Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shilina SOSUN_kr / Записка Н та Н Сосун.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.03.2016
Размер:
804.69 Кб
Скачать

1. Вступ

Відновлення зношених деталей різних машин і механізмів є складною науковою проблемою, яка вимагає системного підходу. Починаючи з аналізу умов роботи деталей, характеру та виду зношування, необхідно визначити доцільні технології відновлення деталей, наприклад, наплавленням, напиленням, гальванічними або іншими методами. У той же час і серед вище названих технологій може бути декілька варіантів, що потребує обґрунтування при їх виборі.

Як відомо, деталі тракторів працюють у важких умовах. Серед зношу­ваних деталей є багато таких, що мають циліндричну форму. Окреме місце займають особливо відповідальні деталі, до яких висувають підвищені вимоги. Тому при відновленні таких деталей необхідно осо­бливу увагу приділяти експлуатаційній надійності по­криття. Відомо, що на деякі механічні властивості впливає не тільки безпосередньо матеріал, а і спосіб нанесення цього покриття. Основними способами газотермічного напилення порошків є газополуменеве, плазмове та детонаційне, а також їх варіації: надзвуковий газополуменеве («Джет-коут»), надзвукове плазмове і плазмове напилення в динамічному вакуумі.

2. Аналіз службового призначення вузла, деталей. Вимоги до деталі, що відновлюється та її поверхонь.

2.1Аналіз службового призначення вузла, деталей.

Напіввісь є складовою частиною редуктора. (рисунок 1).

Напіввісь складається з шийок, які встановлено в корпусі редуктора та сполучаються з підшипниками кочення. Піввісь має шліци з діаметром 50 мм. Піввісь закріплена на двох підшипниках і перебуває в зачепленні з іншим зубчастим колесом.

Рисунок 1 Робоче креслення напіввісі

Розглянемо всі опрацьовані поверхні напіввісі і їх призначення, використовуючи рисунок 1 та 2.

Поверхні 10 і 14 використовується для нерухомого з'єднання напіввісі з підшипниками. Поверхня повинна бути виконана по квалітету точності k6( ), шорсткість не більше як Rа=1,25 мкм.

Поверхня 8 до неї ставляться порівняно не високі вимоги на точність і шорсткість. Поверхня повинна бути виконана за такими вимогами як шорсткість не більше як Rа=6,3мкм.

Поверхня 11 є складовою поверхні шліців. Відстань між зубами контролюється по квалітету h7() точності та вимогами по шорсткісті не повинні перевищувати Rа=1.25мкм. Це зумовлено необхідністю забезпечення точного контакту при зачепленні зубчастого колеса, яке встановлюється на дану поверхню. Діаметр шліців 50мм. Шліци на ній проходять термічну обробку, міцність після якої становить 45…50 HRC.

Поверхні 5 і 6 призначені для фіксування шпонки шо встановлюється на поверхню 4.

Поверхня 9 призначена для з’єднання напіввісі з гальмівним барабаном.

Поверхні 2 і 18 призначені для закріплення деталі в центрах.

Поверхня 7 служить для фіксування напіввісі.

Поверхні 3 і 17 є торцевими поверхнями.

Поверхні 12 і 13 є фасками

Відхилення цилідричності поверхні після відновлення не повинне перевищувати 0,08мм.

Всі інші поверхні не такі відповідальні, як перераховані, оскільки вони не контактують з спряженими деталями і виготовленні ливарним способом без наступної механічної обробки.

Рисунок 2 Ескіз напіввісі з вказаними номерами поверхонь

Деталь «напіввісь»- є складовою редуктора. Виготовляється із легованої конструкційної сталі марки 40Х . Ця сталь має досить високу пластичність , в’язкість, високу твердість і вона може працювати під дією високих навантажень і навіть при низьких температурах.

Соседние файлы в папке Shilina SOSUN_kr