Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Met_DV_Pravozn.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
664.06 Кб
Скачать

Тема 4. Органи державної влади та місцевого самоврядування України

Семінарські питання

  1. Конституційний принцип поділу державної влади. Система державних органів в Україні.

  2. Верховна Рада України.

  3. Конституційно-правовий статус Президента України.

  4. Система органів виконавчої влади України.

  5. Конституційні засади місцевого самоврядування в Україні.

Завдання для самостійної роботи

Завдання 1. Розтлумачити зміст наступних понять та термінів: державна влада; Верховна Рада України; парламент; Президент України; вето; імпічмент; Кабінет Міністрів України; центральні органи виконавчої влади; місцеві державні адміністрації; місцеве самоврядування; органи самоорганізації населення в Україні.

Завдання 2. Використовуючи Конституцію України, розкрити гілки державної влади.

Завдання 3. Скласти схему процесу створення, зміни і скасування законів в Україні.

Завдання 4. Скласти схему системи органів виконавчої влади в Україні.

Завдання 5. Скласти схему системи місцевого самоврядування в Україні.

Завдання 6. Один з діячів української діаспори в Канаді, громадянин цієї держави Кость Цибульський, дуже вболіває за Україну і тому має намір узяти участь у наступних виборах до Верховної Ради України. Як ви вважаєте, є в нього шанси стати народним депутатом?

Завдання 7.Молодого, дуже талановитого економіста після закінчення Дніпропетровського національного університету було запрошено на стажування до США. Через три роки цей громадянин України повернувся додому й одразу вирішив висунути свою кандидатуру на виборах до Верховної Ради України. Чи зможемо ми побачити його прізвище в бюлетені для голосування?

Завдання 8. За народною ініціативою із дотриманням вимог ст. 72 Конституції України стосовно збору трьох млн. підписів громадян України, які мають право голосу не менш як у двох третинах областей і не менш як по 100 тис. підписів у кожній області, проголошено Всеукраїнський референдум. До бюлетеня для голосування внесено два питання:

1) чи погоджуєтеся ви з тим, щоб надати російській мові статус другої державної мови в Україні?

2) чи погоджуєтеся ви з тим, щоб на фінансування освіти витрачалося не менше 10 % Державного бюджету України? Прокоментуйте внесені до бюлетеня питання.

Завдання 9. До рідного села після відбування покарання за скоєння тяжкого кримінального злочину повернувся громадянин Малишенко. Територіальна громада проголосила місцевий референдум щодо заборони Малишенку проживати в цьому селі, й більшість виборців підтримала це питання. Малишенко заявив, що емоції треба виражати в художній самодіяльності, а в реальному житті - керуватися здоровим глуздом. Що має на увазі ця людина?

Завдання 10. „Партія молодих патріотів” має намір висунути кандидатом на чергових президентських виборах 2009 року доцента Київського університету 14.12.1974 р народження, який має дуже цікаву програму й на думку його прихильників відповідає усім вимогам, щоб стати найкращим президентом в історії людства. До того ж, як і вимагає Конституція України, кандидат має право голосу, постійно проживає в Україні усе своє життя й володіє державною мовою. А яка ваша точка зору?

Завдання 11.Напередодні виборів депутатів сільської ради, сільський голова скликав загальні збори мешканців і, „щоб не розводити бюрократизм” запропонував обрати всіх депутатів прямо на сході підняттям рук. Учитель місцевої школи зауважив, що цього робити не можна, на що сільський голова відповів: „Згідно із Законом України „Про органи самоорганізації населення” від 11.07.2001 р. усі питання місцевого значення вирішуються територіальною громадою і чи не найпершим принципом самоврядування проголошено гласність”. Щоб ви сказали, якби були присутні на цих зборах?

Завдання 12.Верховна Рада України розглядає питання, пов'язане з унесенням змін до Конституції. Дана пропозиція одержала 284 голоси народних депутатів. Студент Анатолій зрозумів, що будуть внесені зміни до Основного Закону, адже Верховна Рада приймає закони, постанови та інші акти простою більшістю від її конституційного складу (не менше як 226 голосів народних депутатів). Чи правильно він міркує?

Завдання 13.Дніпропетровська обласна державна адміністрація подала на розгляд Верховної Ради України проект закону. Чи зобов'язана Верховна Рада його розглянути?

Завдання 14.Президент України виконує свої обов'язки вже майже десять років. Усі ваші знайомі однозначно стверджують, що він більше не має права бути обраним президентом ще на один термін. Ви згодні з цим?

Завдання 15.Професора - улюбленця усіх студентів одного і київських ВНЗ призначено на посаду міністра. Студенти чули, що начебто Конституція України забороняє керівникам центральних та місцевих органів виконавчої влади сумісництво, і жалкують, що він більше не викладатиме у вузі. Що б ви сказали цим студентам з огляду на законодавство?

Завдання 16.Прем'єр-міністр України підписав Постанову Кабміну. Чи можна однозначно стверджувати, що Президент України не зобов'язаний її виконувати, бо він голова держави, а не Прем'єр-міністр?

Завдання 17.У селі Малинівка відбувся референдум. Директор місцевого сільгосппідприємства Грекін відмовляється, щоб його підприємство виконувало рішення, прийняте цим референдумом мотивуючи тим, що в ньому брали участь громадяни - мешканці села, а Грекін є мешканцем обласного центру і, відповідно, його рішення є обов'язковими саме лише для громадян - мешканці села. Прокоментуйте позицію директора.

Завдання 18.Директор акціонерного товариства „Обрій” звернувся до народного депутата, обраного за його виборчим округом, зі скаргою, що органи місцевого самоврядування перевищили свої повноваження щодо введення місцевих податків із підприємств. Яким чином може діяти народний депутат, щоб захистити права виборців?

Завдання 20.Багатодітна мати Тетяна М. голосувала за народного депутата, який обіцяв добитися прийняття закону про введення пільг для багатодітних сімей. Що має робити депутат, аби виконати обіцянку?

Питання для самоконтролю

  1. Система органів державної влади за Конституцією України.

  2. Який порядок обрання народних депутатів України та їх повноваження?

  3. Які Ви знаєте функції Верховної Ради України?

  4. Що означає поняття „законодавчий процес"?

  5. Які Ви знаєте найважливіші повноваження Президента України?

  6. Що означає термін „імпічмент"?

  7. Що таке „Кабінет Міністрів України"?

  8. Які головні функції виконавчої влади в державі?

  9. Що належить до місцевих органів виконавчої влади?

  10. Яка роль органів місцевого самоврядуваня у системі „держава суспільство»

  11. Які Ви знаєте органи самоорганізації населення?

Література: 1,2.7,8,21,25,26,29,33,37,40,47,59,62-66,69-71,75,86-89,91,92,97, 113,119.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]