Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_po_polit (1).docx
Скачиваний:
101
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
900.48 Кб
Скачать

73. Сутність , ознаки та рівні глобалізації економіки.

Глобалізація є складним і багатовимірним процесом, у межах якого виокремлюють техносферну, економічну, геополітичну, соціокультурну та інші складові. Глобалізація економіки - домінантна складова глобалізації, закономірна тенденція інтеграції світового господарства в єдиний економічний простір

Ознаки глобалізації

74. Суперечності глобалізації та її моделі.

Глобалізація - багатовимірний, нелінійний процес, який справляє неоднозначний, різноспрямований і суперечливий вплив на сучасний світогосподарський розвиток, економічну безпеку держав та розподіл між ними економічних вигід і загроз, що виникають.

Суперечливий вплив глобалізації на світогосподарський розвиток

Моделі глобалізації :

1)Неліберальна модель можна виокремити такі характерні ознаки неоліберальної моделі глобалізації:

1. Стихійний характер здійснення та спрямованість на реалізацію короткострокових інтересів індустріально розвинених країн.

2. Поглиблення нерівномірності розвитку та посилення диспропорцій світової економіки.

3. Ігнорування соціально-економічної, культурної, історичної специфіки розвитку національних економіки.

4. Обмеження національного суверенітету та посилення диктату впливових міжнародних фінансових інститутів.

5. Пріоритет ідеології ринкового фундаменталізму.

2) Нова модель

Характерними ознаками нової моделі глобалізації є:

- відновлення рівноваги між ринковими та позаринковими регуляторами у світовому масштабі;

- гуманізація та орієнтація на загальнолюдські цінності, дотримання громадянських прав і свобод, визнання культурної самобутності всіх народів світу;

- забезпечення балансу інтересів та рівності можливостей для всіх країн, визнання специфічних потреб розвитку;

- демократизація діяльності міжнародних організацій, формування ео>ективного механізму координації дій національних держав;

- забезпечення більшої інформованості суспільства щодо проблем глобалізації;

- екологічна та соціальна спрямованість економічного розвитку, гармонійне відтворення людини, соціальних відносин, здорового довкілля;

- формування багатополярного світу, співпраця національних держав та міжнародних організацій у вирішенні глобальних проблем.

75. Суть і зміст глобальних проблем сучасності.

Одна з характерних особливостей сучасного світу - загострення глобальних проблем, які за своїм характером виходять за рамки інтересів різних класів і суспільних систем, і від рішення яких вирішальною мірою залежить майбутнє, більше того саме існування людства.

Глобальні проблеми — це ті, що пов'язані з існуванням усього людства і гострота яких тією чи іншою мірою відчувається на всій Земній кулі

За своїм характером глобальні проблеми сучасності різні: від загрози ядерної війни до екологічної катастрофи, від зростаючого розколу світу на «багаті» і «бідні» країни і народи до перспективи виснаження традиційних і необхідності пошуку нових джерел енергії.

Чи не найважливішою з глобальних проблем в другій половині XX століття стала екологічна проблема. Вона викликана різким загостренням суперечностей між природою і суспільством внаслідок надмірного і не контрольованого впливу на природу з боку суспільства, що поставило під загрозу існування як біосфери, так і самих людей. Негативні наслідки цього впливу проявляються в порушенні природних процесів і екологічних зв'язків, у забрудненні навколишнього середовища, у вимиранні представників флори й фауни і, нарешті, у поширенні відхилень у розвитку і масових захворюваннях серед людей.

Не менш важливе значення для сучасного людства має також розв'язання енергетичної та ресурсної проблем.

Інтенсивний розвиток сільського господарства і, особливо, промисловості характеризується постійним збільшенням енергоспоживання. І особливо стрімко воно зросло у XX столітті.

Ресурсна проблема пов'язана з недостатньою забезпеченістю сировинними компонентами процесу виробництва і життєдіяльності людей.

Найголовнішою «внутрішньою» проблемою сучасного людства є збереження миру і відвернення воєн.

Нарешті, до найважливіших проблем сучасності належить і проблема збереження й розвитку людської культури, її уніфікація і масовизація, руйнування культурних пам'яток і заміна справжніх культурних цінностей низькопробними підробками, в яких пропагуються не людяність і гуманність, а жорстокість і насильство, ведуть людство до бездуховності, втрати розуміння людиною свого високого призначення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]