Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА.doc Кримінальне право.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
376.83 Кб
Скачать

Тема 22. Призначення покарання за сукупністю злочинів

План

  1. Загальні засади призначення покарання.

  2. Особливості призначення покарання за сукупністю злочинів:

а) порядок та особливості призначення основних покарань;

б) порядок та особливості призначення додаткових покарань;

в) особливості призначення різновидних покарань за сукупністю злочинів;

  1. Підстави застосування ч. 4 ст. 70 КК України.

Методичні рекомендації:

При висвітленні першого питання теми слід звернутися до положень ст.65 КК, де визначені загальні засади призначення покарання за вчинений злочин.

Ґрунтуючись на законодавчому визначенні поняття сукупності злочинів, необхідно показати особливості призначення покарання при вчинені особою двох або більше одиничних злочинів; якщо кожен з цих злочинів передбачений в якості самостійного складу злочину у статті Особливої частини КК; при відсутності засудження особи за жоден злочин.

У другому питанні слід докладно проаналізувати положення ст. 70 КК і описати порядок призначення покарання за сукупністю злочинів. При цьому слід згадати про системи призначення покарання за сукупністю, які існують в інших країнах, описані в науковій літературі, і визначити, яка система призначення покарання за сукупністю закріплена в КК України.

Описуючи призначення остаточного покарання за сукупністю злочинів необхідно проаналізувати спочатку звичайний (ординарний) порядок визначення остаточного покарання у межах, встановлених санкцією статті Особливої частини КК, яка передбачає більш суворе покарання, а потім розглянути винятковий (екстраординарний) порядок, коли остаточне покарання при сукупності злочинів може призначатися у межах максимального строку, встановленого для даного виду покарання в Загальній частині КК (ч. 2 ст. 70 КК).

Слід також докладно описати порядок призначення додаткових покарань за сукупністю злочинів, а також розглянути питання про особливості застосування ст. 70 КК при призначенні за сукупністю злочинів різновидних основних покарань (ст. 72 КК).

Наприкінці роботи слід проаналізувати ситуацію, коли після постановлення вироку у справі, стане відомо, що засуджений винен ще і в іншому злочині, вчиненому ним до постановлення попереднього вироку (ч. 4 ст. 72 КК). Необхідно показати, як до таких випадків застосовуються положення ст. 70 КК і за якими правилами тут призначається покарання.

Основний та додатковий списки літератури та матеріали судової практики:

Бажанов М.И. Назначение наказания по советскому уголовному праву. - Киев: Вища школа, 1980, с.126-138.

Бажанов М.И. Назначение наказаний по совокупности преступлений и совокупности приговоров: Учеб. пособие.- Харьков, 1977.

Бажанов М.И. Множественность преступлений по уголовному праву. – Харьков, 2000.

Становский М.К. Назначение наказания. - СПб.: Изд-во “Юридический центр Пресс", - 1999, - 480 с.

Кримінальне право і законодавство України. Частина загальна. Курс лекцій. \ За ред. М.Й.Коржанського. - К.: Атіка, 2001. - С.376-400

Тютюгін В.І. Призначення покарання при вчиненні кількох злочинів та за кількома вироками: Конспект лекцій. - Харків, 1992.

Постанова ПленумуВерховного Суду України «Про практику призначення судами кримінального покарання» від 24 жовтня 2003 р. № 7зі змінами від 10 грудня 2004 № 18.