Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
К-ра коз. доби з і.У.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
2.28 Mб
Скачать

Мистецтво

1. Архітектура. Від XVII-XVIII ст. в Україні збереглося чимало дерев'яних будівель, переважно церков. Найбільше залиши­лось їх на Бойківщині. Це типова для українського мистецтва тридільна (тризрубна) будова, в якій кожний зруб перекритий ступінча­стим перекриттям. Подібні до бойківських церков були церкви в Торках, біля Перемишля (1661), в Кам'янці, на Запоріжжі.

Деякі відміни мають церкви Волині, Поділля, почасти Буковини. На Поділлі багато церков трибанних, із стрункими кількаповерхо­вими банями. Найвищим досягненням були п'ятибанні церкви почат­ку XVIII ст. на Полтавщині, Чернігівщині. Серед них виділяється церква, що її збудував кошовий Калнишевський у Ромні. Чудом будівельної техніки був дев'ятибанний, п'ятиповерховий собор у Новоселиці, над рікою Самарою, що його збудував Погребняк у 1773 році.

Житлових будівель залишилось дуже мало, але збереглися в Галичині, на Поділлі та на Волині жидівські синагоги другої половини XVII ст., які мали риси шляхетських будинків з підсіннями, ґанками та різними оздобами.

203 О. ОГЛОБЛИН. Люди..., стор. 14-18.

204 О. ОГЛОБЛИН. Там же, стор. 59-66.

З кінця XVI ст. в Україні починає ширитися стиль Відродження, який панував в Західній Європі, головно в Італії. Цей стиль, особливо шириться в містах, що мали торговельні та культурні зв'язки з За­ходом. Показове ширення стилю Відродження в містах, як Львів, Бардіїв, Пряшів, що лежали на цьому шляху. Найбільше пам'яток цієї доби залишилося у Львові — кінцем XVI ст. датуються будинки «Чорна кам'яниця» палац Корнякта, Трисвятительська каплиця та Успенська церква з вежою, каплиці Боїмів та Кампіні, церкви в Сокалі, Новоселиці, Любліні, Луцьку, Городку б. Львова, будинки в ма­єтках кн. Острозьких, в Межиріччі, Ярославі та інші будинки в Ка­м'янці, Луцьку.

Очевидно були впливи цього стилю на будівлях Східної України — в Каневі, Чернігові, Остері, Переяславі, Новрод-Сіверську, але збереглося небагато.205

Другу половину XVII ст. вважається золотим віком українського мистецтва. В Україні витворюється своєрідний стиль, що постав із сполуки українських тринавних церков із західноєвропейською базилікою і пізніше дістав назву українського бароко. Кульміна­ційним часом розвитку цього стилю — пишного, урочистого — була доба Мазепи, великого мецената і фундатора низки пишних храмів.

Мазепа фундував будівництво величезних храмів у Києві: Брат­ського та Микольського монастирів, церкви Всіх Святих у Лаврі, над Економічною брамою Лаври. В. Січинський нарахував збудованих в 1690-1705 роках Мазепою та закінчених після його смерті 12 хра­мів. До того ж нарахував В- Січинський до 20 храмів, зреставрованих Мазепою: собор Св. Софії, Михайлівсько-Золотоверхий монастир, Св. Успенський собор Лаври, Троїцька церква над Святою брамою Лав­ри, церкви — в Переяславі, Глухові. Чернігові, Батурині, Межигір'ї, Мгарський монастир тощо.

Навіть вороги визнавали заслуги Мазепи в справі церковного будівництва: Петро І казав, що Мазепа «великий строитель святым церквам», а старшина в Бендерах, після смерті Мазепи, не могла підрахувати всього, що Мазепа «розкинув і видав ... щедрою рукою в побожному намірі на будову церков і монастирів». 206

205 В. СІЧИНСЬКИЙ. Архітектура. «ЕУ», т. І, стор. 806-815.

206 В. СІЧИНСЬКИЙ. І. Мазепа, людина і меценат. Філядельфія, 1951, стор. 33-39. — О. ОГЛОБЛИН. Гетьман Мазепа, стор. 129-130.

Звичайно, ніхто не міг зрівнятися з Мазепою в справі будування та реставрації храмів, але він не був єдиний: його попередник, Самойлович, почав будувати собор Мгарського монастиря; будувала багата старшина: В. Борковський (Чернігів), М. Миклашевський (Київ, Глухів), Кочубей (Київ), К. Мокієвський (Київ), П. Герцик (Полтава), Мирович (Переяслав), І. Іскра (Полтава), Д. Горленко (Густинський монастир). М. Борохович, Лизогуб (Чернігів) Гамалія та інші. 207

Нова доба архітектурного піднесення України зв’язана з діяль­ністю митрополита Рафаїла Заборовського і називають її ще «добою бароко Заборовського». До цієї доби належать твори видатного архітектора Шеделя (дзвіниці — Києво-Печерської Лаври, Софійського собору, Михайлівського монастиря); у середині XVIII ст. в Україні шириться стиль пізнього бароко — рококо. До нього належить перлини мистецтва — Андріївська церква в Києві (1744-1787) — твір архітектора Растреллі, Покровська церква в Києві, церкви — в Ко­зельці (архітектор Квасов), славетний собор св. Юра у Львові, автором якого був Б. Меретіні-Мердерер.208

Від доби бароко залишилося більше пам'яток світського будів­ництва, ніж від попередніх часів. Причина цього, звичайно, в матеріалі, яким переважно користувалися — цегла. Але все ж таки біль­ша частина будівель загинула не з причини нетривкості матеріалу Наприклад, під час руйнації Батурина в 1708 році загинуло багато пишних будинків старшини і, передусім, палац гетьмана на Гонча-рівці, що справляв імпозантне враження на чужинців. В. Січинський припускав, що збудував його архітектор А. Зернікав. В цьому палаці була велика зала, прикрашена портретами видатних монархів Європи, серед них на чільному місці був портрет Людовика XIV, якого дуже шанував Мазепа. В палаці була велика бібліотека з цінними книжками на різних мовах. Очевидно, були там і старовинні україн­ські рукописи, зокрема славетна Пересопницька Євангелія — пер­лина українського мистецтва.209 В палаці була багата збірка зброї. Загинув він, загинули й інші будинки Мазепи в Києві та в селах Дегтярівці і Поросючці. Були прекрасні будинки Я. Лизогуба в Седневі, Д. Апостола — в Сорочинцях тощо. В Чернігові залишився будинок військової полкової канцелярії, зразок українського бароко. В Києві до останніх років у садибі Миколаївського монастиря стояв прекрасний будинок, що служив у XIX ст. як цейхгавз. Збереглася будівля Академії Наук, перебудована за митрополита Йоасафа Кроковського. За Мазепи це був двоповерховий будинок з аркадою й великими вікнами.

207 О. ОГЛОБЛИН. Гетьман Іван Мазепа..., стор. 130.

208 Б. КРУПНИЦЬКИЙ. Культурне життя України за гетьмана Данила Апостола. Кіль, 1948, стор. 9.

209 В. СІЧИНСЬКИЙ. Там же, стор. 46.

В 1730-их роках, як уже сказано, почалося знову піднесення ми­стецтва, зв'язане з діяльністю Г. Шеделя. Одночасно з ним працю­вали С. Ковнір, посполитий Києво-Печерської Лаври, та І. Григорович-Барський. Київ прикрашений був чудовими будинками: ми­трополичі палати в садибі Софійського собору та брама Заборовського і перлина — ансамбль будинків у Києво-Печерській Лаврі, зни­щений під час німецької окупації в 1943 році.

Були гарні будинки в Галичині, головним чином ратуші; серед них — славетна ратуша в Бережанах.210

2. Різьба. В XVII-XVIII ст. різьба на дереві досягла в Укра­їні виняткової краси. Стиль бароко з його пишними орнаментами вимагав великої досконалості майстрів. Вікна, двері храмів та жит­лових будинків прикрашалися складними орнаментами з каменю та глини. Чудові зразки таких орнаментів мали церкви Мазепиної фун­дації, брама Заборовського, ансамбль Ковніра в Лаврі. Поруч з цією скульптурою розвивається різьбарство. Насамперед — це пишні іко­ностаси на декілька поверхів. Іконостаси — Богородчанський, у Га­личині (Ів. Кендяєлевич), Софійського і Миколаївського соборів — у Києві, Межигірського і Видубицького монастирів — незрівнянні красою і технікою. Вирізьблені з дерева листи аканту і виноградні лози вражали своєю красою. Всі ці пам'ятки мистецтва, які прослав­ляли Україну, були по-вандальськи знищені більшовиками.

У XVII-XVIII ст. в православних церквах було багато статуй. З цим звичаєм встановлювати в храмах статуї вів боротьбу православний Синод. Внаслідок цього багато статуй знищено, і тільки незначна їх частина збереглася в музеях. Були статуї на соборі св. Юра у Львові, Геракл на ратуші в Бучачі, фігури гетьманів та муз на будинку Малоросійської Колегії в Глухові, водограй «Самсон» у Києві, фігура Теміди на Київській ратуші.211

3. Малярство. Малярство досягло в XVII-XVIII ст. високого рівня. Наприкінці XVII ст. шириться новий стиль церковного розпису: священні події подаються на тлі детально розробленого крає­виду, з тваринами, птахами (зразок цього стилю — розпис Троїцької церкви в Києво-Печерській Лаврі). Постаті Ісуса Христа, Богоматері, Святих набувають спеціальних для українського мистецтва рис. На іконах часто відображують постаті осіб, що офірують ікони: гетьма­нів, старшини (на іконі Покрови маємо портрет Хмельницького). Ці твори зберігають індивідуальні риси портретного малярства і всі деталі українського краєвиду та одягу, що роблять їх дуже цінними для історії побуту. Особливо цікаві ікони в м. Сорочинцях, на Пол­тавщині, а також ікони Угорської України.212

210 В. СОЧИНСЬКИЙ. Там же, «ЕУ», т. І, стор. 810-812.

211 В. СІЧИНСЬКИЙ. «Е.У», т. І, стор. 822-823.

212 В. СІЧИНСЬКИЙ. «Е.У», т. І, стор. 826-827. — М. ГРУШЕВСЬКИЙ. Ілюстр. історія України, стор. 440.

Розвивається світське малювання, особливо портретне. Серед портретистів були видатні майстри. Еліта українського суспільства: митрополити, гетьмани, полковники та їхні дружини, визначні міщани мали свої портрети, хто гірший, хто ліпший, великі, на весь зріст, а маленькі — для медальйонів. Портрети прикрашали будин­ки, їх покладали до трун; портрети відображалися на іконах, як жертводавців, так і тих, за спомин яких давали до церкви ікону. Портрети цікаві з різних поглядів: багато з них мають психологічні риси й допомагають уявити собі особу, портрет якої подається. Цікаві портрети і з побутового погляду: на них бачимо одяг, іноді датований; бачимо поступову заміну української ноші західною (портрети Ма­зепи, Данила Апостола — в лицарських латах), К. Розумовського, Г. Полетики — в цивільних убраннях.

4. Графіка-граверство. Високого ступеня досконалості досягло в Україні граверство. В 1630-их роках зосереджувалось воно головно у Києві, в Києво-Печерській Лаврі, але в кінці XVII ст. вже суперничали з Києвом Львів та Унівський монастир: у своїх виданнях вони вміщали гарні орнаментальні прикраси на українські народні мотиви. У Львові розвивається граверство стилю бароко.

За доби Мазепи осередком Граверства знову став Київ. Тоді тут працювало коло 20-ти Граверів, більша частина яких була першо­рядними майстрами. Про школу граверів доби Мазепи писав В. Січинський. Основоположником її був Олександр Тарасевич; крім ньо­го працювали — Д. Ґалаховський, Л. Тарасевич, І. Щирський, І. Мигура, І. Стрельбицький, 3. Самойлович та інші. Гравери ілюстрували різні книги, наприклад, «Патерик Печерський», виготовляючи гравюри на металі, а також на дереві, так звані дереворити, і друкували їх на окремих аркушах паперу або на шовку. Частина цих гравюр присвячена видатним діячам України; тут є портрети, панегірики, види будівель, плани міст тощо.

Деякі з граверів Київської школи були відомі далеко поза ме­жами України: О. Тарасевич (1672-1720) був найвизначнішим мистцем мідіориту й офорту на всьому Сході Европи. Він зробив чи­мало портретів королів і інших видатних осіб Европи.

Коло 20-ти гравюр присвячено Мазепі. Найстаріша гравюра Леонтія Тарасевича була виконана біля 1695 року, коли Мазепа мав 55 років. Він представлений тут ще молодим в оточенні алегоричних фігур, які символізують добрі діла. Найбільше гравюр виконав Іван Щирський — окремо і в різних книгах — та Захарій Самойлович. Багато працював у Граверстві Іван Магура. В 1706 році на величезно­му аркуші паперу він нарисував — в центрі — Мазепу в лицарському убранні, з булавою, а по його боках 6 жінок, які символізують істину, правду, силу, справедливість, науку і мистецтво; вгорі представлено 6 церков, що їх уфундував Мазепа (1706 рік). Дуже цікава зроблена на мідяній дошці і відбита на шовку гравюра Д. Ґалаховського: в

центрі — Мазепа на весь зріст, оточений 8-ма жіночими алегорич­ними фігурами.

Крім Києва, видатні гравери працювали в Чернігові і в Новгород-Сіверському. Українська граверська школа доби Мазепи сягала своїми впливами Польщі, Литви, Білорусії, Молдаво-Валахії і, зви­чайно, Московщини, де постійно працювали першорядні українські майстри: М. Карповський, О. Козачківський, І. Стекловський та інші.213

У 1730-1740-их роках, після загального занепаду української культури 1709-1720 років, Граверство відродилось. У Києві працю­вало тоді коло 50 граверів, серед них найкращі О. Козачівський та Г. Левицький (1695-1768) — найвизначніший гравер XVIII ст.

У середині XVIII ст. розвивається знову граверство у Львові, де працювали І. Филипович, Т. Корнахольський, І. Вишловський, М. Фуглевич, Т. Троцкевич.214

5. Музика. В XVII ст. розвивається в Україні музикальне життя, чому в значній мірі сприяли братства та спеціальні музичні цехи в Києві, Львові, Луцьку, Чернігові, Харкові. Вони ширили се­ред населення інтерес до музики, а в церковні хори вносили нове, свіже. Основою хорового співу України був «партесний» спів — по­діл на голоси. В каталозі Луцького братства початку XVII ст. вмі­щено 5-8-голосні «партеси». В каталозі Львівського братства 1697 року перераховано 267 церковних співів, скомпонованих на 3-12 го­лосів. З того часу відомо вже багато композиторів. М. Дилецький написав перший музично-теоретичний підручник — «Мусикийская грамматика», яка витримала три видання в XVII ст.; останнє з них надруковане було в Москві 1679 року.

Музикальність українців, краса церковних співів справляли ве­лике враження на чужинців. Павло Алепський у 1653 році звернув увагу на красу співів та на знання українцями музичних правил. Протестант Гербіній ставив київські церковні співи вище ніж західноєвропейські. У XVII ст. почався вплив української музики на московську: українських співаків запрошували до Москви, де вони принесли в церкви «партесні» співи.215 На початку XVIII ст. у Льво­ві надруковано вперше нотний «Ірмолой» (1707-го та 1709 року).

Осередком музичного життя була Київська Академія. В 1737 році засновано при Харківському Колегіумі музичні класи під проводом Концевича. Складалися рукописні «Богогласники», збірники кан­тів, що їх співали «спудеї» Київської Академії.

213 В. СОЧИНСЬКИЙ. Іван Мазепа, людина та меценат. Філядельфія, 1951, стор. 47-50.

214 В. СІЧИНСЬКИЙ. Графіка-граверство. «ЕУ», т. І, стор. 835-836.

215 3. ЛИСЬКО. Історія музики. «ЕУ», т. І, стор. 869.

Важливим музичним осередком України був двір К. Розумов­ського в Глухові, де плекали італійську музику, ставили італійські опери. Бібліотека Розумовського була одною з найстарших та най­більших на Сході Европи. Капельмайстером при дворі гетьмана був Андрій Рачинський, з Підляшшя, колишній капельмайстер єпис­копської капелі у Львові. З його школи вийшли видатні компози­тори: Артем Ведель, М. Березовський і Д. Бортнянський. Двоє остан­ніх вчилися в Італії, виявили великий талант, але їх успіхи зви­чайно відносять на рахунок російської музики.216

216 В. ВИТВИЦЬКИЙ. Історія музики XVIII-XIX ст. «ЕУ», т. І, стор. 869-870.

Грушевський. Ілюстрована