Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4.2. Соціальні спільності.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
482.82 Кб
Скачать

44. Закономірності функціонування соціальних інститутів

Суспільство являє собою цілісну систему взаємозалежних інсти­тутів Разом з тим, кожний інститут має автономію відносну неза­лежність, тобто соціальні інститути суспільства, з одного боку, тісно взаємозалежні, утворюють певну соціально-функціональну цілісність, а з іншого боку, автономні.

Існують очевидні й приховані прояви взаємозв'язку інститутів, цілісності їхньої системи. Наприклад взаємозв'язок економіки й освіти. Чим вищий рівень розвитку економіки, її ефективності, тим вищий рівень податкових надходжень у бюджет, тим більше держава зможе виділити коштів на безоплатну загальну освіту населення тим вища буде якість одержуваної освіти тощо. І навпаки, чим ви­щий рівень освіти населення, підростаючого покоління, тим вище кваліфікація працівників тим з більш складною й продуктивною технікою вони зможуть працювати, що підвищить ефективність економіки.

Але даний взаємозв’язок передбачає вирішення дуже складної закономірності функціонування соціальних інститутів — сумісності норм, регуляторів, правил гри а цих різних інститутах

Одна і та сама особистість в один і той самий час включена і в інститути сім'ї (батько, мати, чоловік, дружина, син чи донька), і в полі­тичні інститути (виборець, активіст якого-небудь суспільно-політичного руху), і в економічні інститути {працівник підприємства, керівник від­ділу фірми). Засвоєні нею норми, принципи поведінки, наприклад, на роботі, повинні бути сумісні з визнаними нормами її поведінки в сім'ї, тими ідеалами, поглядами, які вона вселяє своїм дітям, і т.д.

Сумісність головних, вихідних ідей принципів, поглядів, якими ке­руються люди в різних сферах життя суспільства, є головною умовою духовно-моральної цілісності особистості.

І навпаки, несумісність ієрархії принципів, норм, що регулюють різні інституціональні взаємодії, у яких бере участь індивід, породжує його нескінченні внутрішні конфлікти, роздвоєність непослідовність, непередбачуваність, що дестабілізує його родину або колек­тив, у якому він працює.

Ця закономірність функціонування соціальних інститутів вияв­ляється й на рівні суспільства в цілому. У результаті неузгодженості несумісності вихідних принципів, норм регуляції основних соціальних інститутів вони починають блокувати розвиток один одного. Так, сис­тема освіти, що виховує в дусі начотництва, слухняності, безініціативності, не може не затруднювати розвиток демократичних політичних Інституті в.

Іншою, не менш важливою, закономірністю функціонування со­ціальних інститутів с їхня автономія, відносна незалежність. Дія цієї закономірності пояснюється тим, що кожний з них вирішує спеціальні завдання, специфічні проблеми, задовольняє певні потреби людей Автономія виявляється як зовнішньо організаційно, так і внутрішньо регулятивно.

Зовнішня (організаційна) автономія інститутів виражається в на­явності окремих професій, окремих установ освіти, охорони здоров я, культури, матеріального виробництва банківської діяльності та ін. У кожної установи свій інтерес, він приписує особистості — учасни­кові соціального інституту — особливі обов'язки. Тому через участь одних і тих самих людей у ряді колективів фундаментальною рисою всіх людських суспільств є рольовий плюралізм.

Внутрішня автономія соціальних інститутів органічно пов’язана зі спеціалізацією норм, писаних і неписаних законів, які їх регулюють Прикладами цього є військові й інші устави, професійна етика лікарів і юристів, які істотно відрізняються одне від одного. Облік особливостей регуляції соціальних взаємодій у сфері економіки або освіти, неприпустимість перенесення в сферу політики, виробництва норм сімейно-товариських відносин — все це. як показує історичний досвід, ефективно сприяє розвитку як окремих сфер, так і всього со­ціального життя є цілому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]