітуть, тощо.

Під час висвітлення тем «Ознайомлення

з свійськими і дикими

тваринами», «Ознайомлення дітей з порами

року» широко викори-

стовуються таблиці, діапозитиви, діафільми «Пори року», «Свійські тварини», «Дикі тварини», пейзажні картини, грамзаписи, на- стільно-друковані ігри тощо.

На уроках формування умінь і навичок викладачами педучилищ широко використовуються різноманітні матеріали (схеми аналізів, картки з інструкціями та ін.), які допомагають учням виконувати самостійні роботи. У створенні таких матеріалів виявляється творчість викладача, його індивідуальність.

Значна кількість обладнання педагогічного процесу в педучилищі виготовляється викладачами педучилища спільно з учнями. Від наполегливої роботи викладача по створенню обладнання залежить якість проведення уроків, якість знань учнів.

Кабінет методики ознайомлення з природою повинен мати довідкову і методичну літературу для учнів.

Планування навчальної роботи викладача з курсу «Методика ознайомлення дітей з природою і практикум з природознавства» здійснюється шляхом складання календарно-тематичних та поурочних планів.

Календарно-тематичний план складається на основі програми на півріччя. Він містить розподіл годин за темами. Поурочний план складається до кожного уроку. В ньому конкретно визначаються тема, мета уроку, методи проведення уроку, наочність та короткий хід уроку.

гр

Д(

*1

Кс

ТС

ш

1 3

ТЕ

те

Щ

РІ

СІ

йс

зі

Н5

Лі *

НІ

Ц5

ГС

ні

йс

ст

ТЕ

рі.

РІПІ

за

щ

тНЗ ПС

«і

ц,

д(.

Мі

Н а в ч а л ь н е в и д а н н я

Яришева Надія Федорівна

МЕТОДИКА ОЗНАЙОМЛЕННЯ ДГГЕЙ З ПРИРОДОЮ

Обкладинка та художнє оформлення І. Г. Сухенка Технічний редактор С. Л. Свєтлова

Коректор Н. А. Дарда

Здано до набору 30.12.92. Підписано до Друку 29.04.93. Формат бОХ84/ів. Павір друк. № 2.

Гарнітура літературна. Високий друк. Умов.-друк. арк. 14,88. Умов, фарбовідб. 15,17. Обл.-вид. арк. 16,2. Вид. № 9597. Замовлення № 3—166.

Видавництво «Вища школа», 252054, КиТв-54, вул. Гоголівська, 7.

Головне підприємство республіканського виробничого об'єднання

«Поліграфкнига», 252057, Київ, вул. Довженка, З,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]