Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shilina SOSUN_kr / Записка Н та Н Левандовський П.В..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
18.03.2016
Размер:
3.38 Mб
Скачать

4. Технічне обґрунтування способу нанесення покриття.

Технології газотермічного і газодинамічного напилення використовуються для нанесення покриттів на поверхню металів і виробів. Об'єднує обидва цих методу те, що для покриття використовуються порошкові матеріали. Але, при газотермічного напилювання потрапляють на підкладку частинки мають високу температуру, зазвичай вище температури плавлення матеріалу. У газодинамічній технології на підкладку наносяться частинки з більш низькою температурою, але мають дуже високу швидкість (500 ... 1000 м / с).

Метод холодного газодинамічного напилення (ХГН) використовується з метою відновлення поверхні виробів, зміцнення і захисту металів від корозії, підвищення тепло- і електропровідності і т.д. Технологія ХГН розширює можливості газотермічного напилення і дозволяє формувати покриття при знижених температурах, що дуже важливо для виробів і матеріалів, що не допускають впливу високих температур.

Розпорошуються матеріали - полімери, карбіди, метали - утворюють термобарьєрні, зносо- та корозійностійкі покриття, які витримують впливу хімічно активних середовищ, високі теплові навантаження. В якості напилюваних (видаткових) матеріалів використовуються дрібно- і ультрадисперсні порошки з розміром частинок 0,01-0,5 мкм.

Суть методу полягає в нанесенні на оброблювану поверхню порошків металів (або їх сумішей з керамічними порошками) за допомогою надзвукових потоків повітря. Частинки напилюваного порошку прискорюються надзвуковим струменем газу і направляються на покриту поверхню. При цьому температура процесу є істотно меншою температури плавлення матеріалу частинок.

Шляхом зміни режимів роботи обладнання можна наносити однорідні покриття, або створювати композиційні покриття з механічної суміші порошків. Можна також змінювати твердість, пористість і товщину напилюваного покриття та ін.

Відновлення посадкових місць підшипників дозволяє полегшити традиційну технологію ремонту і її трудомісткість. Покриття наносяться безпосередньо на зношену поверхню; процес «нарощування» металу уніфікується в силу того, що покриття можуть наноситися на будь-які метали, з яких можуть бути виготовлені підшипникові шийки.

Технологія холодного газодинамічного напилення призначена для нанесення порошкових покриттів з металів (Al, Zn, Cu, Fe, Ti, Ni, Co і ін.), сплавів (бронза, латунь, нерж. сталь та ін.), сумішей порошків, в тому числі з неметалами, полімерами і т.д. на вироби з металів і діелектриків, включаючи кераміку і скло, а також компактірованія нових матеріалів. Нанесення покриттів здійснюється високошвидкісним потоком «холодних» частинок

порошку, прискорених надзвуковий струменем газу при температурі, істотно меншою температури плавлення матеріалу частинок. Наслідком цього є відсутність газовиділення

(Пароутворення) і окислювальних процесів, що забезпечує високі антикорозійні і електропровідні властивості покриттів. Зокрема, розроблені:

• технологія нанесення струмопровідних захисних покриттів на алюмінієві кабельні наконечники (КН), що дозволяє замінити випускаються мідні і зняті з виробництва комбіновані КН на наконечники нової конструкції;

• мобільна установка ХГН для нанесення в ручному режимі покриттів різного призначення.

Технічні характеристики

Товщина напилюваного шару, мкм

20 ... 2000

Тиск газу в пневмосети, не менш МПа

2,5

Робочий тиск газу, МПа

1,5 ... 2,0

Робоча температура газу, К

300 ... 700

Витрата газу, не більше, м3/хв.

1,3

Витрата порошку, кг / год

2,0 ... 10

напруга, В

220 ± 10%

частота, Гц

50 ± 1

число фаз

1

Споживана потужність, не більше, кВт

15

Габаритні розміри, мм

довжина

1480

ширина

750

висота

1060

Маса, не більше, кг

65

Рисунок 4.1Установка Димет-2000( ХГН)