Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4.2. Соціальні спільності.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
482.82 Кб
Скачать

43. Функції, цілі й завдання соціальних інститутів

Кожний соціальний інститут характеризується наявністю цілі своєї діяльності, конкретними функціями, що забезпечують досяґнєння такої цілі, набором соціальних статусів і ролей, типових для даного інституту. Соціальні інститути забезпечують можливість членам суспільства, соціальним групам задовольняти свої потреби, стабілізують соціальні відносини, вносять погодженість у дії членів суспільства.

Кожний головний соціальний інститут виконує свою основну функцію Так для інституту сім'ї й шлюбу основною є функція відтворення потомства, виховання. Для економічних інститутів основною виступає функція добування засобів існування Для політичних інститутів — підтримка законів і правил.

Соціалізація людей, прилучення їх до базових цінностей — основ­на функція інституту освіти. А для інституту релігії основна функція — сприяння соборним відносинам і установкам, поглибленню віри

Діяльність соціального інституту розглядається як функціональна, якщо вона сприяє збереженню стабільності й інтеграції суспільства і розцінюється як дисфункциональна, якщо працює не на його збере­ження, а на руйнування.

Наростання дисфункцій у діяльності соціальних інститутів може вести до соціальної дезорганізації суспільства.

Функції й дисфункції соціальних інститутів бувають явними й латентними. Явні — це офіційно заявлені, всіма усвідомлені й оче­видні. Латентні — приховані, не заявлені. Наприклад явні функції вузу — придбання спеціальності й диплома про отриману освіту набуття фундаментальних знань, навчання професійним ролям тощо. Латентні — придбання певного соціального статусу, зав'язування міц­них дружніх зв'язків, можливість вибору супутника життя.

Кожний соціальний інститут виконує свої специфічні функції в сус­пільстві. Тим часом є ряд функцій, які властиві соціальному інституту як такому. Серед них виділимо:

1. Функція закріплення й відтворення суспільних відносин Будь-який інститут має систему правил і норм поведінки, що закріплюють, стандартизують поведінку своїх членів і роблять цю поведінку передбачуваною Тим самим інститут забезпечує стійкість соціальної структури суспільства.

2. Регулятивна функція полягає в тому, що функціонування соціальних інститутів забезпечує регулювання взаємин між членами суспільства шляхом вироблення шаблонів поведінки. Яким би видом

що регламентує його поведінку 8 цій області Таким чином, за допо­могою інститутів людина виявляє передбачувану й стандартизовану поведінку. Вона виконує рольові вимоги — очікування й знає, чого чекати від навколишніх людей. Таке регулювання необхідне для спільної діяльності

3. Інтегративна функція Ця функція містить у собі процес об єднання, взаємозалежності й взаємовідповідальності членів соціальних груп, який відбувається під впливом інститущйованних норм правил, санкцій і систем ролей. Інтеграція людей в інституті супроводжується впорядкуванням системи взаємодій, збільшенням обсягу й частоти контактів. Усе це приводить до підвищення стійкості й цілісності елементів соціальної структури, особливо соціальних організацій

4. Транслююча функція. Суспільство не могло б розвиватися, якби не було можливості передавати соціальний досвід. Кожний інститут для свого нормального функціонування має потребу в приході нових людей. У зв'язку з цим у кожному інституті передбачений механізм що дозволяє індивідам соціалізуватися, прилучитися до його цінностей норм і ролей Наприклад сім я. виховуючи дитину, прагне орієнту­вати її на ті цінності сімейного життя, яких дотримуються її батьки. Державні установи прагнуть впливати на громадян, щоб прищепити їм норми покори й лояльності, g церква намагається прилучити до віри якнайбільше членів суспільства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]