Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit_praktika_yulya.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
266.24 Кб
Скачать

Дт 208, 203, 205, 22 Кт 719

Якщо знайдено, що недостача відбулася з вини матеріально-відповідальної особи, то він повинен відшкодувати суму недостачі. За рішенням ревізійної комісії складається розпорядження про міру покарання. Це може бути звільнення з місця роботи і відшкодування суми нестачі.

Якщо сума недостачі виявлена і відбулася вона по недосвідченості матеріально-відповідальної особи, то за рішенням комісії дану особу можуть залишити на даній посаді з відшкодуванням суми нестачі.

Нестача запасів: Дт 947 Кт 20

Утримання із заробітної платні суми нестачі: Дт 661 Кт 375

Погашення суми нестачі: Дт 301 Кт 375

Проте, на складі по кормах і насінні недостача може бути виявлений за рахунок природного спаду - біологічних втрат. Таку недостачу списують на собівартість реалізованої готової продукції. Норма природного спаду визначається по інструкції.

Звіт про рух матеріальних цінностей бухгалтеру надається в кінці кожного місяця завідуючим складом разом з виправдувальними документами. Бухгалтер перевіряє правильність складання і таксування звіту (комірник сам проставляє суми). Бухгалтер перевіряє документи на надходження і вибуття ТМЦ на складі, перевіряє таксування по кожному виду документа (рахунки-фактура, накладні внутрішньогосподарчого призначення, лімітно-забірні карти). Перевіряє книгу складського обліку по ТМЦ, складену на підставі первинних документів. Книга складського обліку є розшифровкою до сальдової відомості, складеної по кожному рахунку ТМЦ, є на складі (оскільки указується кількісний вираз). В оборотно-сальдовій відомості ведеться синтетичний облік по ТМЦ. В ній відображаються залишки на початок місяця, прихід, витрати ТМЦ і залишок на кінець місяця.

Для обліку і узагальнення інформації про первісне визнання сільськогосподарської продукції та додоткових біологічних активів призначено активний рахунок 27 «Продукція сільськогосподарського виробництва».

Аналітичний облік сільськогосподарської продукції ведеться за видами продукції (номенклатурою).

Типова кореспонденція з обліку продукції с.-г. призначення.

Первісне визнання сільськогосподарської продукції: Дт 27 Кт 23

Первісне визнання додаткового біологічного активу рослинництва:

Дт 21 Кт 23

Використано с.-г. продукцію: Дт 27 Кт 23

Згідно посадовим обов'язком, бухгалтер матеріального відділу повинен оформляти результати проведення інвентаризації. Для цього використовують документ «Інвентаризаційний опис товарно-матеріальних цінностей». При русі ТМЦ складається наступна кореспонденція:

Оприбутковуванні ТМЦ, придбані підзвітною особою за грошові кошти, без ПДВ: Дт 20 Кт 372

Відображена сума ПДВ у складі податкового кредиту: Дт 641 Кт 372

Відпущені з складу запчастини на ремонт автомобіля: Дт 234 Кт 207

Облік малоцінних і швидкозношуваних предметів ведеться в картках складського обліку. При відпустці МШП з складу здійснюється списання їх вартості по ставці 100% на виробництво.

З складу відпущені цапки і лопати на рільничу бригаду: Дт 231 Кт 22

В цілому облік виробничих запасів ведеться згідно з інструктивними матеріалами з обліку товарно-матеріальних цінностей (П(с)БО № 9). Але, не дивлячись на велику кількість складів, комірники не встигають своєчасно оприбутковувати ТМЦ, у зв’язку з чим виникають деякі труднощі по складанню первинних та зведених документів щодо обліку запасів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]