Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
82.18 Кб
Скачать

Розділ 2. Принципи ринкової економіки

2.1 Вільний вибір видів і форм діяльності

Головна ознака економіки ринкового типу - розкріпачення від зовнішнього втручання, підпорядкування законам і волі людей форми і способи економічної діяльності, що дають можливість повною мірою виявлятися господарської самостійності.

Фундаментальною характеристикою ринкової системи є приватна власність. Право приватної власності є визнане і захищається законом права окремої людини володіти, користуватися та розпоряджатися певним видом і обсягом обмежених ресурсів (наприклад, ділянкою землі, родовищем вугілля або фабрикою), а значить, і отримувати від цього прибутки. Саме можливість володіти таким видом виробничих ресурсів, як капітал, і отримувати на цій основі доходи зумовила друге, часто вживане назва цієї економічної системи - капіталізм.

Право приватної власності дає можливість власникам економічних ресурсів самостійно приймати рішення про те, як їх використовувати (лише б це не завдавало шкоди інтересам суспільства). Разом з тим ця майже необмежена свобода розпорядження економічними ресурсами має зворотний бік: власники приватної власності несуть всю повноту економічної відповідальності за обрані ними варіанти її використання. На основі приватної власності реалізуються свобода підприємництва і свобода вибору. Свобода підприємництва означає, що приватне підприємство має право придбавати економічні ресурси, організовувати процес виробництва з цих ресурсів товарів і послуг за власним вибором і продавати їх на ринках, виходячи з інтересів фірми. Підприємство може вільно вступити в яку-небудь конкретну галузь або вийти з неї.

Свобода вибору передбачає, що власники матеріальних ресурсів і грошового капіталу можуть використовувати або реалізовувати ці ресурси на свій розсуд. Вона означає також, що працівники вправі зайнятися будь-яким видом праці, на який вони здатні. Нарешті, вона дозволяє споживачам вільно, в межах своїх грошових доходів, купувати товари і послуги в такому наборі, який вони вважають для себе найбільш підходящим. Свобода споживчого вибору виявляється самою широкою з цих свобод. Споживач в ринковій економіці займає особливе становище; в певному сенсі він володіє суверенітетом. Свобода підприємницької діяльності, в кінцевому рахунку, залежить від споживчих переваг.

В основі свободи вибору лежить особистий інтерес. Кожна економічна одиниця в змозі робити те, що вигідно їй самій. Підприємці прагнуть отримати більший прибуток, власники матеріальних ресурсів - більш високу ціну при продажі або здачі в оренду цих ресурсів, що працюють - велику оплату за свою працю, споживачі продукції чи послуг - придбати це благо за найнижчою ціною.

Гідність ринкового механізму полягає в тому, що він змушує кожного продавця думати про інтереси покупців, щоб добитися вигоди для себе самого. Якщо він цього робити не буде, то його товар може виявитися непотрібним або занадто дорогим і замість вигоди він отримає лише збитки. Але і покупець змушений рахуватися з інтересами продавця - він може отримати товар, лише сплативши за нього склалася на ринку ціну.