Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Диплом / висновки_розділ_3

.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
35.33 Кб
Скачать

207

Висновки до розділу 3

В результаті проведеного дослідження щодо удосконалення системи бухгалтерського обліку та фінансової звітності України в контексті гармонізації з міжнародними стандартами можна зробити наступні висновки.

Існуюча законодавча база в сфері бухгалтерського обліку та фінансової звітності в Україні на сьогодні не врегульована належним чином відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності. Основною проблемою є неузгодженість у виборі інституції, яка повинна розробляти положення (стандарти) бухгалтерського обліку; питання поширення сфери застосування національних П(С)БО на банківські структури та бюджетні організації; не визначено роль, функції та права професійного бухгалтерського співтовариства; недопрацьоване розкриття понятійного апарату, зокрема таких понять, як “гармонізація бухгалтерського обліку” “національна система бухгалтерського обліку”; подано неповний перелік якісних характеристик фінансової звітності в національних положеннях (стандартах) бухгалтерського обліку відповідно до міжнародних стандартів, а в Законі України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” якісні характеристики не зазначені зовсім; автономне ведення різних видів обліку, зокрема податкового, статистичного, управлінського.

Щодо правових засад регулювання бухгалтерського обліку необхідно внести зміни до Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” в частині регулювання питань методології бухгалтерського обліку та фінансової звітності. Міністерство фінансів України повинно забезпечувати ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності на єдиних методологічних засадах для всіх юридичних осіб; внести зміни до Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” в частині обов’язковості складання фінансової звітності за міжнародними стандартами банківськими структурами, відкритими акціонерними товариствами та підприємствами, які повинні оприлюднювати фінансову звітність; подати в Законі України “Про бухгалтерський обліку та фінансову звітність в Україні” визначення терміну гармонізація бухгалтерського обліку та характеристику поняття “національна система бухгалтерського обліку”; внести зміни до ст.4 Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” в частині внесення переліку якісних характеристик фінансової звітності або доповнення пп.14-17 П(С)БО 1 “Загальні вимоги до фінансової звітності”, додавши такі принципи як: нейтральність, правдиве подання та суттєвість.

Щодо методологічних підходів бухгалтерського обліку та фінансової звітності необхідно внести зміни в частині відображення: податкового методу амортизації; обліку витрат при ремонті основних засобів; обліку безоплатно отриманих основних засобів; методів обліку доходів; постійних різниць в бухгалтерському та податковому обліку; ведення обліку операцій за договором спільної діяльності; ведення окремого бухгалтерського балансу зі спільної діяльності; методів обліку об’єднання підприємств; оцінки гудвілу, придбаного при об’єднанні підприємств; визначення та оцінки ідентифікованих активів і зобов’язань при об’єднанні підприємств; умов, відповідно до яких від материнських підприємств не вимагається подання консолідованої фінансової звітності; ситуації виключення з консолідації суб’єктів господарювання, які підприємство продовжує контролювати; особливості використання облікової політики групою підприємств, що включаються в консолідовану фінансову звітність.

Податкова конкуренція є одним із шляхів прогнозованої віддачі від податкової гармонізації. Тобто, податкова конкуренція може не лише призвести до зниження податкових ставок, а й те, що податкові ставки також будуть мати тенденцію до конвергенції. Отже, щоб усунути відмінності у ставках оподаткування в різних країнах, можна або створюючи податковий картель (підтримується країнами з високим рівнем оподаткування), або застосовуючи принципи податкової конкуренції, що призводить до конвергенції податкових ставок та є продуктивним для економічного зростання. Податкова гармонізація призначена для країни з високим рівнем податків та всеохоплюючим подвійним оподаткуванням, що уповільнює економічне зростання. Податкова конкуренція сприяє прийняттю рішень, які підтримають економіку шляхом зниження податкових ставок.

В Україні на даний момент не створено організаційно-інституційних умов формування професійних навичок бухгалтера відповідно до міжнародних стандартів. Як один з наслідків - можливе відставання процесів економічного розвитку в країні На сьогодні в Україні слабка система післядипломної підготовки фахівців у сфері бухгалтерського обліку, аналізу, аудиті.

В результаті дослідження встановлено, що на ринку послуг України перевагу має програма СІРА, яка необхідна як спеціалістам країн СНД, так і світовому співтовариству, оскільки надає можливість отримати високоякісну сертифікацію, що визнана іноземними спеціалістами, та сприяти гармонізації з міжнародними стандартами бухгалтерського обліку та фінансової звітності з країнами пострадянського простору і не вимагає знання іноземної мови. Хоча національні фахівці надають перевагу сертифікату СІРА, на російському ринку вона займає лише 3% опитаної аудиторії. Крім того, найбільш важливими критеріями для користувачів щодо вибору провайдера проходження сертифікації бухгалтерів є вимоги щодо репутації та вартості навчання.

Сертифікація бухгалтерів сприяє гармонізації української системи професійної підготовки бухгалтерів з міжнародними стандартами, посилює контроль за дотриманням норм професійної етики бухгалтерів та аудиторів, знижує ризик учасників фондового ринку та сприяє підвищенню ефективності системи корпоративного управління.

Результати дослідження, викладені в першому розділі опубліковано в наукових фахових виданнях [59, 60, 61, 66, 67].

Соседние файлы в папке Диплом