Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Met_DV_Pravozn.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
664.06 Кб
Скачать

Тема 7. Основи цивільного права України

Семінарські питання

  1. Поняття, принципи, функції і система цивільного права України.

  2. Загальна характеристика цивільного законодавства. Цивільний кодекс України.

  3. Цивільно-правові відносини.

  4. Поняття і форми права власності в Україні. Суб'єкти права власності та захист їх прав.

  5. Зобов'язальне право. Цивільно-правові договори.

  6. Спадкове право.

Завдання для самостійної роботи

Завдання 1. Розтлумачити зміст наступних понять та термінів: цивільне право; цивільно-правові відносини; майнові та особисті немайнові відносини; суб'єкти цивільних правовідносин; об'єкти цивільних правовідносин; цивільна правосуб'єктність; цивільна правоздатність; цивільна дієздатність; право власності; право приватної власності; право державної власності; право комунальної власності; право спільної власності; зобов'язальне право; суб'єкти зобов'язань; об'єкти зобов'язань; цивільно-правовий договір; цивільно-правова відповідальність; спадкове право; спадкодавець; спадкоємець; спадщина; спадкування за законом; спадкування за заповітом.

Завдання 2. Назвати та охарактеризувати різновиди цивільної дієздатності.

Завдання 3. Назвати ознаки юридичної особи.

Завдання 4. Використовуючи Цивільний кодекс України, скласти схему форм власності в Україні.

Завдання 5. Скласти схему видів договорів.

Завдання 6. У міській газеті „Вечірні вісті” була надрукована стаття під назвою „Приходьте до них учитися.”. У статті розповідалося про низький рівень навчання учнів в одній з приватних спеціалізованих шкіл міста, зокрема зазначалося, що випускник школи В., який вивчав англійську мову 11 років, не зміг на вступному іспиті розповісти англійською мовою про свою сім'ю. Стаття завершувалася словами: „Якщо у вас є зайві гроші, то йдіть до них учитися”.

Наступного дня після виходу статті всі учні школи були обурені. „У статті немає жодного слова правди, - говорив Сергій, - цей випускник В. провчився у нашому класі півроку і перейшов до іншої школи”. „Що тепер робити?” - звернулася до всіх Ольга. „Нашому директорові треба проглянути Цивільний кодекс і подати позов до суду”, - заявив Олег. „А до чого тут Цивільний кодекс? Я завжди думала, що в ньому містяться лише положення щодо майна,” - заперечила Лариса.

Як ви вважаєте, чи справді цю ситуацію регулює цивільне право?

Завдання 7.Наскільки правий був Остап Бендер, коли звертався до гр. Корейки як “юридична особа” до “юридичної особи”? Мотивуйте свою відповідь.

Завдання 8.Фірма „Варіант” спеціалізувалася на наданні посередницьких послуг у сфері нерухомості. Офіс фірми був розташований в орендованому приміщенні. Власністю фірми були тільки оргтехніка, автомобіль та грошові внески на банківських рахунках. Студент-юрист Петро стверджував, що фірма „Варіант” не є юридичною особою, оскільки вона, по-перше, не має відокремленого майна, а по-друге, оскільки її офіс розташований в орендованому приміщенні, то неможливо визначити місцезнаходження юридичної особи, бо кімнати, які займає фірма „Варіант”, є місцезнаходженням тієї юридичної особи, якій вони належать на праві власності, а дві юридичні особи не можуть мати одне місцезнаходження. Заперечуючи йому, студент-юрист Константин твердив, що у ст. 80 ЦК, де дано поняття юридичної особи, взагалі не йдеться про те, що юридична особа повинна мати відокремлене майно і чітко визначене місцезнаходження. Тому фірму „Варіант” можна вважати юридичною особою. З ким із студентів ви згодні? Свою відповідь обґрунтуйте.

Завдання 9.Громадянину України рішенням міськвиконкому відмовлено у реєстрації приватного підприємства, бо він є пенсіонером. Чи відповідає це законодавству?

Завдання 10.Громадянину Ізраїлю відмовлено у відкритті приватного підприємства в м. Дніпропетровську, бо він не є громадянином України і постійно не проживає в цьому місті. Чи відповідає це законодавству?

Завдання 11. Громадянин Безштанько вирішив стати приватним підприємцем і відкрити аптеку. У цьому заявнику було відмовлено, бо за освітою він музикант і взагалі не розуміється на лікарських препаратах. Дайте правовий коментар цій ситуації.

Завдання 12.Реформування агропромислового комплексу і земельних відносин привело до значного збільшення кількості фермерських господарств у селі Переяславка. Сільський голова Голік теж вирішив стати фермером, але у райдержадміністрації йому було відмовлено. Громадянин Голік вважає це порушенням ст. 42 Конституції України, яка говорить що кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена на законом. А створення С(Ф)Г дозволено Законом України „Про селянське (фермерське) господарство” від 22.06.1993 року. Хто помиляється: чиновники райдержадміністрації чи сільський голова Голік?

Завдання 13.10-річний Олександр отримав майновий сертифікат. Батьки на нього придбали акції виробничого об’єднання “Азот”. Через два роки до Олександра на спортмайданчику підійшов чоловік, який дізнався, що Олександр має акції заводу, і пообіцяв йому за акції дати коробку цукерок та ящик „Фанти”. Олександр, не спитавши батьків, поміняв акції на цукерки і „Фанту”. Чи мав право зробити це Олександр? Поясніть.

Завдання 14 До 14-річного Владислава звернувся 15-річний Олег із проханням дати відеокамеру для проведення відеозапису однієї з шкільних урочистостей. Владислав погодився і дав власну відеокамеру у користування на 6 годин. Однак шкільне свято затягнулося, Олег повертався додому пізно ввечері й тому залишив річ у класному кабінеті. Вночі відеокамера була викрадена. Проаналізуйте ситуацію.

Завдання 15.16-річний Петро під час відпустки своїх батьків придбав за 3000 гривень у магазині “Світ комп’ютерів” комп’ютер. Через два тижні він вийшов з ладу не з вини Петра. Коли Петро звернувся до магазину, щоб відповідно до гарантії відремонтували комп’ютер або повернули гроші, то там відповіли, що він сам в усьому винен і, оскільки неповнолітній, то не має права на гарантію. Прокоментуйте ситуацію.

Завдання 16.Олексій був у гостях у свого друга. Він засидівся допізна і повертався додому вночі. Будучи у стані алкогольного сп'яніння, він не мав сил дійти пішки і тому зупинив таксі. Після того як Олексій під'їхав на машині додому, з'ясувалося, що йому нічим розрахуватися за транспортну послугу. Тоді Олексій вирішив оплатити послугу годинником. На другий день він знайшов таксиста і поставив вимогу про повернення годинника, водночас виявивши готовність оплатити послугу грошима. Таксист у відповідь заявив, що правові відносини між ним і Олексієм припинилися після виконання договору перевезення пасажира і тому ні про яке повернення годинника йтися не може. Проаналізуйте ситуацію.

Завдання 17. Петро залишив дружині Наталії записку про те, що вирішив покінчити життя самогубством. Після цього його ніхто не бачив. Через шість місяців Наталія звернулася до суду із заявою про оголошення Петра померлим. Суд відмовив у задоволенні заяви. Чи правильне рішення прийняв суд? Свою відповідь обґрунтуйте.

Завдання 18.16-річний Василь, який працював у фірмі „Гарант”, більшу частину своєї зарплати пропивав. Він ходив в убогому одязі, зношених черевиках, не мав грошей на ліки, а іноді й на харчі. Батько Василя давно помер, а самотня мати мала дуже малі доходи. У зв'язку з вищевикладеним вона звернулася із заявою до суду про обмеження її сина у дієздатності. Василь був упевнений в тому, що він не буде обмежений у дієздатності. По-перше, обмежити у дієздатності можна тільки осіб, які є повністю дієздатними. По-друге, у нього немає сім'ї, яку він ставив би у тяжке матеріальне становище. Дайте оцінку аргументам Василя.

Завдання 19.17-річний Дмитро, який не перебував у шлюбі, був записаний батьком двомісячного Павлика. Через місяць після запису Дмитра батьком Павлика, останній помер. У цей момент Дмитрові було 17 років і 5 місяців. Він мав власні кошти і вирішив купити собі дачний будинок. Батьки Дмитра вважали, що він не має права цього робити, оскільки уже не є повністю дієздатним. Дмитро із цим не погоджувався. Хто правий у цій ситуації? Свою відповідь обґрунтуйте.

Завдання 20.17-річна заміжня Марина продала одержану від бабусі у спадок квартиру. Батьки, коли дізналися про це, стали вимагати розірвання договору купівлі-продажу. Прокоментуйте ситуацію.

Завдання 21.17-річний Георгій отримав велику спадщину. Через кілька тижнів тяжко захворів і опинився у лікарні. Близьких родичів у нього не було. За пропозицією медсестри, яка знала про те, що Георгію залишилося жити недовго (він про це не знав), він взяв з нею шлюб. Медсестра розраховувала стати спадкоємцем за Георгієм. Але через місяць з'ясувалося, що лікарі помилилися з діагнозом. За позовом Георгія, який дізнався про справжні наміри медсестри, шлюб визнали недійсним. Через тиждень він вирішив продати частину майна, отриманого в порядку спадкування, і за виручені кошти поїхати для продовження лікування за кордон. Однак нотаріус відмовився посвідчити договір купівлі-продажу нерухомості. Чи правомірна відмова? Свою відповідь обґрунтуйте.

Завдання 22.Відомо, що результати творчої та інтелектуальної діяльності є об'єктами цивільних відносин і підлягають правовій охороні. У голові професора Маркова виникли геніальні наукові ідеї. Чи охороняються вони авторським правом?

Завдання 23.Яна за час перебування у шлюбі зі Степаном побудувала будинок, придбала дорогі меблі та автомобіль. Після 15 років подружнього життя Степан виїхав з дому на власному автомобілі у невідомому напрямі й не повернувся. Всі спроби встановити його місце перебування виявилися безрезультатними. У зв'язку з цим за заявою Яни Степана було визнано безвісти відсутнім. Через два роки після цього Яна вирішила продати будинок і звернулася до нотаріуса із проханням посвідчити договір купівлі-продажу. Нотаріус прохання виконав. Дайте правовий аналіз ситуації.

Завдання 24.Приватний підприємець відкрив цех з пошиття спортивних костюмів. Щоб не було проблем з реалізацією товару, кожну річ він наказав прикрашати надписом «adidas» на зразок відомої всім фірми. Що ви можете сказати про винахідливість підприємця?

Завдання 25.Робітник археологічної експедиції С. під час розкопок знайшов скарб - горщик із золотими та срібними монетами. С. передав скарб державним органам зі сподіванням на виплату винагороди. Його товариш М. висловив міркування, що знайдений скарб має цілком належати особі, яка його знайшла. А як вважаєте ви?

Завдання 26.Олена разом зі своїми дочками Галиною (12 років) та Оксаною (10 років) була на утриманні свого чоловіка Юрія. Крім будинку, вони мали у власності ще й автомобіль „Мерседес”. Після загибелі Юрія на роботі Олена опинилася в скрутному матеріальному становищі. Вона ніяк не могла влаштуватися на роботу, оскільки не мала професії, а її старша дочка захворіла на хворобу, яка потребувала великих витрат на лікування. Консервативні методи лікування виявилися безрезультатними, і тому з'явилася потреба у проведенні операції, яка дорого коштувала. Оскільки грошей у Олени не було, то вона звернулася до Володимира з проханням про надання позики. Володимир, у свою чергу, запропонував купити в Олени автомобіль, оскільки остання не вміла водити машину. Переживаючи за дочку, Олена уклала договір купівлі-продажу, але за дуже низькою ціною. Операція пройшла успішно, і після того, як Олена вийшла із стресового стану, вона запропонувала Володимиру, щоб він продав їй машину за ту саму ціну, за яку свого часу вона продала її йому. Володимир відмовився, стверджуючи, що договір купівлі-продажу не може передбачати зворотний продаж майна. Чи може Олена повернути собі автомобіль? Свою відповідь обґрунтуйте.

Завдання 27.Працівник заводу „Десна” Сопко був уповноважений керівником цього підприємства на укладення із заводом „Трипілля” договору про поставку 50 т цементу. Прибувши на завод, Сопко уклав договір поставки не тільки щодо цементу, а й щодо 200 т вапна, оскільки, як з'ясувалося, вапно тут було дешевшим, ніж на інших підприємствах, а якість будматеріалу - високою. Однак інший представник заводу за день до цього уклав договір поставки вапна з іншим підприємством. У зв'язку з цим керівництво „Десни” надіслало телеграму заводу „Трипілля” про відмову від договору, посилаючись при цьому на ст. 241 Цивільного кодексу, згідно з якою несхвалення правочину тим, кого представляють, тягне за собою його недійсність. Дайте юридичний аналіз ситуації.

Завдання 28. Григорій продав Михайлу житловий будинок. Коли Михайло вселився в нього, то помітив, що у дворі немає однієї з господарських будівель. З підвалу зникли вікна, які він бачив під час огляду будинку, телеантена та меблі із кімнат. Михайло пред'явив відповідні претензії Григорію, а той відповів, що про продаж тих речей, про які говорить Михайло, вони не домовлялися. Проаналізуйте ситуацію.

Завдання 29.Збираючись у відрядження, сусід залишив вам для догляду свою кішку. Через тиждень у неї народилися кошенята. Чи має право сусід вимагати від вас повернення не тільки кішки, а й кошенят, адже він вам давав тільки кішку?

Завдання 30. 17 квітня Ганна придбала у магазині „Взуття” зимові чоботи. На другий день її подруга Валерія переконала Ганну в тому, що чоботи такого фасону уже давно вийшли з моди. Валерія запропонувала їх обміняти. Ганна довго вагалася, але коли вона 5 травня прийшла в магазин, то їй відмовили, пославшись на пропуск 14-денного строку. Ганна вважала відмову неправомірною з наступних причин. По-перше, 26 квітня і 3 травня були вихідними днями, а 1 і 2 травня – святковими. Тому 14-денний строк закінчувався саме 5 травня. По-друге, відлік 14-денного строку мав починатися з початку зимового сезону. Розв'яжіть справу.

Завдання 31.За договором майнового найму Олег передав Валерію корову строком на два роки. Після закінчення строку договору Валерій продовжував користуватися предметом договору. На неодноразові прохання Олега повернути корову він більше ніж півроку не реагував. За цей період корова отелилася. Зрештою, Валерій корову повернув, а теля залишив собі. Олег вимагав віддати йому теля, посилаючись на ч. II ст. 189 Цивільного кодексу, згідно з якою плоди належать власникові речі, якщо інше не встановлено договором або законом. Валерій вважав, що теля є його власністю, оскільки, згідно зі ст. 775 Цивільного кодексу, наймачеві належить право власності на плоди, одержані ним у результаті користування річчю. Дайте правовий аналіз ситуації.

Завдання 32.Анатолій вирішив придбати у магазині лижі. Після того як він оплатив покупку, з'ясувалося, що йому до лиж не видали лижних палиць. Він із цим не погодився і висунув претензії магазину. Йому відповіли, що він може придбати палиці для лиж, але тільки за окрему плату. Працівники магазину пояснили це тим, що деякі покупці не хотіли брати лижні палиці і вимагали відповідного зниження ціни. З того часу в магазині лижі й палиці продаються окремо. Дайте юридичний аналіз ситуації.

Завдання 33.Дієздатний Гаврило, дізнавшись про те, що його 15-річному сусідові Петрові дісталася у спадщину ваза роботи знаменитого митця, звернувся з пропозицією про купівлю вази. Договір купівлі-продажу було укладено без згоди батьків Петра.

Через два тижні Гаврило пошкодив вазу, що призвело до зменшення її естетичної цінності. У зв'язку із цим він запропонував Петрові повернути гроші в обмін на вазу. Петро не погодився. Дайте юридичний аналіз ситуації.

Завдання 34.Громадянин Зінченко, будучи у відрядженні в Одесі, купив на ринку картину художника Васнєцова за дуже високою ціною. Вдома в Полтаві він показував її своїм гостям, поки не з'ясувалося, що це копія. Оскільки повернути картину невідомому продавцеві не було можливості, то Зінченко вирішив продати кому-небудь картину як оригінал. Незабаром він знайшов покупця – ресторан „Зірка”. Через два місяці після укладення договору купівлі-продажу ресторан відвідав відомий мистецтвознавець, який зауважив директору закладу, що картина є копією, а не оригіналом. Ресторан звернувся до Зінченко з вимогою повернути частину отриманих за картину грошей як зайво виплачених. Дайте юридичний аналіз ситуації.

Завдання 35.У Полтаві вирішили створити музей знаменитого композитора, який помер в кінці XX століття. Організатори музею через пресу звернулися до всіх громадян з пропозицією про закупівлю в них особистих речей композитора. Його далекі родичі запропонували купити в них рояль, який, за їх твердженням, належав покійному. Через 2 місяці після того, як рояль виставили в музеї, з'ясувалося, що він ніколи не належав композитору. Дайте правовий аналіз ситуації.

Завдання 36.Назар домовився зі Станіславом про купівлю в нього земельної ділянки. Для посвідчення цього договору необхідно було їхати до районного центру, тому Назар передав обумовлену договором суму Станіславу і про всяк випадок взяв у нього розписку про отримання грошей. Але на другий день Станіслав до нотаріальної контори не прийшов. Назар ще двічі нагадував Станіславу про необхідність посвідчення договору, але той твердив, що пізніше цим займеться, а згодом виїхав на цілий рік за кордон. Після повернення з-за кордону Станіслав дізнався про те, що продуктивність проданої ним земельної ділянки значно підвищилася. Він звернувся з позовом про визнання договору купівлі-продажу земельної ділянки недійсним на підставі недодержання форми правочину. У відповідь на це Назар звернувся із зустрічним позовом про визнання цього договору дійсним. Розв'яжіть справу.

Завдання 35.Дідусь, вітаючи з днем народження свого повнолітнього онука, оголосив, що дарує йому свій будинок. З часом виявилося непорозуміння: після смерті дідуся про свої права на це житло заявили інші родичі. Що забув зробити дідусь, щоб уникнути такої ситуації?

Завдання 37. Василь, що мав вкрай поганий зір, попросив свого друга Вадима підписати замість нього договір позики на суму 500 грн. Після закінчення обумовленого строку дії договору позикодавець звернувся до позичальника з вимогою про повернення боргу. На це боржник відповів, що він нічого не позичав і кредитор не зможе довести факту укладення договору позики. Проаналізуйте ситуацію.

Завдання 38.Іван не повернув в обумовлений термін Миколі велику суму боргу. Микола чекав ще деякий час, побачивши, що ніяких надій на повернення своїх грошей у нього немає, розв'язав проблему таким чином: одного дня він завітав до Івана з „групою підтримки” і вигнав його з квартири, виставивши усі речі на вулицю. Чи має право Микола на цю квартиру, якщо вартість її вдвічі менша від суми боргу і тільки на 50 % компенсує його втрати?

Завдання 39.Олексій та Леонід вирішили укласти договір купівлі-продажу автомобіля. Вони дуже поспішали і прибули в нотаріальну контору за 5 хв. до обідньої перерви. Нотаріус запропонував їм прийти після обіду, але вони відповіли, що через 30 хв. мають бути у МРЕО і тому їм конче необхідно укласти договір одразу. Нотаріус їм відмовив, мотивуючи свою відмову тим, що кожен, хто працює, має право на відпочинок. Після цього Олексій і Леонід силою змусили нотаріуса посвідчити договір. Наступного дня нотаріус звернувся до суду з позовом про визнання посвідченого ним правочину недійсним як такого, що укладений під впливом насильства. Проаналізуйте ситуацію.

Завдання 40.Незадовго до смерті Федір видав своїй дружині розписку в тому, що все майно, яке належить йому на праві особистої приватної власності, він заповість їй. В обмін на це вона взяла на себе усне зобов'язання повністю профінансувати витрати на поховання. Після смерті Федора його вдова взяте на себе зобов'язання повністю виконала. Але, як з'ясувалося, спадкодавець усе своє майно заповів синові від першого шлюбу. Тому вдова звернулася до спадкоємця за заповітом з вимогою про відшкодування витрат на поховання. Чи правомірна вимога? Свою відповідь обґрунтуйте.

Завдання 41.Після смерті громадянина Захарова єдиним спадкоємцем виявився його повнолітній племінник Микола. Через деякий час після прийняття спадщини Микола несподівано дізнався, що його покійний дядько за місяць до смерті уклав за всіма правилами договір позики з громадянином Нестеренком й одержав від нього гроші в сумі 2 000 грн терміном на 3 місяці, які не повернув. Позикодавець вимагає, щоб борг повернув племінник. Микола не погоджується, мотивуючи тим, що особисто він ніяких грошей у Нестеренка не позичав. А що говорить закон?

Завдання 42.Спадщина Ш. складається з автомобіля, дачі, внесків в ощадкасі та домашніх речей. Як розподілятиметься спадщина у кожному із запропонованих випадків :

а) Ш. не залишив заповіту. Склад сім'ї - дружина (51 рік), дочка (12 років), що проживали разом із померлим, та син (19 років), який живе окремо із своєю дружиною.

б) Ш. залишив заповіт, за яким все майно він заповів синові (22 роки) від першого шлюбу, що проживає окремо. Разом з Ш. проживали дружина (49 років) та дочка (15 років).

в) Ш. залишив заповідальне розпорядження в ощадкасі, за яким вклад має бути переданий його товаришеві, щодо іншого майна заповіту немає. Ш. проживав один, родичів немає.

Завдання 43.На прохання Гавришка, який був тяжкохворим, до нього мав прийти нотаріус для посвідчення заповіту. Однак нотаріус не зміг прийти у той день, на який вони домовились, оскільки захворів. А коли він прийшов, щоб посвідчити заповіт, Гавришко був уже в комі. Дочка Гавришка попросила нотаріуса посвідчити заповіт, який спадкодавець власноручно склав за дві години до цього у присутності дочки і двох сусідів. Заповіт був ним підписаний. Дочка Гавришка показала нотаріусу інші папери з почерком спадкодавця, щоб він міг переконатися у тому, що заповіт справді складений спадкодавцем власноручно. Проаналізуйте ситуацію.

Завдання 44. У сім’ї Слимаченків було троє дітей. Старший син Дмитро (17 років) своєю поведінкою постійно завдавав чимало клопоту і неприємностей батькам. Після чергового конфлікту з батьком Дмитро пішов з дому й не повернувся. Батько розсердився і, укладаючи заповіт, позбавив Дмитра частки в спадщині. Аргументи батька: “Власність моя і моє право її розподілити саме таким чином, бо Дмитро не заслуговує ані копійки”. Назвіть випадки, коли згідно закону воля батька після його смерті буде виконана і коли його рішення буде суперечити закону.

Завдання 51.За час перебування в шлюбі Ірина і Федір придбали житловий будинок. Він був зареєстрований на Ірину. У свідоцтві про право власності на будинок було вказано, що власником будинку є Ірина. Після смерті Федора у нього залишилося двоє дітей - син і дочка та вдова Ірина. Заповіт складено не було. Незабаром померла й Ірина. Син весь час проживав з матір'ю, а дочка ще за життя батька - окремо. Заяву про прийняття спадщини ні син, ні дочка не подавали, як після смерті батька, так і після смерті матері. Хто успадкує будинок?

Завдання 52.Сергія та Наталію було позбавлено батьківських прав щодо сина Петра. Через 5 років після цього Сергій помер, не залишивши заповіту. Наталія вважає, що вона є єдиною спадкоємицею першої черги за Сергієм, бо між Петром та Сергієм припинився юридичний зв'язок з того моменту, коли батька було позбавлено батьківських прав. Проаналізуйте ситуацію.

Завдання 53. Валерія було позбавлено батьківських прав щодо його сина Василя. Через місяць Василь отримав як подарунок від бабусі двокімнатну квартиру. Через рік суд виніс рішення про поновлення Валерія у батьківських правах. Через два дні після винесення судового рішення Василь загинув в автомобільній катастрофі. Чи може Валерій спадкувати за сином? Свою відповідь обґрунтуйте.

Завдання 54.Громадянин П. згодився допомогти своєму товаришеві М. На власній автомашині „Жигулі”П. перевозив домашні речі на нову квартиру. Під час однієї з поїздок автомобіль потрапив в аварію і перекинувся, М. був викинутий з автомашини та дістав тілесні ушкодження. Через деякий час, одужавши, М. почав вимагати відшкодування витрат, які він поніс, для лікування своїх травм та розбитого під час аварії телевізора. П. відмовився, мотивуючи це тим, що, як встановила автотехнічна експертиза, його вини в аварії немає, у порушенні кримінальної справи було відмовлено. М. звернувся до суду. Яке рішення прийме суд?

Завдання 55.14-річний Ігор за зароблені гроші купив у 20-річного Назара вівчарку. На другий день Ігор, гуляючи з вівчаркою, не втримав собаку на повідку, і вона порвала дорогий костюм Леоніду. Леонід поставив перед батьками Ігоря вимогу про відшкодування шкоди. Батьки відмовилися це зробити, оскільки не давали синові згоди на купівлю собаки. Вони заявили, що оскільки договір, укладений їхнім сином, є нікчемним, то власником собаки є Назар, і претензії щодо відшкодування шкоди вони переадресували йому. Дайте юридичний аналіз ситуації.

Завдання 56.Арнольд позичив Едуарду 1000 грн. строком на 2 місяці. Через 2 місяці Едуард боргу не повернув. Арнольд чекав іще місяць, але повернення боргу так і не дочекався. Тоді він нагадав про це Едуардові. Останній запропонував замість повернення боргу передати кредитору у власність комп'ютер, на що той погодився. Але через 2 дні Едуард виїхав у невідомому напрямку і комп'ютера не передав. Повернувся Едуард рівно через 2 роки і 11,5 місяця. Арнольд одразу ж звернувся з позовом до суду з вимогою примусити Едуарда виконати взяті на себе зобов'язання. Суд залишив заяву без розгляду у зв'язку з закінченням строку позовної давності. Чи є правомірним рішення суду? Свою відповідь обґрунтуйте.

Завдання 57.Студенти коледжу Микола Р. та Тарас М., проходячи пізно ввечері повз закритий магазин, помітили пожежу, що виникла всередині приміщення.

Микола, розбивши вітрину, почав гасити пожежу, збиваючи полум'я курткою, а Тарас викликав пожежних та кинувся на допомогу. Під час гасіння пожежі Тарас збив з вітрини сервіз, який при цьому розбився. Під час гасіння було пошкоджено також куртку Миколи. Пізніше адміністрація звернулася з вимогою до Миколи та Тараса відшкодувати вартість вітрини та сервізу, вважаючи, що ці втрати стали наслідком некваліфікованих дій підлітків. Яке рішення має бути прийнято?

Завдання 58.Громадянин К., проходячи повз склад заводу "Радар", помітив вогонь на горищі складу. Разом із працівником складу Б., що прибіг, помітивши вогонь, вони зламали двері сараю громадянина Ф., що стояв поряд, і взяли там драбину та відра для гасіння пожежі. Вогонь вдалося загасити, але при цьому згоріли куртка К. та драбина Ф. Крім того, К. дістав травму, для лікування якої він витратив певну суму грошей. К. та Ф. звернулися до суду з вимогами відшкодувати втрати, які вони понесли (К. вимагав відшкодування з боку заводу, а Ф. - з боку громадянина Б., що безпосередньо вчинив збитки). Яке рішення прийме суд?

Завдання 59.Громадянин надав допомогу міліції при затриманні злочинця, що намагався пограбувати ощадну касу, але у нього під час затримання було порвано імпортну куртку. Хто буде відповідати в даному випадку за шкоду, заподіяну громадянину?

Питання для самоконтролю

  1. Дайте характеристику Цивільного кодексу України.

  2. Дайте визначення поняття „цивільного права", „майнових та особистих немайнових відносин".

  3. Охарактеризуйте суб'єкти і об'єкти цивільних правовідносин.

  4. Що таке „фізична особа"?

  5. Що таке „юридична особа"?

  6. Який порядок виникнення та припинення діяльності юридичних осіб в Україні?

  7. Що таке право власності і які форми власності існують в Україні?

  8. Дайте визначення зобов'язальному праву та охарактеризуйте його систему.

  9. Які форми і види цивільно-правових договорів Ви знаєте?

  10. У чому полягає цивільно-правова відповідальність?

  11. Розкрийте поняття „спадкування за законом", „спадкування за заповітом".

Література: 1,2,5,32,44,54,55,59,69,70,71,75,86-88,91,92,116-119.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]