Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shilina SOSUN_kr / Записка Н та Н Сосун.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.03.2016
Размер:
804.69 Кб
Скачать

9. Розробити технологічний процес напилювання вказаної поверхні деталі.

Технологічний процес відновлення деталей ХГН напиленням включає наступні операції: підготовка порошку, поверхні деталі, напилення і механічна обробка напилених покриттів.

Підготовка порошку полягає в сушінні на деках при температурі 150-200 ° С. Для підбору порошків з певною дисперсністю гранул їх слід просівати через сито з розмірами вічок, відповідних розмірами необхідних гранул.

Підготовці поверхні деталі до напилення надається першорядне значення, оскільки від її якості значною мірою залежить міцність зчеплення частинок порошку з поверхнею деталі.

Деталі, що підлягають напиленню, очищають від бруду, масла в миючих препаратах типу «Лобомід-102», «Лобомід-103» та ін., А потім сушать. Стальні деталі, що працюють тривалий час в масляному середовищі, при очищенні піддають сушінню в шафі або печі при температурі 250-300 ° С. Після очищення (у разі необхідності видалення слідів зносу і додання деталі правильної геометричної форми) їх піддають механічній обробці. Основною підготовчою операцією є утворення на поверхні необхідної шорсткості, яка робить істотний вплив не тільки на міцність зчеплення напилюваного шару з підкладкою, але й на втому відновлюваної деталі.

Найбільш раціональний метод створення шорсткості, меншою мірою знижує опір втоми деталі, - Дробоструйна обробка металевої сталевою крихтою з розміром частинок 1,5-2 мм при тиску повітря 0,5-0,6 МПа. Інші методи отримання на поверхні шорсткості (нарізування рваною різьблення, електроіскрова або електромеханічна обробка, анодно-механічне шліфування) знижують опір втоми деталі. Відновлювану поверхню перед обробкою слід знежирити. Ділянки, прилеглі до поверхні, яка підлягає напиленню, захищають спеціальним екраном.

Напилювати покриття слід відразу після дробеструйной обробки, тому що вже через 2 години її активність зменшується через збільшення на обробленої поверхні оксидної плівки.

Для газотермічного напилення застосовують велику кількість порошків з різних матеріалів з розміром частинок від 5 до 200 мкм. Для напилювання покриттів використовують порошки загальнопромислового призначення і спеціалізовавані. Спеціалізовані порошки часто випускають трьох класів: ОМ - особливо дрібні; М - дрібні; С - середні. Фракційний склад частинок в межах класу не однаковий для різних груп матеріалів. Зазвичай клас ОМ містить частинки фракцій 40 ... 100 мкм, М -100 ... 280, С -280 ... 630.Для напилення застосовують порошки двох типів: однокомпонентні і двох або більше компонентні. Останні називають композиційними порошками.

Однокомпонентні порошки являють собою частинки з одного елемента (алюмінію, титану, молібдену, та ін.) Або сплави з різних елементів. Наприклад Fe-C; М-Al; W-C; Ni-Cr; Ni-Cr-B-Si та ін. Структура часток може бути як гомогенної так і гетерогенної. Зазвичай однокомпонентні порошки одержують розпиленням розплавів або восстановленням. У практиці газотермічного напилення застосовують головним чином одне компонентні порошки. Їх перевага полягає в отриманні покриттів з однорідним хімічним складом і структурою. Композиційні порошки складаються з двох або більше різних за властивостями компонентів, розділених між собою чіткою межею розділу. При газотермічному напилюванні композиційними порошками забезпечується:

- Отримання гетерогенних дрібнодисперсних структур з рівномірним розподілом компонентів (Со - WC - ТЮ; Ni-NieAI-AI; Ni-AI2O3 та ін.);

- Протікання екзотермічних реакцій між компонентами порошку (Ni-AI; Ni-Ti; Co-AI; Ni-Cr-AI та ін.);

- Захист ядра напиленої частинки від взаємодії з газовою фазою та ін.

Композиційний порошки поділяються на дві групи: екзотермічні і термонейтральні.

У екзотермічно реагуючих порошках розрізняють такі типи композицій: металлоїдні М - А1; Ni - 77; Со - А1; Со - Si; Mo - Ni та ін .; метало оксидні А1 - NiO; At -FeO; Cr- CuO; TV-MO та ін .; металоїдні Al - WC; Ti-SiC; TV- B4C; 77- Si3N4 та ін.

Найбільш значні теплові ефекти проявляються в метало оксидних композиціях.

У термонейтральних порошках розрізняють композиції:

- Метал (сплав) - тугоплавке металоїдне з'єднання (Cr-WC; (Ni-Cr) -WC; (Ni-Cr-B-Si) – УУ Сідр .;

- Метал (сплав) - металоїдне з'єднання (Ni-Cr) -Ni-AI та ін .;

- Метал (сплав) - тверде мастило Al - ви; М, графіт; Мо - Mo - S та ін .;

- Метал (сплав) оксиди Ni-AI2O3; Cu-ZrO2 та ін .;

- Оксид-оксид: SiO2 - Cr2O3; TiO2 - AI2O3 та ін.

У термонейтральній композиційних порошках екзотермічна реакція не протікає або її тепловий ефект принебрежно малий.

Таким чином для холодного газодинамічного напилювання обираємо порошки з групи термонейтральних порошків, так як температура при ХГН не перевищує 150˚С.

Хімічний склад%

NiCrBSi з добавкою карбіду W

Форма частинок

сфероїдальна, розсип

грануляція

- 106 мкм + 20 мкм

Щільність порошку (ISO 3923-2) типова

4.8 г/см3

Плинність порошку (ISO 4490) типова

12 с/ 50 г

Твердість

60 HRC (матрица)

Рекомендована товщина покриття

до 3.0 мм

температура плавлення

1020 о С

Витрата порошку на покриття товщиною 0,1 мм

~ 1,1 кг / м2

регулювання полум'я

Нейтральне

Соседние файлы в папке Shilina SOSUN_kr