Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Диплом / 3_3

.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
230.91 Кб
Скачать

Програми проходження сертифікації бухгалтерами та аудиторами країн СНД

АССА

IAB/IFA

CAP/CIPA

DipIFR

Англомовна програма

Російськомовні програми

Рис. 3.5. Види програм для отримання сертифікату професійного бухгалтера та аудитора*

* Розроблено автором на основі [205]

IAB/IFA – Міжнародна асоціація бухгалтерів та фінансових аналітиків, основана за підтримки Великобританії [205];

САР/СIPA (CAP – Certified Accounting Practitioner – сертифікований бухгалтер-практик; CIPA – Certified International Professional Accountant – сертифікований міжнародний професійний бухгалтер) – заснована у 2001 році організаціями з Росії, Середньої Азії та України та отримує фінансову підтримку з боку Агентства з міжнародного розвитку США [54]. Програма основана на міжнародних стандартах бухгалтерського обліку та фінансової звітності. Необхідні елементи для вступу на отримання САР: досвід роботи не менше одного року у сфері бухгалтерського обліку та членство в одній з професійних організацій, об’єднаних в Міжнародну раду сертифікованих бухгалтерів та аудиторів (МССБА). В кінці курсу видається диплом IFA англійською мовою, що висилається з Великобританії [166]. Можна зробити висновок, що СІРА необхідна як спеціалістам країн СНД, так і світовому співтовариству, адже вона надає можливість отримати високоякісну сертифікацію, що визнана іноземними спеціалістами, та сприяти гармонізації з міжнародними стандартами бухгалтерського обліку та фінансової звітності з країнами пострадянського простору. Як ми вже зазначали в попередніх пунктах нашого дослідження, це сприятиме економічному зростанню та стабільному розвитку країни. Особливістю дії проекту СІРА-N, розробника іспитів САР/СІРА, є проведення навчання національними фахівцями без залучення іноземних викладачів.

Станом на лютий 2005 р. кваліфікаційний сертифікат САР мають 1134 бухгалтери, сертифікат СІРА – 17 [205].

DipIFR (Diploma in International Financial Reporting) – диплом за міжнародними стандартами фінансової звітності, що видається навчальним центром ATC та ACCA. Визнається ACCA як еквівалент одного іспиту з 14 предметів [54]. В результаті бухгалтери вважаються акредитовані асоціацією спеціалістами, хоча не можуть стати членами ACCA. Необхідні елементи для вступу: вища економічна освіта та досвід роботи протягом трьох років у сфері бухгалтерського обліку Великобританії [166].

МВА (Master of Business Administrator) – орієнтована на топ-менеджерів та власників, оскільки цей диплом свідчить про управлінський ступінь [190]. Основна мета спеціалізованих МВА програм – розгляд системи управління в цілому та одну з функцій управління більш детально. Крім спеціальних знань на таких програмах увага приділяється розвитку лідерських якостей та персональних управлінських якостей менеджера.

На законодавчому рівні на даний момент не встановлена обв’язкова вимога до всіх суб’єктів підприємницької діяльності щодо подання фінансової звітності відповідно до МСФЗ, крім банківського сектору та акціонерних товариств, які проходять біржовий лістинг. За даних умов зацікавленість керівництва підприємств у бухгалтерських кадрах, що мають належну кваліфікацію по МСФЗ досить низька і обмежується лише банківськими установами та акціонерними товариствами. Решта підприємств не вважають за потрібне витрачати значні кошти та час на проходження відповідної підготовки власних працівників, оскільки не займаються зовнішньоекономічною діяльністю та не залучають іноземних інвесторів. Крім того, відповідно до чинного законодавства мають на це повне право. Як наслідок, проведення сертифікації бухгалтерів та аудиторів не є масовим явищем. За теперішніх умов суб’єктам малого підприємництва та підприємствам, діяльність яких орієнтована на ринок України, не варто проводити сертифікацію власних обліково-аналітичних служб, оскільки це не відповідає основній меті їх діяльності.

На відміну від України, в Російській Федерації рядом компаній проведено дослідження щодо впровадження МСФЗ та вигоди від цього для компаній, різновидів кваліфікації, що представлені на ринку послуг. Крім того, встановлено рівень знань серед працівників обліково-аналітичних служб щодо міжнародних стандартів фінансової звітності. Так, компанія Romir Monitoring за підтримки Європейського Союзу, PriceWaterhouseCoopers, Agriconsulting S.p.A., ФБК: Audit, Consulting, Law в квітні-травні 2006 р. провела дослідження реформування бухгалтерського обліку та звітності на підприємствах Росії [130]. Одним з напрямків дослідження стала потреба в навчанні МСФЗ. Результати дослідження саме в цій сфері є цікавими і для підприємств України, оскільки ринок програмного забезпечення сертифікації бухгалтерів подібний до вітчизняного. Рис.3.6 показує рівень знань серед МСФЗ комерційних підприємств, аудиторських фірм, викладацького складу та студентів.

Рисунок показує, що рівень знань комерційних підприємств та аудиторських фірм знаходиться на мінімальному (базовому) рівні, тим часом як цей показник серед викладацького складу та студентів дещо вищий і його можна охарактеризувати як середній.

В результаті дослідження стосовно способів та форм навчання МСФЗ встановлено, що найбільшим ступенем довіри користуються вищі навчальні заклади та комерційні навчальні центри (рис. 3.7), а серед форм навчання переважає очна (денна або вечірня) (рис. 3.8). Тобто, в даній ситуації основне навантаження покладається на систему вищої освіти, реформа якої в контексті Болонської декларації, підписаної 16.06.99 р. (Італія), розпочата і проходить в широкому масштабі у вищих навчальних закладах країни за сприяння Міністерства освіти України [55, ст.25]. Наказом Міністра освіти і науки України від 23.01.2004 р. № 49 затверджена Програма дій щодо реалізації положень Болонської декларації в систему вищої освіти і науки України на 2004-2005 рр., що показує Україну активним учасником процесу європейської інтеграції системи вищої освіти.

Рис. 3.6. Рівень знань з МСФЗ*

* Складено автором за матеріалами [130]

На другому місці за рівнем знань по МСФЗ знаходяться працівники комерційних навчальних центрів, питання регулювання організації і дій яких залишаються відкритими.

Як свідчать результати дослідження Romir Monitoring, більшість респондентів виражають зацікавленість в отриманні міжнародного сертифікату з МСФЗ [130]. В такому випадку слід детальніше зупинитися на зацікавленості бухгалтерів в окремих видах сертифікатів, що пропонуються на ринку послуг.

Компанія E-executive при партнерстві Міжнародного інституту менеджменту ЛІНК провели в листопаді 2005 р. комплексне дослідження стосовно перспектив сертифікованої освіти в Росії [221].

Рис. 3.7. Способи навчання МСФЗ, %*

* Складено автором за матеріалами [130]

Основна увага була звернута на якість заходів, що використовує керівництво компанії, спрямованих на навчання персоналу МСФЗ. Як видно з рис.3.9, навчання в основному носить епізодичний не системний характер.

Така ситуація виникла у зв’зку з тим, що на сьогоднішній день у законодавчому порядку існує необхідність готувати фінансову звітність за міжнародними стандартами лише для акціонерних товариств, які проходять біржовий лістинг та для банківського сектора [88, 159]. Для решти підприємств, організацій, установ відсутній зовнішній та внутрішній стимул проведення таких заходів.

Ситуація може змінитися, якщо керівництво підприємства прийме рішення щодо освоєння нових ринків та вийде за межі території України, хоча ймовірність цього досить мала, оскільки наша продукція у більшості випадків не є конкурентоспроможною. Інший випадок пожвавлення ситуації – залучення іноземного інвестора.

Рис. 3.8. Форми навчання МСФЗ, %*

* Сладено автором за матеріалами [130]

Обидва шляхи є незручними, оскільки вимагатимуть подання фінансової звітності у двох системах (відповідно до П(С)БО - для національних органів управління, та відповідно до МСФЗ – для іноземного інвестора.

Рис. 3.9. Система навчання персоналу в компаніях*

* Складено автором за матеріалами [221]

Цікавим є факт оплати компанією навчання та отримання міжнародного сертифікату працівником. В основному перевага надається менеджерам вищої ланки, крім того, навчання може бути частиною компенсаційного пакету за особисті здібності працівника, також маж місце часткова оплати навчання або ж виплата в роздріб (надання кредиту) - рис. 3.10.

Виходячи з отриманих результатів можна встановити, що досить незначна кількість підприємств готові сплачувати за власні кошти навчання працівників та отримання ними міжнародних сертифікатів бухгалтера з МСФЗ.

Рис. 3.10. Випадки оплати компанією навчання працівників*

* Складено автором за матеріалами [221]

Щороку частка таких підприємств зростає, оскільки зростає частка іноземних компаній, що виходять на ринок України, а, відповідно, зростає і потреба у сертифікованих фахівцях. На сьогоднішній день все ж таки переважає частка оплати за проходження навчання МСФЗ та отримання відповідного міжнародного сертифікату власними силами обліковців.

Компанія E-executive при партнерстві з Центром професійного навчання Ernst and Young провели дослідження у квітні 2006 р. про відношення менеджерів до кваліфікації АССА та МВА, а також про рівень готовності роботодавців підтримувати співробітників в отриманні міжнародної кваліфікації [134]. Ці матеріали цікаві і для підприємств України, оскільки в опитуванні прийняло участь 5,6% працівників з України.

Дані рис. 3.11 свідчать про розподіл типів підприємств, зацікавлених в тому, щоб бухгалтери мали кваліфікацію АССА. Так як основна проблема в отриманні зазначеного сертифікату – мовна, більшість вважають фахівців з сертифікатом АССА орієнтованими на міжнародні аудиторські та консультаційні підприємства.

Рис. 3.11. Типи підприємств, зацікавлених у спеціалістах, що мають сертифікат*

* Розроблено автором за матеріалами [134]

Одним з основних напрямів дослідження є виділення критеріїв, що впливають на вибір підприємствами або окремими бухгалтерами відповідних програм отримання міжнародного сертифікату. Рис. 3.12 наочно ілюструє важливість вказаних критеріїв. Найбільш важливими для користувачів є вимоги щодо репутації та вартості навчання.

Нині в Україні ще не створено організаційно-інституційних умов формування професійних навичок бухгалтера відповідно до міжнародних стандартів. Як один з наслідків - можливе відставання процесів економічного розвитку в країні В Україні слабка система післядипломної підготовки фахівців у сфері бухгалтерського обліку, аналізу, аудиту.

На законодавчому рівні не встановлена обов’язкова вимога до всіх суб’єктів підприємницької діяльності щодо подання фінансової звітності відповідно до МСФЗ, крім банківського сектору та акціонерних товариств, які проходять біржовий лістинг. Як наслідок, проведення сертифікації бухгалтерів та аудиторів не масове.

Рис.3.12. Критерії вибору провайдера послуг навчання, %*

* Розроблено автором за матеріалами [1234]

Доцільно зазначити, що суб’єктам малого підприємництва та підприємствам, діяльність яких орієнтована на ринок України, не варто проводити сертифікацію власних обліково-аналітичних служб, оскільки це не відповідає основній меті їх діяльності.

Таким чином, навчання МСФЗ - справа самих працівників, а не підприємства в цілому. Тобто, керівництво не вважає за потрібне вкладати кошти в навчання працівників за міжнародними західними програмами.

Ситуація щодо ставлення керівництва підприємств може змінитися, якщо адміністрацією підприємства буде прийнято рішення щодо освоєння нових ринків та виходу за межі території України, хоча ймовірність цього досить мала, оскільки вітчизняна продукція у більшості випадків не є конкурентоспроможною. Інший випадок пожвавлення ситуації – залучення іноземного інвестора. Обидва шляхи є незручними, оскільки вимагатимуть подання фінансової звітності у двох системах (відповідно до П(С)БО - для національних органів управління, та відповідно до МСФЗ – для іноземного інвестора.

Починаючи з 2003 р., на ринку країн СНД серед продуктів сертифікації бухгалтерів та аудиторів мають місце російськомовні програми, що дає змогу усунути найскладнішу перешкоду на шляху отримання підтвердження кваліфікації – мовну.

В результаті дослідження встановлено, що на ринку послуг України перевагу має програма СІРА, яка необхідна як спеціалістам країн СНД, так і світовому співтовариству, оскільки надає можливість отримати високоякісну сертифікацію, що визнана іноземними спеціалістами, та сприяти гармонізації з міжнародними стандартами бухгалтерського обліку та фінансової звітності з країнами пострадянського простору і не вимагає знання іноземної мови. Хоча національні фахівці надають перевагу сертифікату СІРА, на російському ринку вона займає лише 3% опитаних бухгалтерів. Крім того, найбільш важливими критеріями для користувачів щодо вибору провайдера проходження сертифікації цих працівників є вимоги щодо репутації та вартості навчання.

Встановлено, що існує загроза оцінки професійних здібностей та компетентності вітчизняних фахівців іноземними компаніями, а не професійною організацією, як вимагають Міжнародні стандарти освіти МФБ, так як компанія СІРА-N, що займається організацією іспитів, створена в межах проекту технічної допомоги. Це ж стосується й інших програм сертифікації. В кінцевому випадку така ситуація може призвести до відтоку капіталу за умови складання іспитів іноземним підприємствам.

Сертифікація бухгалтерів сприяє гармонізації української системи професійної підготовки бухгалтерів з міжнародними стандартами, посилює контроль за дотриманням норм професійної етики бухгалтерів та аудиторів, знижує ризик учасників фондового ринку та сприяє підвищенню ефективності системи корпоративного управління.

Отже, в сучасних умовах інтеграції України в світовий економічний простір великого значення потребує розробка і запровадження міжнародних стандартів. Існує ряд питань, які потребують вирішення, зокрема це стосується державного регулювання як основного елементу системи бухгалтерського обліку, а саме регулювання податкової політики та податкового законодавства та підвищення кваліфікації працівників обліково-аналітичних служб.

Соседние файлы в папке Диплом