Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом / Avtoreferat_Nishenko.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
205.31 Кб
Скачать

Основні групи

П(С)БО 15 - МСБО 18; П(С)БО 16 - МСБО 23; П(С)БО 31 - МСБО 23

МСФЗ 1; МСФЗ 2; МСФЗ 3; МСФЗ 4; МСФЗ 5; МСФЗ 6; МСБО 20; МСБО 26; МСБО 34

Необоротні активи

Загальні (інформативні) стандарти

П(С)БО 7 - МСБО 4 замін. на: МСБО 16; МСБО 22 змін. на МСФЗ 3; МСБО 38;

П(С)БО 8 - МСБО 9 замін. на МСБО 38; МСБО 4 замін. на: МСБО 16; МСБО 22 змін. на МСФЗ 3; МСБО 38;

П(С)БО 14 - МСБО 17; П(С)БО 18 - МСБО 11;

П(С)БО 10 - МСБО 1; МСБО 32; П(С)БО 12 - МСБО 28;

П(С)БО 13 - МСБО 25 замін. на МСБО 39; МСБО 32; П(С)БО 32 – МСБО 40

П(С)БО 19 - МСБО 22 замін. на МСФЗ 3; П(С)БО 21 - МСБО 21;

П(С)БО 22 - МСБО 29;

П(С)БО 23 - МСБО 24;

П(С)БО 27 - МСБО 35 замін. на МСФЗ 5; П(С)БО 28 - МСБО 36

Рис. 2. Основні групи положень (стандартів) бухгалтерського обліку та міжнародних стандартів фінансової звітності

Становлять інтерес порівняння принципів щодо якості інформації, оскільки вказані вище системи використовують різний набір принципів (табл.).

Діючі системи бухгалтерського обліку, згруповані за географічною та соціально-економічною ознаками, доцільно аналізувати за такими напрямами: визначення мети бухгалтерського обліку; принципів бухгалтерського обліку; законодавчого та професійного регулювання питань обліку та звітності; оприлюднення результатів фінансової звітності; обов’язковості складання фінансової звітності; використання плану рахунків; системи бухгалтерських звітів. Це дає змогу забезпечити один з основних принципів якісної інформації – порівнянність систем бухгалтерського обліку.

Таблиця

Порівняння принципів обліку та складання фінансової звітності відповідно до мсфз, gaap-us і п(с)бо України

МСФЗ

GAAP – US

П(С)БО України

Документ, що визначає принципи

Концептуальні основи підготовки та подання фінансової звітності

Положення про кон-цепції фінансового обліку

П(С)БО 1 “Загальні вимоги до фінансової звітності”

Принципи обліку та складання фінансової звітності

Принципи щодо якості інформації

Зрозумілість

Зрозумілість

Дохідливість

Доречність

Доречність

Доречність

- суттєвість

Істотність

-

Достовірність

Надійність

Достовірність

- правдиве подання

-

-

- превалювання сут-ності над формою

-

Превалювання сутності над формою

- нейтральність

-

-

- обачність

-

Обачність

- повнота

-

Повне висвітлення

Зі ставність

Порівнянність

Порівнянність

Принципи, що не використовуються в МСФЗ

-

-

Послідовності

-

-

Автономності

-

-

Історичної собівартості

-

-

Єдиного грошового вимір-ника

-

-

Періодичності

У третьому розділі “Удосконалення системи бухгалтерського обліку і звітності в Україні в контексті гармонізації з міжнародними стандартами” визначено основні напрями поліпшення правових основ регулювання бухгалтерського обліку та фінансової звітності відповідно до міжнародних стандартів; сформульовано методичні засади ведення бухгалтерського обліку і фінансової звітності з міжнародними стандартами та удосконалено організаційні положення регулювання бухгалтерського обліку та звітності.

Для поліпшення правових основ регулювання бухгалтерського обліку необхідно здійснити комплексні заходи нормативно-правового й організаційного характеру.

Нині регулювання питань методології бухгалтерського обліку та фінансової звітності чітко не визначені, оскільки ними, поряд з Міністерством фінансів України, займається Національний банк України та Державне Казначейство України. На думку автора, Міністерство фінансів України має забезпечувати дотримання вимог бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності на єдиних методологічних засадах для всіх юридичних осіб. Визнано доцільність доповнення Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” положенням про обов’язковість складання фінансової звітності за міжнародними стандартами банківськими структурами, відкритими акціонерними товариствами та підприємствами, які повинні оприлюднювати фінансову звітність.

Потребує удосконалення термінологічна база шляхом введення в Закон України “Про бухгалтерський обліку та фінансову звітність в Україні” визначення терміна “гармонізація бухгалтерського обліку” та характеристики поняття “національна система бухгалтерського обліку” та до статті 4 даного Закону переліку якісних характеристик фінансової звітності або доповнення пп.14-17 П(С)БО 1 “Загальні вимоги до фінансової звітності” такими принципами як нейтральність, правдиве подання та суттєвість.

Удосконалення методологічних підходів ведення бухгалтерського обліку та результатів фінансової звітності в умовах гармонізації з міжнародними стандартами передбачає внесення змін в існуючу методичну базу.

Гармонізація національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку передбачає удосконалення методики амортизації основних засобів у частині відмови від податкового методу амортизації з метою достовірного визначення собівартості продукції й узгодження балансової та справедливої вартості об’єкта основних засобів шляхом внесення змін до П(С)БО 7 “Основні засоби” та Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств”.

З метою усунення відмінностей між балансовою та справедливою вартістю об’єкта основних засобів доцільно поліпшити облік безоплатно отриманих основних засобів із визнанням їх власним капіталом без наступного списання на доходи, оскільки оподаткування доцільне лише при подальшому їх перепродажу, шляхом внесення змін до П(С)БО 7 “Основні засоби” та Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств”.

Підвищення рівня достовірності результатів спільної діяльності передбачає удосконалення обліку спільної діяльності з обґрунтуванням суб’єктів, що мають право займатися спільною діяльністю, як зі створенням, так і без створення юридичної особи, з врегулюванням оподаткування результатів спільної діяльності та внесків учасників шляхом прийняття окремого П(С)БО “Спільна діяльність”.

Для підвищення точності оцінки гудвілу, ідентифікованих активів і зобов’язань та рівня організації контролю за ними слід поліпшити методи оцінки гудвілу, придбаного при об’єднанні підприємств, використовуючи перевірку на зменшення корисності, а не амортизуючи його та удосконалити методи оцінки ідентифікованих активів і зобов’язань при об’єднанні підприємств з відображенням перевищення частки покупця у вартості об’єднання бізнесу в звіті про фінансові результати шляхом внесення змін у П(С)БО 19 “Об’єднання підприємств”.

Підвищенню ефективності обліку, контролю та достовірності звітності дочірніх підприємств необхідно сприяє доповнення методів складання консолідованої фінансової звітності шляхом розширення переліку випадків неподання материнськими підприємствами консолідованої фінансової звітності та виключення з консолідації суб’єктів господарювання, які підприємство продовжує контролювати, шляхом внесення змін до П(С)БО 20 “Консолідована фінансова звітність”.

Запропоновані зміни сприятимуть прискоренню гармонізації та стандартизації бухгалтерського обліку і фінансової звітності підприємств України з міжнародними стандартами, формуванню привабливого інвестиційного клімату в країні, підвищенню професійного рівня бухгалтерів.

Соседние файлы в папке Диплом