Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
К-ра коз. доби з і.У.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
2.28 Mб
Скачать

Мистецтво

а) Архітектура. Не зважаючи на короткий час, доба перед Хмельниччиною залишила яскравий слід у мистецтві. Це була доба занепаду мистецтва ренесансу та зародку блискучого барокового стилю, який розгорнувся на всю широчінь у другій половині XVII та особливо у XVIII столітті.

Від самого кінця XVI та першої половини XVII ст. в Україні залишилося кілька дерев'яних будівель — у се: Підвисоцькому 1604), Знесінні біля Львова (1605), Крехові (початок XVII ст.) Києві — на деревориті Кальнофойського з 1638 року.199 Треба пам'ятати, що дерев'яні пам'ятки здебільшого загинули під, час пожеж та воєн.

196 М. ВОЗНЯК. Історія української літератури, II, стор. 248. (Цитую за І. ВЛАСОВСЬКИМ. Там же, стор. 225).

197 І. ВЛАСОВСЫШЙ. Там же, стор. 226.

198 Д. ЧИЖЕВСЬКИЙ. Там же, стор. 293-295.

199 В. СІЧИНСЬКИЙ. Архітектура дерев'яна. «Е.У.» І, стор. 815-820.

Значно більше залишилося пам'яток мурованої архітектури. Найцінніші з них збереглися у Львові, що тоді, наприкінці XVI та початку XVII- ст., був блискучим осередком культури, де зустріча­лися впливи Німеччини, головно Нюрнбергу, Італії — Венеції. Знач­на частина їх датується серединою XVI ст. або третьою чвертю його. Це — згадані вже раніше — вежа Успенської церкви у Львові, збу­дована італійцем Барбоні на замовлення патриція — грека Корнякта (1572—1578); Трьохсвятительська каплиця у Львові (трьох королів 1578 p.); Успенська Братська церква (1591—1629). З першої поло­вини XVII ст. — дві чудові каплиці: Боїмів (1617 р.) та Компіяні (1619 p.), остання — в католицькій кафедрі.200 Того ж стилю були церкви в Сокалі (кінця XVI ст.), Люблині (1607 p.), Луцьку (1630 р.)і Городку біля Львова (1633) p.).

В тому ж стилі були реставровані на Лівобережній Україні цер­кви, що залишилися від княжих часів (у Києві, Чернігові, Острі, Пе­реяславі, Каневі, Новгород-Сіверську тощо).201

Серед реставрацій XVII ст. окреме місце належить св. Софії Київській. Руйнували її багато разів, починаючи від 1169 року, коли вперше пограбував її Андрей Боголюбський. В 1240 році зруйну­вав її Батий, в 1416 — Едігей, який надіслав московському князеві Іванові ПІ дорогоцінні келех та дискос. Після того митрополити Київські жили не в Києві, а в Новгородку Литовському або у Віль­ні. Св. Софія залишалася без догляду, не відправлялися в ній Служ­би Божі, дах заріс бур'яном. Лише наприкінці XVI ст. трохи відре­монтував храм намісник митрополита Іллі Кучі — Богуш Гулькевич-Глібовський. Року 1595 католицький біскуп Верещинський опи­сав жалюгідний стан св. Софії. За Берестейського Собору св. Софія була передана уніатам, але вони не дбали про неї. Тільки після того, як у 1633 році св. Софію передано православним, митрополит Петро Могила відновив у ній Службу Божу і почав обновляти храм.

Реставрацію св. Софії зроблено власним коштом Петра Могили та коштом жертводавців. Робота була тяжка: храм укрито новим дахом; зашпаровано щілини в стінах, добудовано чотири малих апсиди в зовнішніх притворах; укріплено контрфорсами головну аб­сиду; відновлено зруйновані внутрішні частини; зроблено головний престол; поставлено новий іконостас. Могила забезпечив храм св. Софії потрібним посудом, книгами, облаченнями. Але року 1647 він помер, не закінчивши реставрації св. Софії.202

Реставрував Могила й інші церкви, в тому числі церкви Трьох Святителів та Спаса на Берестові, в Києві.203

Значно менше відомостей маємо про нецерковні будівлі першої половини XVII ст. Насамперед — це будови кн. Острозького, що по­стали .під венеційським впливом, Острозький замок у Межиріччі, дім Острозьких в Ярославі, замок в Старому селі біля Львова. Збе­реглися рештки готично-ренесансних будівель у м. Гусятині над Збручем, на Поділлі: синагога, замок, ратуш, каплиця.

200 В. СОЧИНСЬКИЙ. Там же, стор. 804-808.

201 В. СІЧИНСЬКИЙ. Там же, стор. 808.

202 О. ПОВСТЕНКО. Кафедра св. Софії у Києві. Вид. Української Вільної Академії Наук у США, Нью-Йорк, 1954, стор. 170-173. (Англ. текст там же, стор. 12-17).

203 І. ВЛАСОВСЬКИЙ. Там же, стор. 283.

Сюди ж можна віднести деякі будинки на Ринку у Львові. Зви­чайно, були будинки того ж стилю на Лівобережній Україні, але

вони не збереглися. Є цікава вказівка на палац князів Вишневецьких у Лубнях. Відомо, що будували його архітектори-італійці і що був він оздоблений мармуром та картинами італійських майстрів. Можна припускати, що навіть цей палац був найпишніший, то в усякому разі не був він єдиним у магнатських лятифундіях, але всі вони були знищені під час Хмельниччини.204

б) Різьбарство. Ті мізерні рештки, що залишилися від різь­би першої половини XVII ст., свідчать, які шедеври її загинули. Наприклад, залишився іконостас у П'ятницькій церкві у Львові. Пав­ло Алепський, що був у Києві 1651 року, так писав про іконостас Софійського собору, очевидно, поставлений за Петра Могили: «Ні­кому не сила його описати — через красу та різноманітність його різьби та золочення».205 Він нього не залишилося нічого. Дуже ціка­вий іконостас у церкві св. Духа в Рогатині, в Галичині, середини XVII ст.: у ньому в різьбі видно українські мотиви.

Були дрібніші різьблені речі, як хрести, рами ікон тощо. Близь­кі до них вироби людвісарства, як, наприклад, срібний хрест, що його подарував Сагайдачний у 1622 році Богоявленській церкві в Києві, та срібний хрест, що його подарував Петро Могила Видубицькому монастиреві в Києві.206

в) Малярство. В церковному малярстві, церковних розписах та іконах в XVI—XVII ст. помічається прагнення до реалізму, перенесене на Україну західноєвропейськими майстрами доби рене­сансу. Але українські майстри сприймали чужі впливи дуже обе­режно, не сліпо віддаючись їм, а пристосовуючи до старих україн­ських традицій нові. Тому в українських творах, поруч з чужозем­ними творами, почувається самобутність, як в композиціях, так і в побутових деталях. Подаючи сюжет з Євангелії чи Біблії, майстер дає картину сучасного йому побуту, з його ношами, будовами, інвен­тарем. Таким чином, нібито вульгаризуючи священну тематику, з другого боку він наближав її до сучасного життя: Христос та святі живуть життям народу.207

Основою іконописного стилю в XVII ст. було золоте тло, що було старою візантійською традицією. Поруч з італійськими впливами доби ренесансу, в українській іконографії творився свій влас­ний стиль з улюбленими сюжетами: Христос-виноградар, Христос літургісаючий, Трійця на конях, Христос — Недріманне Око, Ми­хайло — козацький Архистратиг, Страшний суд, птиця Пелікан тощо. З приводу українського іконопису Павло Алепський заува­жив: «Козацькі іконописці взяли красу форм, фігур і фарб від західних майстрів, єднаючи запозичення з потребами православних ікон».

204 А. ЛАЗАРЕВСЬКИЙ. Лубенщина. «Киевская Старина», 189, кн. І.

205 О. ПОВСТЕНКО. Кафедра..., стор. 170.

206 Г. ЛУЖНИДЬКИЙ. Там же, стор. 219; 327; 363.

207 К. ШЕРОЦЬКИЙ. Білоусовська церква. «Основа», вересень, 1915. {Ци­тую за І. ВЛАСОВСЬКИМ. Там же, стор. 287).

У першій половині XVII ст., — писав Д. Антонович208— в Укра­їні були ще меценати-консерватори, що кохалися в давніх тради­ціях українського мистецтва, зокрема, у візантійській манері пись­ма. Але, — додавав К. Шероцький, — на золотому тлі візантій­ського письма вже нерідко стояли живі, правдиві люди, справжні дерева, будинки, сяяли радісні фарби ренесансу.209

Світське малювання значно розгортається в XVII ст. Залиши­лося кілька портретів (а скільки їх загинуло!), що свідчать про високий рівень мистецтва. Серед них надзвичайно видаються ви­соким мистецтвом портрети К. Корнякта, В. Лонґішівни (знайде­ний у її могилі і датований роком її смерті — 1635). Прекрасні портрети Гедеона Балабана, св. Йосафата Кунцевича з власноруч­ним підписом, Петра Могили з підписом, Раїни Могилянки, в сти­лі портретів Рембранта.

Цікавою є складна композиція в заголовку візитаційної книги XVII ст., на якій подано Недріманне Око, св. Миколай у хмарах, а нижче — собор, де проголошено Берестейську унію 1596 року.210

г) Граверство. У зв'язку з поширенням друкарської справи занепадає мініятюра, занепадають заставки книг. Її витісняє гравюра, переважно дереворит. Найстарший дереворит датується пер­шою половиною XVI ст.: це — Христос в Євангелії. В половині XVI ст. граверство було вже відоме у Львові і українець Лаврентій Филипович мав цілу школу, з якої вийшов гравер Гринь Іва­нович, виконавець дереворитів Львова та Острога. Перша датована друкована книга — «Апостол» (1574 р.) — прикрашена гравюрами, в яких відбиваються впливи візантійські та готичні. В другому осередку граверства, в Острозі, в гравюрах помічаються впливи південно-німецької готики та ренесансу. В них помітні також впли­ви Венеції.

Великий успіх видно в гравюрах видань Гедеона Балабана у Стрятинській та Крилоській друкарнях перших років XVII ст.; техніка в них стояла дуже високо (дереворити — св. Василій Ве­ликий, Григорій Богослов, «Блудний Син» за А. Дюрером).

208 Д. АНТОНОВИЧ. Українська культура. Мюнхен, 1949, стор. 258-262.

209 К. ШЕРОЦЬКИЙ. Там же, стор. 47.

210 М. ГРУШЕВСЬКИЙ. Ілюстр. історія України, стор. 251. —Г. ЛУЖНИЦЬКИЙ. Там же, стор. 309, 353. — В. СОЧИНСЬКИЙ. Граверство, «Е.У.», І, стор. 834-835.

У першій половині XVII ст. граверство розцвітає у Києві, в Лаврській друкарні. Вона підтримувала постійні зв'язки зі Льво­вом, і таким чином творилася одна — Київсько-Львівська граверська школа. В Києві шириться тематичний репертуар, твориться багато різноманітних ілюстрацій історичного, побутового змісту, портрети, плани міст. Візантійська іконографія відходить, а на її місце поширюються західноєвропейські впливи. На підставі західноєвропейського реалізму твориться своєрідна манера, яскраво репрезентована гравюрами «віршів» на смерть гетьмана Сагайдач­ного р. 1622 (картина: козацькі чайки беруть Каффу, портрет Са­гайдачного на коні).

З другої половини XVII ст. відомі імена таких граверів, як Ти­мофій Петрович (його твір — ілюстрації «Бесіди Івана Золотоустого» року 1623), Тарас Левкович Земко, А. Клирик Лука, та ряд монограмістів.

У 1630-их роках граверство досягає найбільших успіхів.

У XVII ст. в друкованих книгах бачимо старі традиції руко­писів: їх прикрашають рясно орнаментовані літери, заставки, кінцівки, в яких панує ренесансний орнамент — листи аканта, що ведуть до античного мистецтва. Прекрасні літери прикрашають проповіді Петра Могили 1631 року. Титульні сторінки часто явля­ють складні композиції, наприклад, у «Київському Патерику» 1631 року титульна сторінка прикрашена гравюрою, поділеною на три поверхи, з яких кожен дає окрему картину. Долішній поверх най­цікавіший: на ньому — Успенський собор Києво-Печерського монастиря, а обабіч його — печерські угодники.211

ґ) Геральдика та сфрагістика. Геральдика значно роз­вивалася в XVII ст. в тому розумінні, що серед української шлях­ти поширювалися герби. Обрамлення гербів було улюбленою галуз­зю мистецтва і відбивало мистецькі стилі ренесансу і, головним чи­ном, раннього бароко. Серед обрамлень були улюблені мотиви: ли­сти аканта, страусове пір'я, корони. Герби роду Дальмаріїв, вміщені в книзі «Діянь Апостольських» року 1624, Статкевичів, Проскурів, надруковані в «Учительній Євангелії» р. 1637, — мають майже одна­кове обрамлення: листи аканта та страусове пір'я вміщали в різних виданнях, переважно тих, яких певний рід був протектором. У «Тературґімі» А. Кальнофоиського вміщено величезний герб: родовідне дерево князів Четвертинських; в «Акафисті» 1625 року — складний герб роду Тризни.212

211 М. ГРУШЕВСЬКИЙ. Іл. іст. України, стор. 239; 256. — Г. ЛУЖНИЦЬ-КИЙ. Там же, стор. 293; 328; 337. — В. СІЧИНСЬКИЙ. Графіка — граверство. «Е.У.», І, стор. 834-836.

212 Г. ЛУЖНИЦЬКИЙ. Там же, стор. 360, 361.

Цікава комбінація регалій владичних (митри) та світського во­лодаря (корони, скіпетра, меча, орла) в гербі Петра Могили. Розгор­тається тематика обрамлення герба в символічних гравюрах у пане­гірику Петра Могили «Гелікон, то ест сад уміетности» 1632 року. На одній із них, на горі Гелікон, стоїть Петро Могила в митрі, з жезлом владики в руці, біля ніг його скіпетр, корона та княжий одяг; на другій — на Парнасі — Могила у вигляді лицаря, з мечем, що відсуває корону; над ним Божа рука простягає хрест та іншу корону «вірному вітязеві». Написи — на першій: «вдячний Богу», на другій — «пожитечний з Богом».213

Ще складніший герб князя Святополк-Четвертинського,214 проте — дуже скромний Єлисея Плетенецького.

Малюнки гербів та мистецькі рамки на них часто виявляли ве­лике вміння, чіткість графіки, досконалість.

Сфрагістика першої половини XVII ст. набуває національного українського характеру. Представники української шляхти, українського духовенства вживали печаток із своїми гербами, ініціалами, духовенство — із священними образами, реліквіями. Мали пе­чатки міста та міщани.

Цікаві печатки митрополита Іпатія Потія (1600 р.) та митропо­лита Антона Селяви; остання представляє складну композицію з Богоматір'ю-Орантою в центрі (1643 р.).215

Київ мав ще печатку з луком-аркебузою, Переяслав — з кон­туром церкви.

Цікава печатка запорозьких козаків 1620 p., яка повторює герб Запоріжжя.216

Деякі печатки свідчать про високу вмілість Граверів.

213 Г. ЛУЖНИЦЬКИЙ. Там же, стор. 360, 361:

214 Г. ЛУЖНИЦЬКИЙ. Там же. стор. 322-365.

215 Г. ЛУЖНИЦЬКИЙ. Там же, стор. 279; 343.

216 М. ГРУШЕВСЬКИЙ. Ілюстр. іст. України, стор. 326-327; 277.

Т.ІІ.

Частина 8.

...