Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Диплом / висновки_розділ_1

.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
28.16 Кб
Скачать

71

Висновки до розділу 1

У результаті проведених досліджень методологічних основ бухгалтерського обліку і фінансової звітності можна зробити наступні висновки:

Зростаюча глобалізація економічного життя на рівні ТНК все більше вимагає відповідності макроекономічної політики на державному та міжнародному рівнях. Як результат можливого розвитку – подальша регіоналізація світової економіки та розширення функцій та закріплення універсальних міжнародних організацій.

Одним з інструментів глобалізації є гармонізація бухгалтерського обліку та фінансової звітності. В сучасній науковій літературі відсутнє однозначне визначення поняття “гармонізації”. Нами розширено це поняття за рахунок додаткового включення в нього конструктивного поєднання системи фінансової звітності та податкового законодавства. Визначено, що гармонізація бухгалтерського обліку - це процес конструктивного поєднання та зближення світових облікових систем, шляхом узгодження стандартів бухгалтерського обліку, фінансової звітності і податкового законодавства з метою виходу на світові ринки капіталу.

Встановлено, що гармонізація бухгалтерського обліку включає: теоретико-методологічну складову (формальна гармонізація) та практичний інструментарій гармонізації (матеріальна гармонізація) бухгалтерського обліку. В цьому контексті формальна та матеріальна гармонізація розмежовується наступним чином: формальна – гармонізація правил та стандартів; матеріальна – гармонізація практики обліку.

В основі класифікаційної ознаки процесу розвитку бухгалтерського обліку за доктринами закладено існування національних шкіл бухгалтерського обліку, які склалися у світі: італійську, французьку, німецьку, англійську. Найближче завдання бухгалтерів полягає в інтеграції поглядів у створенні загальної теорії бухгалтерського обліку.

Загальне поняття національної системи бухгалтерського обліку випливає з визначення облікової системи і конкретизується рядом принципів: історичне місце облікової системи; історично сформована система регламентації обліку; наявність і використання розвиненої системи національних бухгалтерських стандартів; методи обліку та оцінки виробничих запасів, що використовуються в різних країнах; національний план рахунків, побудований за певною моделлю; система організації бухгалтерського обліку в масштабі підприємства; методологія визначення кінцевого результату.

В процесі дослідження встановлено, що на формування системи бухгалтерського обліку впливає сукупність факторів: загальна економічна ситуація; законодавче регулювання питань обліку; відкритість фінансової інформації; податковий облік як підсистема бухгалтерського обліку; система оподаткування; методи оцінки статей балансу; джерела фінансування; міжнародні відносини. В роботі здійснено групування перелічених вище внутрішніх та зовнішніх факторів впливу на формування якісних характеристик систем бухгалтерського обліку: соціально-економічні (соціально-економічний стан, міжнародні відносини), фінансові (внутрішні та зовнішні джерела фінансування), інформаційні (відкритість фінансової інформації), нормативно-правові (законодавче регулювання питань обліку), науково-методичні (методи оцінки статей балансу).

Результати дослідження, викладені в першому розділ дисертації, опубліковано в наукових фахових виданнях [58, 59, 62, 63, 67].

Соседние файлы в папке Диплом