Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit_praktika_yulya.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
266.24 Кб
Скачать

Тема 7. Облік тварин на вирощуванні і відгодівлі

В обов’язки бухгалтера, який діє, опираючись на П(С)БО № 30 «Біологічні активи» та П(С)БО № 9 «Запаси», входить постійне забезпечення інформацією про наявність поголів’я тварин за їх видами і групами, контроль за збереженням тварин в місцях їх утримання і на всіх етапах руху, забезпечення щоденної реєстрації даних про рух поголів’я, щомісячного зважування тварин, правильне обчислення первісної вартості тварин при їх надходженні, проведення контролю за своєчасним і правильним веденням обліку на фермах, проведення інвентаризації.

У ФГ «Гетьман Самойлович»» є ряд первинних документів, які використовують для обліку руху тварин (Додаток15). Наприклад, при одержанні приплоду - акт на оприбуткування приплоду тварин (Додаток 16), вибуття тварин – акт на вибуття тварин і птиці, приріст живої ваги тварин по групі і в цілому по фермі відображають у розрахунку визначення приросту живої маси тварин, перевід тварин із групи в групу - акт на переведення тварин із групи в групу, вибуття тварин на забій, в результаті падежу - акт на вибуття тварин і птиці, реалізація громадянам - накладна внутрігосподарського призначення (Додаток 17).

На підставі первинних документів у товаристві складають звіт про рух тварин і птиці (Додаток 18), в якому відображають підсумкові дані про наявність та рух тварин за місяць по кожній обліковій групі (2 примірники). Бухгалтер перевіряє правильність складання звіту і звіряє дані з первинними документами. В обов'язок бухгалтера входить також визначення собівартості продукції тваринництва.

Для відображення руху тварин та птиці призначено активний рахунок 21 «Поточні біологічні активи», де для тварин відведено два субрахунки: 212 “Поточні біологічні активи тваринництва, які оцінені за справедливою вартістю” 213 “Поточні біологічні активи тваринництва, які оцінені за первісною вартістю”.

Кореспонденція рахунків за рухом поточних біологічних активів тваринництва:

Оприбутковано приплід від продуктивних та робочих тварин: Дт 21 Кт 23 Списані витрати з придбання молодняку тварин на вирощуванні і відгодівлі:

Дт 21 Кт 685

Реалізовано покупцям молодняк тварин: Дт 901 Кт 21 Оприбутковано приріст живої маси тварин на вирощуванні і відгодівлі:

Дт 21 Кт 23

У ФГ «Гетьман Самойлович» інвентаризація тварин проводиться щомісяця. Дорослу продуктивну худобу заносять в інвентаризаційний опис із зазначенням номера, віку, клички, породи, живої ваги. Інші тварини основного стада, що обліковують за групами, включають в інвентарні описи по групах. Молодняк ВРХ, племінних коней і робочу худобу включають в інвентарні описи окремо. Відповідно до рішень інвентарних комісій та актів із визначенням вартості тварин в бухгалтерії складають проводки.

Вартість тварин, загиблих унаслідок стихійної біди, відносять на рахунок 99 «Надзвичайні витрати», а вартість тварин, загиблих із інших причин (без сум, віднесених на матеріально-відповідальних осіб), відображають в окремій статті у складі витрат на зміст відповідних видів і груп тварин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]