Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінальне право / Кримінальне право - Курсові.doc
Скачиваний:
89
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
396.29 Кб
Скачать

Злочинів

 

П л а н

 

1. Загальні засади призначення покарання.

2. Особливості призначення покарання за сукупністю злочинів:

а) порядок та особливості призначення основних покарань;

б) порядок та особливості призначення додаткових покарань;

в) особливості призначення різновидних покарань за сукупністю злочинів.

3. Підстави застосування ч. 4 ст. 70 КК України.

 

 

Методичні рекомендації

 

При висвітленні першого питання теми слід звернутися до положень ст.65 КК України, де визначені загальні засади призначення покарання за вчинений злочин.

Ґрунтуючись на законодавчому визначенні поняття “сукупність злочинів”, необхідно показати особливості призначення покарання при вчинені особою двох або більше одиничних злочинів, якщо кожен з цих злочинів передбачений в якості самостійного складу злочину у статті Особливої частини КК України; при відсутності засудження особи за жоден злочин.

Розгляд другого питання вимагає докладно проаналізувати положення ст. 70 КК України і описати порядок призначення покарання за сукупністю злочинів. Слід згадати про системи призначення покарання за сукупністю, які існують в інших країнах, описані в науковій літературі, і визначити, яка система призначення покарання за сукупністю закріплена в КК України.

Описуючи призначення остаточного покарання за сукупністю злочинів, необхідно дослідити спочатку звичайний (ординарний) порядок визначення остаточного покарання у межах, встановлених санкцією статті Особливої частини КК України, яка передбачає більш суворе покарання, а потім винятковий (екстраординарний) порядок, коли остаточне покарання при сукупності злочинів може призначатися у межах максимального строку, встановленого для даного виду покарання в Загальній частині КК України (ч. 2 ст. 70 КК України).

Докладного опису потребує порядок призначення додаткових покарань за сукупністю злочинів. Окремо бажано розглянути питання про особливості застосування ст. 70 КК України при призначенні за сукупністю злочинів різновидних основних покарань (ст. 72 КК України).

Наприкінці роботи слід проаналізувати ситуацію, коли після постановлення вироку у справі, стане відомо, що засуджений винен ще і в іншому злочині, вчиненому ним до постановлення попереднього вироку (ч. 4 ст. 72 КК України). Необхідно показати, як до таких випадків застосовуються положення ст. 70 КК України і за якими правилами призначається покарання.

 

Основний та додатковий списки літератури

та матеріали судової практики

 

Бажанов М.И. Назначение наказания по советскому уголовному праву. –К.: Вища шк., 1980. – С.126-138.

Бажанов М.И. Назначение наказания по совокупности преступлений и совокупности приговоров: Учеб. пособие. – Х., 1977.

Бажанов М.И. Множественность преступлений по уголовному праву. – Х., 2000.

Становский М.К. Назначение наказания. – С.-Пб.: Юрид. центр Пресс, 1999. – 480 с.

Кримінальне право і законодавство України. Частина загальна. Курс лекцій / За ред. М.Й.Коржанського. – К.: Атіка, 2001. – С.376-400.

Тютюгін В.І. Призначення покарання при вчиненні кількох злочинів та за кількома вироками: Конспект лекцій. – Х., 1992.

Про практику призначення судами кримінального покарання: Постанова Пленуму Верховного Суду України № 7 від 24.10.2003 р., зі змін. від 10.12.2004 р. № 18.

Т е м а 23. Призначення покарання