Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_po_polit (1).docx
Скачиваний:
101
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
900.48 Кб
Скачать

43.Ринок, його функції і структура.

У широкому розумінні Ринок є сферою прояву економічних відносин між людьми, які виникають у процесі виробництва, розподілу, обміну і споживання. У вужчому розумінні ринок – це сфера товарного обігу і зв’язана з ним сукупність товарно-грошових відносин, яка виникає між виробниками (продавцями) та споживачами (покупцями) у процесі купівлі-продажу товарів.

Інфраструктуру ринку становить сукупність організацій (установ), які мають різні напрямки діяльності, забезпечують ефективну взаємодію товаровиробників та інших ринкових агентів, що здійснюють оборот товарів, просування останніх зі сфери виробництва у сферу споживання.

До найбільш важливих елементів ринкової інфраструктури належать: комерційні інформаційні центри; сировинно-товарні, фондові, валютні біржі; комерційні, інвестиційні, емісійні, кредитні та інші банки; транспортні і складські мережі; комунікаційні системи тощо.

Сутність ринку найповніше виявляється у його функціях. Найважливішою функцією ринку є поєднання виробництва та споживання й забезпечення безперервності громадського виробництва.

Ринок об'єднує відособлених у виробників і споживачів. Через ринки від виробників до споживачів направляються величезні потоки різних товарів, як від споживачів до виробників рухаються кошти, необхідних продовження процесу виробництва.

Ринок також виконує функцію регулювання виробництва та споживання. Через ринковий механізм (взаємодія попиту, пропозиції з ціни), кількість вироблену продукцію наводиться у відповідність із обсягом платоспроможного попиту покупців.

Ринку властива і стимулююча функція. Суть її у тому, що конкуренція змушує виробників оновлювати асортимент товарів, підвищуватиме їхній якість і подешевшати. Досягнення даних цілей стимулює впровадження нової техніки і технології, вдосконалення організації виробництва.

Однією з функцій ринку є інформаційна. Ринок інформує виробників потреби покупців, виконуючи громадську оцінку товару. Сам факт продажу товару свідчить, що він задовольняє певну потреба.

44. Суть економічних законів попиту і пропозиції. Ціна ринкової рівноваги.

Закон попиту формується так: чим вищою є ціна на товари то послуги , тим менше цих товарів споживатиме покупець і навпаки, чим менша ціна на товари тим попит буде більший.

Закон пропозиції - величина пропозиції буде збільшуватися тоді, коли зростатиме ціна на цей товар, і навпаки.

Рівноважна ринкова ціна - це ціна, при якій по кожнім даному товарі на ринку немає ні надлишку, ні дефіциту. Вона встановлюється в результаті зрівноважування попиту та пропозиції як грошовий еквівалент строго визначеної кількості товару.

Попит та пропозиція врівноважуються під впливом конкурентного середовища ринку, унаслідок чого про ціну говорять як про конкурентну ринкову рівновагу. У будь-якому випадку на конкурентному ринку рівноважна ціна і відповідна їй кількість товару визначаються ринковим попитом та пропозицією.

За інших рівних умов рівноважна ринкова ціна встановлюється при такому співвідношенні попиту та пропозиції, коли кількість товарів, що покупці хочуть придбати, відповідає тій їх кількості, що виробники пропонують на ринку. При цьому на ринку відсутні тенденції зміни цін і кількості товарів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]