Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА.doc Кримінальне право.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
376.83 Кб
Скачать

Тема 24. Давність та її види за кримінальним правом України

План

  1. Поняття та значення інституту давності. Його юридична природа.

  2. Види давності за кримінальним правом України.

  3. Строки давності та їх обчислення.

  4. Перерив та зупинення перебігу давності.

  5. Кримінально-правове значення давності.

Методичні рекомендації:

Розглядаючи перше питання теми, необхідно розкрити поняття інституту давності, визначити його юридичну природу, співвставити його з принципом неминучості покарання, обгрунтувати доцільність звільнення особи від кримінальної відповідальності або від покарання після закінчення строків давності.

Відповідь на друге питання необхідно почати з аналізу закону (ст. ст. 49, 80 КК України), і на цій підставі з’ясувати та визначити види давності, передбачені кримінальним законодавством України. Потрібно визначити та розглянути ознаки всіх видів давності, вказати їх спільні та відмінні риси. Бажано навести декілька прикладів судової практики.

Розглядаючи питання про строки давності, необхідно зупинитися на їх видах, показати, чому в законодавстві передбачені різні строки давності, з’ясувати обставини, від яких залежить тривалість строку давності. Бажано розглянути строки давності кримінального переслідування при вчиненні різних злочинів, для чого необхідно визначити момент закінчення злочинів залежно від конструкції об’єктивної сторони (матеріальні та формальні склади), вказати особливості моменту закінчення триваючих, продовжуваних злочинів та злочинів, вчинених в співучасті.

У відповіді на четверте питання теми необхідно описати встановлені в законі наслідки неналежної поведінки особи після вчинення злочину або винесення обвинувального вироку, тобто розглянути поняття перериву та перебігу давності і навести відповідні приклади.

Завершуючи роботу, слід з’ясувати випадки, коли давність притягнення до кримінальної відповідальності та давність виконання обвинувального вироку не застосовуються, а також показати кримінально-правове значення давності.

Основний та додатковий списки літератури та матеріали судової практики:

Бажанов М.И. Назначение наказания по советскому уголовному праву.- Киев: Вища школа, 1980.

Маляренко В. Окремі питання давності притягнення до кримінальної відповідальності: Коментар судової практики з кримінальних справ // Бюлетень законодавства і юридичної практики України. - 1996 - № 6 - с.11-18

Уголовное наказание. - Киев-Донецк, 1997. Збірник наукових праць, с.247-287

Ткачевский Ю.М. Давность в советском уголовном праве. - М., 1978.

Тема 25. Погашення та зняття судимості

План

  1. Поняття судимості та її кримінально-правові наслідки.

  2. Погашення судимості.

  3. Особливості погашення судимості при достроковому звільненні від покарання.

  4. Наслідки вчинення злочину до закінчення строку погашення судимості.

  5. Зняття судимості.

Методичні рекомендації:

Аналізуючи перше питання теми, слід звернутися до розділу ХІІІ Загальної частини КК, дати визначення судимості та показати, які кримінально-правові наслідки тягне за собою наявність стану судимості, як особливого правового статусу особи, що виникає у зв’язку з постановленням судом обвинувального вироку. Також необхідно показати, які кримінально-правові і загально-правові наслідки має судимість. При цьому слід посилатись на відповідні нормативно-правові акти.

Розглядаючи питання про припинення стану судимості, слід звернути увагу на те, що у кримінальному законі (ст. 88 КК) зазначається, що судимість припиняється шляхом погашення або зняття. Питання про погашення судимості вирішується в залежності від виду, строку відбутого покарання, застосування пільгових інститутів кримінального права тощо (ст. ст. 89-90 КК).

Після аналізу погашення судимості необхідно розглянути підстави зняття судимості, вказані в ст. 91 КК і показати, чим вони відрізняються від підстав погашення судимості.

Далі необхідно звернути увагу на те, що щодо неповнолітніх осіб передбачено особливий (пільговий) порядок погашення та зняття судимості (ст.108 КК України), що пов’язане з особливостями їхнього правового статусу.