Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Met_DV_Pravozn.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
664.06 Кб
Скачать

Тема 11. Основи кримінального права України

Семінарські питання

  1. Поняття і система кримінального права України. Загальна характеристика Кримінального кодексу України.

  2. Поняття, ознаки, види та склад злочину.

  3. Кримінальна відповідальність. Види кримінальних покарань.

  4. Особливості кримінальної відповідальності та покарання неповнолітніх.

Завдання для самостійної роботи

Завдання 1. Розтлумачити зміст наступних понять та термінів: кримінальне право; злочин; склад злочину; стадії вчинення злочину; кримінальна відповідальність; осудність особи; необхідна оборона; крайня необхідність; кримінальне покарання; амністія; помилування; судимість; примусові заходи виховного характеру; примусові заходи медичного характеру.

Завдання 2. Назвати та охарактеризувати принципи кримінальногоправа України.

Завдання 3. Скласти схему ознак, що характеризують наявність злочину.

Завдання 4. Дати визначення поняттю „складу злочину" та назвати його елементи.

Завдання 5. Використовуючи Кримінальний кодекс України, назвати види звільнення від кримінальної відповідальності.

Завдання 6. Представник вірменської торгівельної компанії, який працював у її Полтавській філії, скоїв злочин, який за законами Вірменії злочином не вважається, і був засуджений. Його земляки подали скаргу, бо вважають, що рішення суду є незаконним і засуджений постраждав лише через те, що належить до числа осіб кавказької національності. Ця скарга перед вами, ваше рішення?

Завдання 7. Громадянин Демченко один проживав у неприватизованій квартирі, яку одержав відповідно до черги у міськвиконкомі. Через деякий час, скоївши злочин, Демченко був притягнутий до кримінальної відповідальності, засуджений на 5 років і мав відбувати покарання у виправно-трудовій колонії. Квартира залишилася без господаря й у зв'язку з тим, що в місті була велика черга на одержання житла, міськвиконком прийняв рішення про її конфіскацію і подальший розподіл згідно з чергою. Наскільки ця життєва ситуація відповідає закону? Що робити Демченку через 5 років?

Завдання 8. Громадянин України Рябець, який постійно проживав на її території, під час туристичної поїздки у Словаччину, будучи напідпитку, скоїв дії, які за українським законодавством можуть бути кваліфіковані як хуліганство. Місцевий суд звільнив його від кримінальної відповідальності, однак матеріали справи були передані до посольства України у цій державі. На їх підставі Рябець був засуджений за хуліганство. У вирокові українського суду зазначалося, що оскільки Рябець не був засуджений словацьким судом, то він може бути притягнутий до кримінальної відповідальності українським судом. Чи правомірна мотивація суду? Свою відповідь обґрунтуйте.

Завдання 9. Громадянин України Попик під час тижневої поїздки в гості до своєї тітки, яка проживала в Угорщині, скоїв там правопорушення, яке за угорським законодавством вважається проступком, а за українським – злочином. Однак в Угорщині на нього було накладено адміністративне стягнення, а в Україні - притягнуто до кримінальної відповідальності. Дії українського правосуддя Попик вважає незаконними. Чи правий він? Свою відповідь обґрунтуйте.

Завдання 10. Прокуратурою м. Києва до суду були передані матеріали справи про звинувачення громадянина України Павловича у шпигунстві, оскільки досудовим слідством було встановлено, що Павлович збирав відомості, які, на його думку, становили державну таємницю, з метою передачі цих відомостей розвідувальній службі іноземної держави. В ході судового слідства підтвердилося, що відомості, які збирав Павлович, не містили в собі державної таємниці, однак він вважав їх такими, що містять її. Виходячи з цього суд виправдав Павловича у зв'язку з тим, що його дії через малозначність не становлять суспільної небезпеки і тому не є злочином. Чи правильно поступив суд? Свою відповідь обґрунтуйте.

Завдання 11. У громадянина Тулуба було виявлено підроблені документи для шахрайського заволодіння майном, хоча заволодіти останнім він так і не встиг. Ці дії були розцінені правоохоронними органами як готування до злочину (передбачено ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство)). Однак кримінальна справа проти нього не була порушена через малозначність діяння. Дайте оцінку бездіяльності правоохоронних органів.

Завдання 12. Під час дискотеки у Палаці молоді 16-ти річний Олег запросив до танцю 17-ти річну Інну, однак та відмовила йому, до того ж у грубій формі. Це розлютило Олега і він двічі ударив її в обличчя, розсікши при цьому брову і розірвавши блузку. Після цього зник. У зв'язку з цим до правоохоронних органів було подано заяву з проханням про притягнення Олега до кримінальної відповідальності. Однак уже на другий день після подачі заяви Олег примирився з Інною, відшкодував завдані їй збитки та подарував духи. Проте це не стало підставою для звільнення його від кримінальної відповідальності. Поясніть чому.

Завдання 13. Водій фірми „Мотивація” Л., будучи напідпитку, виконував свої трудові обов'язки - перевозив вантаж. Під час руху він, порушивши правила, виїхав на зустрічну смугу руху і скоїв дорожньо-транспортну пригоду (ДТП), вчинивши наїзд на пішохода П., якому були заподіяні тяжкі тілесні ушкодження. При цьому було пошкоджено транспортний засіб підприємства. До якого виду відповідальності буде притягнуто Л.?

Завдання 14. Чому суб'єкт злочину, який примусив неосудну особу або особу, яка не досягла віку кримінальної відповідальності, вчинити протиправне діяння, важається не організатором злочину чи його підбурювачем, а виконавцем?

Завдання 15. Чому злочинну самовпевненість іноді називають змішаною формою вини?

Завдання 16. У хворого на грип під впливом високої температури стався тимчасовий розлад психіки, хоча до цього симптомів психічного захворювання не спостерігалося. Перебуваючи в цьому стані, він скоїв кримінальний злочин і тепер чекає на покарання. Покарають його чи ні?

Завдання 17. Невідомий увечері намагався проникнути в чужий автомобіль, але не встиг цього зробити, бо спрацювала автосигналізація і він з переляку втік. Власник автомобіля наздогнав невідомого, затримав і викликав міліцію. Адвокат затриманого вимагає його звільнення, бо проникнення в автомобіль не відбулося. Власник автомобіля не згоден з цим: якби не сигналізація, вважає він, то його власності було б завдано шкоди. Хто правий?

Завдання 18. Громадянин Дорохов, ідучи по центральному ринку, витягнув із кишені громадянина Зубенка гаманця, коли той, зігнувшись, зав'язував шнурки на черевиках. Через 2 хв. Зубенко помітив зникнення гаманця і підняв лемент. Черговий міліціонер затримав Дорохова через його підозрілу поведінку. При цьому у нього було знайдено гаманець, що належав Зубенкові. Дайте кваліфікацію діям Дорохова.

Завдання 19. Громадянин Павлов неодноразово погрожував вбивством Зубову. 10 вересня 2001р. Зубов повертався з роботи додому темною, безлюдною вулицею. Павлов підкрався до Зубова ззаду і наніс йому удар по голові металевим прутом. Однак через те, що удар виявився невдалим, смерть не настала, а Зубов відлежав у лікарні з черепно-мозковою травмою 27 днів. Розуміючи, що мети не досягнуто, Павлов хотів нанести ще один удар, однак мусив втікати з місця скоєння злочину, оскільки із-за рогу вулиці виїхала міліцейська патрульно-постова машина. Кваліфікуйте дії Павлова.

Завдання 20. У одній із лікарень м. Львова хірург Золотаренко ампутував громадянину Панченку здорову ногу замість хворої. Слідством по цій справі було встановлено, що в діях Золотаренка умислу не було. Дайте кваліфікацію дій лікаря.

Завдання 21. Татаринов прогулювався зі своєю подругою Зощенко у парку 50-річчя Жовтня. На “Мосту закоханих”, бажаючи продемонструвати своїй коханій фізичну силу, він схопив її під руки і став тримати над прірвою, говорячи жартома „Хочеш, відпущу тебе у вільний політ?” Але, як виявилося, Татаринов переоцінив свої сили. Він не зміг витягнути подругу на міст. Зощенко впала і загинула. Дайте кваліфікацію дій Татаринова.

Завдання 22. Вакуленко, слюсар-інструментальщик 6-го розряду, який захоплювався художньою інкрустацією, виготовив фінського ножа, прикрасивши його граверним зображенням. Він досить часто носив ножа з собою, демонстрував його своїм знайомим, хизуючись власною майстерністю. Однак, коли цього ножа було показано дільничному міліціонеру, то той його вилучив, посилаючись на ч ІІ. ст. 263 Кримінального кодексу України, норма якої забороняла виготовлення і носіння холодної зброї. Вакуленко заявив, що у нього ніяких злочинних намірів не було, а ніж він носив як предмет мистецтва. Як слід вирішити справу?

Завдання 23. У одному із залів ресторану „Вітряк” проходило святкування 50-тирічного ювілею громадянина Захарова, а в другому залі відбувалося весілля Маслових. Із першого залу до другого завітав громадянин Турківчак, який був добряче напідпитку. Він зупинився біля музикантів і відправив свої природні потреби. Учасники свята почали обурюватися, на що Турківчак відреагував нецензурною лайкою. У відповідь на це два офіціанти силою відвели його на своє місце. Однак через кілька хвилин Турківчак повернувся знову із обрубком пляшки з-під шампанського. До нього знову підійшли офіціанти, щоб вгамувати бешкетника. Однак останній ударив пляшкою одного із офіціантів по голові, від чого той помер через кілька годин. Турківчак, після нанесення удару офіціанту, вирушив до свого залу, однак його наздогнав другий офіціант із стільцем у руках і вдарив по голові. Турківчак отримав струс мозку. Дайте юридичний аналіз ситуації.

Завдання 24. Громадянин Петрик викрав із дачі Остапенка 150 кг. яблук загальною вартістю 75 грн. 30 вересня того ж року, попередньо домовившись про це із Хрущом, Петрик викрав із автомобіля Іванченка автомагнітолу, а 5 жовтня він проник у комору до громадянина Щерби і поцупив звідти велосипед. Дайте кваліфікацію дій Петрика і Хруща.

Завдання 25. За рішенням суду Чебишев мав щомісяця сплачувати по 50 грн. аліментів своїй колишній дружині. Через рік після початку сплати аліментів Чебишев почав щомісяця приносити колишній дружині отруєні лимони. Смерть настала через півроку. Кваліфікуйте дії Чебишева.

Завдання 26. Економіст Васюта часто виступав на зборах із критикою свого директора Мальчевського. Директор, не маючи законних підстав для звільнення з роботи Васюти, домовився із психоневрологом Бузуком про те, що той направить Васюту на лікування у психоневрологічний заклад. Це було зроблено після проходження економістом планового медичного огляду. Однак головний лікар цього закладу відмовився госпіталізувати Васюту. Дайте юридичну оцінку діям Мальчевського і Бузука.

Завдання 27. На заводі „Ротор” розпочався страйк. Спроба власника підприємства через суд добитися визнання страйку незаконним успіхом не увінчалася. Тоді власник підприємства вирішив найняти інших людей в кількості 55 чоловік. Цих людей він зібрав у одному приміщенні, щоб домовитися про умови роботи у зв'язку зі страйком. Однак всіх учасників зустрічі страйкуючі заблокували у приміщенні. Страйкуючі заявили, що не випустять штрейкбрехерів доти, поки вимоги працівників не будуть задоволені. Блоковані у приміщенні були звільнені через добу працівниками міліції. Дайте кваліфікацію дій страйкуючих.

Завдання 28. Олег і Павло зустріли на вулиці свою одногрупницю, 16-тирічну Тетяну. Вони силою завели її у підвал недобудованого будинку. У підвалі Олег зажадав, щоб Тетяна вступила з ним у статевий зв'язок, погрожуючи у разі відмови жорстоко побити її. Крім того він погрожував їй, що битиме її також Павло. Тетяна була змушена погодитися. Павло весь цей час знаходився поруч, однак у статеві стосунки вступати не збирався. Дайте кваліфікацію дій Олега і Павла.

Завдання 29. Громадянин Ворон проживав з дружиною та її 13-річною дочкою від першого шлюбу. Встановлено, що він неодноразово давав падчериці літературу порнографічного змісту, демонстрував еротичні відеофільми, пропонував втупити в статевий зв'язок. Дайте кваліфікацію дій Ворона.

Завдання 30. Підприємець Зайчук вирішив позбавити життя свого конкурента Тузлова. Сховавшись у кущах біля його будинку, біля 10-ої години вечора, він вистрілив із рушниці у чоловіка, який вийшов із-за керма автомобіля, що належав Тузлову. Пізніше виявилося, що він вбив старшого менеджера Маркова. Суд кваліфікував дії Зайчука як вбивство з необережності. Чи згодні ви з цим? Свою відповідь обґрунтуйте.

Завдання 31. Громадянин Туряниця погрожував своєму сусідові Малярчику вбивством через те, що Малярчик був коханцем його дружини. Боячись розправи, Малярчик ночував на горищі свого будинку з мисливською рушницею, яка була в нього належним чином зареєстрована. Близько 4-ої години ночі, 20 квітня Туряниця почав грюкати у двері Малярчикового будинку. Останній розцінив це як загрозу власному життю і вистрілив у повітря, однак Туряниця продовжував грюкати у двері. Малярчик спрямував рушницю у напрямі Туряниці і вистрілив. У Туряницї була пошкоджена селезінка. На постріл збіглися сусіди. Вони разом з Малярчиком надали першу допомогу потерпілому і відвезли останнього у лікарню. Там Туряниці зробили операцію, видаливши при цьому селезінку. Суд кваліфікував дії Малярчика за ст. 124 Кримінального кодексу України (Умисне заподіяння тяжких тілесних ушкоджень при перевищенні меж необхідної оборони). Чи згодні ви з такою кваліфікацією? Свою відповідь обґрунтуйте.

Завдання 32. Громадянин Полтавчук, будучи напідпитку, почав чіплятися на вулиці до громадянина Танюка, а коли той відштовхнув його, кинувся на нього з кулаками і встиг нанести три удари по голові. Після цього Полтавчука відтягнули вбік перехожі, а Танюк попрямував додому. Через два дні Полтавчук зайшов до Танюка додому і розпочав бійку. Танюк схопив палицю для розмішування тіста і вдарив Полтавчука по нозі. Той скрикнув від болю і почав тікати з хати, однак по дорозі на двір впав на сходах і помер. Суд кваліфікував дію Танюка як вбивство при перевищенні межі необхідної оборони. Висловіть свою думку з даного приводу.

Завдання 33. У відомій п'єсі Вільяма Шекспіра „Отелло” Яго, бажаючи помститися дружині Отелло Дездемоні, ввів Отелло в оману, переконавши його в подружній невірності дружини. Розлючений Отелло вбив Дездемону, а згодом покінчив життя самогубством. Спробуйте визначити, чи підлягав би Яго кримінальній відповідальності, якби ця ситуцація вирішувалася за законами України.

Завдання 34. Громадянин Сабов, через заздрість до матеріального благополуччя свого сусіда Савченка, вирішив підірвати його автомобіль. Придбавши вибухівку, він прилаштував її під колесами автомобіля і підвів до неї бікфордів шнур. Коли після підпалу половина шнура вже згоріла, Сабов раптом передумав, викинув вибухівку з-під машини і облив шнур водою. Таким чином вибуху не відбулося. Дайте кваліфікацію дій Сабова. Чи підлягає він кримінальній відповідальності?

Завдання 35. Громадянин Ставнійчук, прагнучи зґвалтувати Гайову, довго не міг подолати її опір, але коли це йому вдалося, то Гайова сказала ґвалтівнику, що вона хвора на венеричну хворобу. Після цього Ставнійчук припинив свої протиправні дії. Суд кваліфікував дії Ставнійчука як замах на зґвалтування, оскільки, на думку суду, правопорушник зробив для себе висновок, що він не може довести злочин до кінця. А, отже, мова про добровільну відмову іти не може. Чи згодні ви з судовим вироком? Свою відповідь обґрунтуйте.

Завдання 36. Громадянин Голубченко, прагнучи позбавити життя свого батька, щоб якомога скоріше отримати спадщину, насипав останньому отрути в бульйон. Пообідавши, спадкодавець почав стогнати від болю. Син не витримав і викликав швидку допомогу. Життя батька вдалося врятувати, однак йому довелося видалити нирку. Слідчий кваліфікував дії Голубченка як замах на умисне вбивство з корисливих мотивів. Чи згодні ви з вироком суду? Свою відповідь обґрунтуйте.

Завдання 37. Громадянин Зінченко підійшов із іграшковим пістолетом до кіоска і змусив продавця віддати йому 356 грн. Студент Дробот розцінив дії Зінченка як фізичний примус, а це, на його думку, виключає кримінальну відповідальність з боку продавця. Чи згодні ви з оцінкою ситуації, яку дав студент? Свою відповідь обґрунтуйте.

Завдання 38. У Петра була коханка Ганна, подруга його дружини. Дружина Петра про це нічого не знала. Ганна весь час умовляла Петра розірвати шлюб із дружиною і укласти шлюб із нею, однак той не погоджувався. Тоді Ганна почала переконувати Петра, що не тільки він зраджує дружині, а й вона (дружина) робить те саме. Петро в це не вірив. Тоді Ганна запросила свою подругу до себе додому пригостила її, а в їжу кинула снодійне. Коли її подруга заснула, вона покликала безробітнього Ковальова, щоб той здійснив з нею статевий акт. Все це вона зняла на відеокамеру і показала Петру. Дайте кваліфікацію дій Ганни і Ковальова.

Завдання 39. Компанія повнолітніх молодиків пошкодила цегляну огорожу однієї з міських шкіл. Суд зобов'язав їх протягом тижня власноруч побудувати нову огорожу. Ваш коментар з посиланням на чинне законодавство України?

Завдання 40. Нероба Іван мріє про красиве життя. Він лежить вдома на дивані й розмірковує, в якому з місцевих магазинів наприкінці робочого дня може бути найбільша виручка, щоб задарма не ризикувати і здійснити напад з максимальною результативністю. Чи підлягає Іван кримінальній відповідальності?

Завдання 41. На неповнолітнього Павла було здійснено розбійний напад, в результаті якого в нього стався розлад психіки. У зв'язку з тим, що злочинцям з якихось причин вдалося уникнути кримінального покарання, батько потерпілого вирішив здійснити вирок власноруч. Він придбав пістолет, але потім, зваживши всі за та проти, відмовився від цього вчинку, бо зрозумів, що справедливість не можна встановити протиправними діями. Батько добровільно прийшов до відділку міліції і здав зброю. Чи буде покарано цю людину, адже ми маємо чітко окреслену першу стадію вчинення злочину - підготовку до нього?

Завдання 42. Неповнолітні Олег (14 років), Сергій (15 років) та повнолітній Анатолій (21 рік) здійснили розбійний напад на приватного підприємця. Кого буде притягнуто до кримінальної відповідальності, якщо ст. 67 Кримінального кодексу України визначає це правопорушення як „вчинення злочину групою осіб за попередньою змовою”, що є обставиною, яка обтяжує кримінальну відповідальність? Батьки неповнолітніх наполягають на їх звільненні від покарання, бо чули, що ст. 22 Кримінального кодексу, яка розкриває особливості кримінальної відповідальності неповнолітніх, вже у першій фразі наголошує, що кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до вчинення злочину виповнилося 16 років?

Питання для самоконтролю

  1. Назвіть основні завдання кримінального законодавства України.

  2. Які принципи кримінального права України Ви знаєте?

  3. Назвіть ознаки, що характеризують наявність злочину.

  4. Що таке „склад злочину"?

  5. Що таке „злочин"?

  6. Які стадії злочину Ви знаєте?

  1. Які є види кримінального покарання?

  2. Перерахуйте обставини, що пом'якшують покарання.

  3. Назвіть злочини, за вчинення яких кримінальна відповідальність настає з 14 років.

  4. Назвіть обставини, які пом'якшують кримінальну відповідальність.

  5. Назвіть підстави звільнення від кримінальної відповідальності.

Література: 1,2,28,35,59,70-75,79,86-88,91,92,95,114,119

Теми рефератів для презентації на семінарі

  1. Співвідношення норм права з іншими соціальними нормами.

  2. Сутність, зміст та основні функції права.

  3. Система права і система законодавства: співвідношення і взаємозв'язок.

  4. Норми права: поняття, структура, види.

  5. Склад і зміст правовідносин.

  6. Правова культура, її види та зміст.

  7. Види правомірної поведінки.

  8. Види і причини правопорушень.

  9. Позитивна і ретроспективна юридична відповідальність.

  10. Конституція України - Основний Закон держави.

  11. Основні принципи конституційного ладу України.

  12. Конституційні права і свободи людини і громадянина в Україні.

  13. Конституційно-правовий статус громадянина України.

  14. Конституційний розподіл державної влади в Україні та межі їх повноважень.

  15. Основні повноваження Верховної Ради України.

  16. Законодавчий процес - найважливіша функція парламенту.

  17. Повноваження Президента України.

  18. Виконавча влада в Україні.

  19. Система місцевого самоврядування в Україні та її принципи.

  20. Принципи здійснення правосуддя в Україні.

  21. Система судів загальної юрисдикції.

  22. Правовий статус суддів України.

  23. Статус Конституційного Суду України, його склад та повноваження.

  24. Суб'єкти права та форми звернення до Конституційного Суду України.

  25. Система правоохоронних органів України.

  26. Основні завдання та функції прокуратури України. Акти прокурорського реагування.

  27. Міліція основна служба органів внутрішніх справ України.

  28. Органи державної податкової служби України.

  29. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

  30. Органи юстиції України. Нотаріат.

  31. Адвокатура України

  32. Суб'єкти та об'єкти цивільно-правових відносин.

  33. Підстави і види цивільно-правової відповідальності.

  34. Право власності в Україні та її форми.

  35. Підстави виникнення та припинення зобов'язань.

  36. Види цивільно-правових договорів.

  37. Спадкування за законом і за заповітом.

  38. Сім'я за сімейним законодавством.

  39. Шлюб за сімейним законодавством.

  40. Майнові права та обов'язки подружжя.

  41. Права та обов'язки батьків і дітей.

  42. Позбавлення батьківських прав.

  43. Опіка і піклування щодо дітей.

  44. Суб'єкти трудового права України.

  45. Колективний договір та колективна угода.

  46. Поняття, сторони, зміст і види трудового договору.

  47. Контракт - особлива форма трудового договору.

  48. Порядок прийняття на роботу.

  49. Підстави розірвання трудового договору.

  50. Робочий час за трудовим правом.

  51. Поняття часу відпочинку та його види.

  52. Особливості праці жінок та молоді.

  53. Трудова дисципліна як різновид дисципліни.

  54. Підстави і умови матеріальної відповідальності за трудовим правом.

  55. Порядок розгляду індивідуальних трудових спорів.

  56. Поняття адміністративного права України.

  57. Система і джерела адміністративного права України.

  58. Поняття, сутність, принципи і функції державного управління.

  59. Адміністративно-правові норми.

  60. Адміністративно-правові відносини.

  61. Суб'єкти адміністративного права та адміністративних правовідно­син.

  62. Адміністративне правопорушення та адміністративна відповідаль­ність.

  63. Поняття, ознаки та склад злочину.

  64. Злочин проти особи: загальна характеристика.

  65. Кримінальна відповідальність та її підстави.

  66. Поняття, ознаки та види кримінального покарання.

  67. Особливості кримінальної відповідальності та покарання неповноліт­ніх.

  68. Підстави звільнення від кримінальної відповідальності.

Запитання, що виносяться на іспит

Перший змістовий модуль

  1. Поняття та види соціальних норм.

  2. Співвідношення норм права і норм моралі.

  3. Поняття права. Об'єктивне право. Суб'єктивне право.

  4. Основні ознаки права.

  5. Функції права.

  6. Поняття та основні форми (джерела) права.

  7. Види нормативно-правових актів.

  8. Поняття та види законів.

  9. Поняття та види підзаконних актів.

  10. Поняття та елементи системи права.

  11. Галузь права.

  12. Підгалузь права.

  13. Інститут права.

  14. Поняття та структура системи законодавства.

  15. Поняття та основні форми систематизації законодавства.

  16. Інкорпорація.

  17. Кодифікація.

  1. Консолідація.

  2. Поняття та структура норми права.

  3. Гіпотеза.

  4. Диспозиція.

  5. Санкція.

  6. Поняття та структура правових відносин.

  7. Суб'єкти правових відносин.

  8. Правоздатність.

  9. Дієздатність.

  10. Поняття та види об'єктів правових відносин.

  11. Зміст правових відносин.

  12. Поняття та види юридичних фактів.

  13. Поняття та структура правосвідомості.

  14. Види правосвідомості.

  15. Поняття та структура правової культури.

  16. Поняття та види правомірної поведінки.

  17. Поняття та ознаки правопорушення.

  18. Поняття злочину.

  19. Поняття та види проступку.

  20. Поняття та елементи складу правопорушення.

  1. Об'єкт правопорушення.

  2. Об'єктивна сторона правопорушення.

  3. Суб'єкт правопорушення.

  4. Суб'єктивна сторона правопорушення.

  5. Поняття та види юридичної відповідальності.

  6. Кримінальна відповідальність.

  7. Адміністративна відповідальність.

  8. Цивільна відповідальність.

  9. Дисциплінарна відповідальність.

  10. Матеріальна відповідальність.

  11. Цілі юридичної відповідальності.

  12. Ознаки юридичної відповідальності.

  13. Підстави для притягнення до юридичної відповідальності.

  1. Джерела конституційного права України.

  2. Поняття та ознаки Конституції України.

  3. Поняття конституційного ладу України.

  4. Основні принципи конституційного ладу України.

  5. Державний устрій України.

  6. Територіальний устрій України.

  7. Характеристика державних символів України.

  8. Поняття „людина", „особа", „громадянин".

  9. Поняття громадянства. Система органів, що вирішують питання щодо громадянства України.

  10. Основні елементи конституційно-правового статусу громадян України.

  11. Принципи громадянства України.

  12. Документи, які підтверджують громадянство України.

  13. Порядок набуття громадянства України.

  14. Умови вступу до громадянства України.

  15. Порядок припинення громадянства України.

  16. Правовий статус іноземців в Україні.

  17. Основні принципи конституційно-правового інституту прав і свобод людини.

  18. Основні конституційні права і свободи людини і громадянина в Україні.

  19. Громадянські (особисті) права і свободи людини і громадянина в Україні.

  20. Політичні права і свободи людини і громадянина в Україні.

  21. Економічні права людини і громадянина в Україні.

  22. Соціальні права і свободи людини і громадянина в Україні.

  23. Культурні права і свободи людини і громадянина в Україні.

  24. Конституційні обов'язки людини і громадянина в Україні.

  25. Конституційні гарантії прав і свобод людини і громадянина в Україні.

  26. Економічні гарантії прав і свобод людини і громадянина в Україні.

  27. Політичні гарантії прав і свобод людини і громадянина в Україні.

  28. Ідеологічні гарантії прав і свобод людини і громадянина в Україні.

  29. Юридичні гарантії прав і свобод людини і громадянина в Україні.

  30. Поняття, ознаки та функції державної влади в Україні.

  31. Конституційний принцип поділу державної влади в Україні.

  32. Конституційні принципи організації та діяльності державної влади в Україні.

  33. Характеристика виборчої системи України.

  34. Характеристика принципів виборчого права в Україні.

  35. Виборчий процес в Україні (на прикладі виборів до Верховної Ради України).

  36. Поняття, види та соціальне призначення референдуму.

  37. Парламент України: поняття та правовий статус.

  38. Основні функції Верховної Ради України.

  39. Повноваження Верховної Ради України.

  40. Органи та посадові особи Верховної Ради України.

  41. Правовий статус народного депутата України.

  42. Поняття та стадії законодавчого процесу.

  43. Компетенція та нормативно-правові акти Верховної Ради України.

  44. Інститут глави держави.

  45. Основні повноваження Президента України.

  46. Компетенція та нормативно-правові акти Президента України.

  47. Порядок обрання Президента України та строк його повноважень.

  48. Усунення Президента України з поста в порядку імпічменту.

  49. Порядок заміщення посади Президента України.

  50. Поняття та система виконавчої влади України.

  51. Склад та порядок формування Кабінету Міністрів України.

  52. Функції та повноваження Кабінету Міністрів України.

  53. Характеристика центральних органів виконавчої влади.

  54. Правовий статус місцевих органів виконавчої влади.

  55. Поняття та принципи місцевого самоврядування в Україні.

  56. Характеристика системи місцевого самоврядування в Україні.

  57. Порядок формування та організація роботи органів місцевого самоврядування в Україні.

  58. Матеріально-фінансова база місцевого самоврядування в Україні.

  59. Органи самоорганізації населення.

  60. Характеристика судової влади в Україні.

  61. Поняття та основні ознаки правосуддя.

  62. Принципи здійснення правосуддя.

  63. Характеристика судової системи України.

  64. Характеристика системи судів загальної юрисдикції.

  65. Місцеві суди.

  66. Апеляційні суди.

  67. Вищі спеціалізовані суди.

  68. Верховний Суд України.

  69. Правовий статус суддів в Україні.

  70. Конституційні вимоги до суддів. Порядок призначення судді на посаду.

  71. Правові гарантії незалежності суддів в Україні.

  72. Склад та порядок формування Конституційного Суду України.

  73. Вимоги до судді Конституційного Суду України.

  74. Повноваження Конституційного Суду України.

  75. Форми звернення до Конституційного Суду України.

  76. Поняття та суб'єкти права на конституційне подання до Конституційного Суду України.

  77. Поняття та суб'єкти права на конституційне звернення до Конституційного Суду України.

  78. Поняття та система правоохоронних, органів України.

  79. Поняття та система органів прокуратури України.

  80. Функції прокуратури України.

  81. Правові акти прокурора (протест, припис, подання, постанова).

  82. Поняття та система органів внутрішніх справ України.

  83. Структура органів внутрішніх справ України.

  84. Поняття та основні завдання міліції України.

  85. Основні структурні підрозділи міліції України.

  86. Принципи діяльності міліції України.

  87. Порядок призначення та компетенція Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

  88. Характеристика системи органів юстиції України.

  89. Основні напрямки діяльності органів юстиції України.

  90. Поняття та принципи діяльності нотаріату України.

  91. Характеристика системи нотаріальних органів України.

  92. Характеристика основних нотаріальних дій державних нотаріальних контор України.

  93. Поняття та основні види діяльності адвокатури України.

  94. Вимоги до кандидатури щодо зайняття адвокатською діяльністю. Характеристика правових гарантій адвокатської діяльності в Україні. Порядок припинення адвокатської діяльності в Україні.

Запитання, що виносяться на другий модульний контроль

  1. Поняття та предмет цивільного права України.

  2. Джерела цивільного права.

  3. Принципи цивільного права.

  4. Функції цивільного права.

  5. Загальна характеристика Цивільного кодексу України.

  6. Поняття та елементи цивільно-правових відносин.

  7. Майнові та особисті немайнові відносини.

  8. Суб'єкти цивільно-правових відносин.

  9. Цивільна правосуб'єктність.

  10. Види цивільної дієздатності фізичної особи.

  11. Часткова цивільна дієздатність.

  12. Неповна цивільна дієздатність.

  13. Повна цивільна дієздатність.

  14. Обмежена цивільна дієздатність.

  15. Недієздатність фізичної особи.

  16. Поняття та ознаки юридичної особи.

  17. Цивільна правосуб'єктність юридичної особи.

  18. Об'єкти цивільно-правових відносин.

  19. Поняття права власності в Україні.

  20. Форми власності в Україні.

  21. Суб'єкти права власності в Україні.

  22. Захист права власності в Україні.

  23. Поняття та система зобов'язального права.

  24. Характеристика суб'єкта, об'єкта і змісту зобов'язань.

  25. Підстави виникнення та припинення зобов'язань.

  26. Поняття та предмет цивільно-правового договору.

  27. Види договорів.

  28. Форми договорів.

  29. Цивільно-правова відповідальніть.

  30. Види цивільно-правової відповідальності.

  31. Поняття спадкового права.

  32. Характеристика суб'єктів спадкових правовідносин.

  1. Характеристика спадкодавця.

  1. Характеристика спадкоємця.

  2. Поняття спадщини. Час і місце відкриття спадщини.

  3. Спадкування за законом.

  4. Характеристика черг спадкоємців.

  5. Спадкування за заповітом.

  6. Характеристика заповіту подружжя та секретного заповіту.

  7. Поняття та предмет сімейного права України.

  8. Принципи сімейного права України.

  9. Загальна характеристика Сімейного кодексу України.

  10. Поняття та ознаки сім'ї.

  11. Поняття та умови складання шлюбу.

  12. Юридичні перешкоди щодо укладення шлюбу.

  13. Характеристика змісту і форми шлюбного договору.

  14. Поняття та підстави припинення шлюбу.

  15. Порядок розірвання шлюбу.

  16. Особисті немайнові права та обов'язки подружжя.

  17. Майнові права та обов'язки подружжя.

  18. Право власності подружжя.

  19. Особиста приватна власність дружини, чоловіка.

  20. Спільна сумісна власність подружжя.

  21. Права і обов'язки батьків.

  22. Права і обов'язки дітей.

  23. Права і обов'язки батьків і дітей щодо матеріального утримання (аліменти).

  24. Поняття та підстави щодо позбавлення батьківських прав.

  25. Порядок позбавлення батьківських прав.

  26. Правові форми захисту дітей.

  27. Порядок встановлення та припинення опіки над дитиною.

  28. Вимоги до опікуна дитини.

  29. Порядок встановлення та припинення піклування над дитиною.

  30. Вимоги до піклувальника дитини.

  31. Поняття та умови патронату над дитиною.

  32. Вимоги до патронатного вихователя.

  33. Поняття та предмет трудового права України.

  34. Поняття та структура трудових правовідносин.

  35. Джерела трудового права України.

  36. Загальна характеристика Кодексу законів про працю України.

  37. Характеристика колективного договору.

  38. Поняття та види колективної угоди.

  1. Порядок прийняття колективного договору. Контроль за його виконанням.

  2. Поняття та сторони трудового договору.

  3. Зміст трудового договору.

  4. Види трудових договорів.

  5. Форми трудових договорів.

  6. Документи, які необхідні для укладення трудового договору.

  7. Вимоги щодо ведення трудових книжок працівників.

  8. Поняття та порядок укладення контракту.

  9. Зміст контракту.

  10. Підстави для припинення трудового договору.

  11. Розірвання трудового договору з ініціативи працівника.

  12. Розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу.

  13. Припинення трудового договору з ініціативи третіх осіб.

  14. Поняття та види робочого часу.

  15. Нормальний робочий час.

  16. Скорочений робочий час.

  17. Неповний робочий час.

  18. Ненормований робочий час.

  19. Надурочний робочий час.

  20. Нічний робочий час.

  21. Поняття та види часу відпочинку.

  22. Перерви в робочому дні.

  23. Щоденний (міжзмінний) відпочинок.

  24. Щотижневий безперервний відпочинок.

  25. Святкові і неробочі дні.

  26. Види відпусток.

  27. Щорічні відпустки.

  28. Додаткові відпустки у зв'язку з навчанням.

  29. Творчі відпустки.

  1. Соціальні відпустки.

  2. Відпустки без збереження заробітної плати.

  3. Особливі умови праці жінок.

  4. Особливі умови праці молоді.

  5. Поняття та характеристика трудової дисципліни.

  6. Правові методи впливу на працівника.

  7. Поняття дисциплінарного проступку.

  8. Поняття та види дисциплінарних стягнень.

  9. Порядок застосування дисциплінарних стягнень.

110. Поняття та види матеріальної відповідальності сторін трудових правовідносин.

  1. Обмежена матеріальна відповідальність працівника.

  2. Повна матеріальна відповідальність працівника.

  3. Поняття і порядок розгляду індивідуальних трудових спорів.

  4. Комісія з трудових спорів.

  5. Порядок розгляду колективних трудових спорів (конфліктів).

  6. Поняття та предмет адміністративного права України.

  7. Джерела адміністративного права України.

118. Загальна характеристика Кодекса України про адміністративні правопорушення.

  1. Поняття та види державного управління.

  2. Поняття державної служби та державного службовця.

  3. Поняття та структура адміністративно-правової норми.

  4. Поняття та структура адміністративних правовідносин.

  5. Суб'єкти адміністративних правовідносин.

  6. Поняття адміністративного правопорушення (проступку).

  7. Ознаки адміністративного правопорушення.

  8. Відмінність адміністративного проступку від злочину.

  9. Відмінність адміністративного проступку від дисциплінарного проступку.

  1. Характеристика адміністративної відповідальності.

  2. Поняття та види адміністративних стягнень.

  3. Порядок розгляду справи про адміністративні правопорушення.

  4. Поняття та предмет кримінального права України.

  5. Завдання та функції кримінального права України.

  6. Принципи кримінального права України.

  7. Загальна характеристика Кримінального кодексу України.

  8. Поняття та ознаки злочину.

  9. Поняття та структура складу злочину.

  10. Об'єкт злочину.

  11. Об'єктивна сторона злочину.

  12. Суб'єкт злочину.

  13. Суб'єктивна сторона злочину.

  14. Підстави кримінальної відповідальності.

  15. Підстави звільнення від кримінальної відповідальності.

  16. Поняття та види кримінальних покарань.

  17. Основні покарання.

  18. Додаткові покарання.

  19. Звільнення від покарання та від відбування покарання.

147. Особливості кримінальної відповідальності та покарання неповнолітніх.

148. Підстави застосування примусових заходів виховного характеру до неповнолітніх.

Тестові завдання без варіантів відповідей

1.Унітарна держава характеризується:

2.До ознак суверенітету належать:

3.Суддя Конституційного Суду України призначається на наступний термін:

4.Головою Ради національної безпеки і оборони України є:

5.Адміністративний арешт здійснюється наступним органом:

6.Визначена структурою і штатним розкладом первинна структурна одиниця державного органу та його апарату, на яку покладено встановлене нормативними актами коло службових повноважень – це:

7.Податки встановлює наступний орган:

8.Бюджетна система України складається з:

9.Основною функцією Національного банку є _______.

10.До обставин, які виключають кримінальну відповідальність, відносяться

11.З якого віку наступає кримінальна відповідальність за загальним правилом?

12.Здатність громадянина своїми діями набувати цивільних прав і створювати для себе цивільні обов'язки називається:

13.Здатність громадянина своїми діями набувати цивільних прав і створювати для себе цивільні обов'язки називається:

14.Працівникам надається перерва для відпочинку і харчування тривалістю не більше ____.

15.Ознаками правової норми є (вкажіть зайве):

16.За формою державного устрою держави поділяються на:

17.Всеукраїнський референдум за народною ініціативою проголошується на вимогу не менш як _______ громадян:

18.До адміністративних стягнень не належать:

19.Адміністративній відповідальності підлягають особи, які досягли на момент вчинення адміністративного правопорушення наступного віку:

20.Контроль за використанням коштів державного бюджету України від імені ВР України здійснює:

21.Керівним органом НБУ є:

22.Загальний строк позовної давності встановлюється в:

23.Здатність громадянина мати цивільні права та обов'язки називається:

24.Нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати __ годин на тиждень.

25.Час початку і закінчення перерви встановлюється:

26.Вкажіть обставину, яка виключає кримінальну відповідальність?

27.Вкажіть вид покарання , що не відноситься до кримінального покарання.

28.Сукупність вищих органів державної влади, порядок їх утворення і розподілу компетенції – це:

29.До соціальних норм відносять (вкажіть зайве):

30.До повноважень Конституційного суду України не належить:

31.Народним депутатом України може бути громадянин України, який на день виборів досяг наступного віку:

32.Виправні роботи застосовуються на строк до:

33.Суб´єктивна сторона адміністративного правопорушення охоплює:

34.Засновниками комерційних банків не можуть бути:

35.Громадянин, який внаслідок душевної хвороби або недоумства не може розуміти значення своїх дій або керувати ними, може бути визнаний недієздатним:

36.Якщо строк у довіреності не зазначений, вона зберігає силу протягом ____ з дня її вчинення:

37.Напередодні святкових і неробочих днів тривалість роботи працівників скорочується на:

38.Робота у вихідний день може бути компенсована наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі у _____ розмірі.

39.Вкажіть обставину, що обтяжує відповідальність.

40.Система державних органів, що виконують завдання та функції держави, це:

41.Президент України приймає такі нормативно-правові акти:

42.Конституційний Суд України складається з такої кількості суддів:

43.Громадянство України припиняється (вкажіть зайве):

44.За вчинення адміністративних правопорушень можуть застосовуватись такі адміністративні стягнення:

45.Податки бувають (вкажіть зайве):

46.Структуру центрального органу виконавчої влади затверджує _____.

47.Юридична особа діє на підставі:

48.Закінчення строку позовної давності до пред'явлення позову є підставою для:

49.Строк випробування при прийнятті на роботу робітників не може перевищувати:

50.Для працівників віком від 16 до 18 років тривалість робочого часу становить____годин на тиждень:

51.Ким накладається кримінальне покарання у вигляді штрафу?

52.За формою правління держави бувають:

53.Структурним елементом правової норми є (вкажіть зайве):

54.Рішення з питань прийняття чи припинення громадянства України приймає:

55.В одномандатних виборчих округах обирається наступна кількість депутатів Верхової Ради України.

56.При прийнятті на державну службу може встановлюватися випробування на термін:

57.Зведений бюджет області не включає показники:

58.До основних ознак податку належить:

59.Громадянин може бути в судовому порядку оголошений померлим, якщо в місці його постійного проживання нема відомостей про місце його перебування протягом ___ .

60.Довіреність, в якій не зазначена (ий) _____, є недійсною.

61.Для працівників, зайнятих на роботах з шкідливими умовами праці тривалість робочого часу встановлюється у розмірі не більш як ____годин на тиждень.

62.Перерва для відпочинку і харчування повинна надаватись, як правило, через ____ години після початку роботи:

63.Вкажіть основну ознаку об’єктивної сторони складу злочину:

64.Елементом правової норми, в якому формулюється саме правило поведінки, є:

65.Конкретні життєві обставини, з якими норми права пов’язують виникнення, зміну або припинення правовідносин це:

66.Органами місцевого самоврядування є:

67.Президентом України може бути обраний громадянин України, який досяг наступного віку:

68.Позбавлення спеціального права застосовується на наступний строк:

69.До місцевих податків не відносяться:

70.Державна реєстрація банків здійснюється:

71.Вищим органом Національного банку України є:

72.Юридичними особами визнаються організації, які в суді або в третейському суді можуть бути:

73.На вимоги, що випливають з порушення особистих немайнових прав позовна давність складає:

74.Трудові книжки ведуться на всіх працівників, які працюють на підприємстві, в установі, організації або у фізичної особи понад ____ днів.

75.Щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менш як ______ календарних дні за відпрацьований робочий рік.

76.Хто є суб’єктом злочину – одержання хабара?

77. Зміст основних прав і свобод людини –___.

Навчально-методичні вимоги та рекомендації щодо вивчення навчальної дисципліни „Правознавство"

Вивчення гуманітарної нормативної навчальної дисципліни „Правознавство" буде проходити відповідно до вимог кредитно-модульної системи.

Вимоги до дисципліни

У результаті вивчення предмета, студенти повинні знати:

  • загальнотеоретичні правові поняття та терміни;

  • структуру права та законодавства;

  • поняття і ознаки правосвідомості та правової культури, правової поведінки та юридичної відповідальності;

  • питання функціонування системи права, дії механізму правового регулювання;

  • підстави виникнення, зміни та припинення правових відносин;

  • основи конституційного права України;

  • органи державної влади та місцевого самоврядування України;

  • судові, правоохоронні та правозахисні органи України;

  • основні визначення та поняття головних галузей законодавства України;

  • джерела чинного законодавства України;

  • правила підготовки та застосування нормативно-правових актів в Україні.

Після вивчення предмета студенти повинні вміти:

  • володіти загальнотеоретичними поняттями і термінами та вміти використовувати їх;

  • характеризувати і тлумачити норми Конституції та чинного законодавства України;

  • правильно застосовувати у практичній діяльності та повсякденному житті закони та підзаконні акти України;

  • орієнтуватися в сучасному правовому полі;

  • розмежовувати правові відносини у суспільстві;

  • використовувати правові процедури захисту прав і свобод людини у судових та інших державних органах України;

  • правильно користуватися спеціальною літературою з різних галузей права України;

  • грамотно оцінювати юридичні факти; аналізувати сучасні проблеми розвитку суспільства і виробляти власну життєву позицію.

Викладання дисципліни здійснюється на основі курсу лекцій та шляхом проведення семінарських занять (переважно у формі дискусії), групових та індивідуальних консультацій. Під час занять будуть використані інтерактивні методи викладання та навчання, а також різні види контролю за рівнем засвоєння студентами навчального матеріалу.

Методи контролю та оцінювання знань

У процесі вивчення навчальної дисципліни використовуються наступні види контролю:

1. Поточний - здійснюється на семінарських заняттях. За змістом він включає перевірку розуміння та запам'ятовування студентом навчального матеріалу, який охоплюється темою лекційного та семінарського заняття, умінь самостійно опрацьовувати нормативно-правові акти та навчально-методичну літературу, здатність осмислити зміст вивчаємої теми, умінь публічно чи письмово представити певний матеріал, а також завдань самостійної роботи;

2. Підсумковий - здійснюється у формі письмової комплексної контрольної роботи, яка охоплює матеріал тем модуля. Кожному студенту видається індивідуальний варіант контрольних завдань, що складається з трьох частин:

  • перша частина - студент має дати чітке визначення правовим поняттям та термінам;

  • друга частина - студент має дати ґрунтовну відповідь щодо особливостей елементів понять та термінів (ознаки, функції, форми, види, структура тощо);

- третя частина - студент, використовуючи Конституцію та чинне законодавство України, має грамотно оцінити юридичний факт та вибрати правильний варіант відповіді на запитання.

Крім того, під час модульного контролю враховуються результати науково-дослідної роботи та самостійної роботи студента.

Модульний контроль проводиться на останній парі модуля, протягом двох академічних годин. До модульного контролю допускаються усі студенти незалежно від їх поточної успішності та відвідування занять, але під час підсумкової модульної оцінки враховуються всі види робіт, передбачених робочою навчальною програмою та які вони мали виконати під час відпрацювання навчального матеріалу поточного модулю.

Студент вважається таким, що приступив до проходження модульного контролю, якщо він з'явився на контрольний захід та отримав контрольну роботу. Виконання контрольної роботи кожен студент здійснює індивідуально, при цьому він може користуватися лише нормативно-правовими актами. Під час контрольного заходу студенту забороняється у будь-якій формі обмінюватися інформацією з іншими студентами або використовувати матеріали крім дозволених.

При виявленні порушення студентом встановленого порядку проведення модульного контролю він усувається від його подальшого проведення, його робота не перевіряється, на ній робиться запис „порушив дисципліну", „списав" тощо та оцінюється „нулем балів". Якщо студент не з'явився для проведення модульного контролю або не здав контрольної роботи, йому також виставляється „нуль балів". Допуск до повторного складання модульного контролю забороняється за винятком випадків, коли студенти були відсутні на контролі з поважної причини. У цьому випадку студенту на підставі талону, виданого в деканаті, надається право пройти модульний контроль індивідуально. Дозволяється проводити повторну перевірку опанування навчальної програми модуля лише під час ліквідації академічної заборгованості після закінчення поточного семестру.

Результати модульного контролю доводяться до відома студентів протягом тижня після його проведення.

Студент, який не погоджується з отриманою оцінкою з письмової комплексної контрольної роботи, має право звернутися з письмовою апеляцією до завідуючого кафедри після оголошення її результатів. Розгляд апеляції проводиться протягом двох робочих днів після її подання комісією кафедри в присутності студента, яка і приймає остаточне рішення.

Сумарна модульна оцінка визначається після останнього модульного контролю з навчальної дисципліни. При цьому викладач має право збільшити її від 1 до 5 балів, в залежності від активності студента на заняттях, своєчасності та ретельності відпрацьовування навчальних матеріалів, участі в олімпіадах і науково-дослідній роботі та інше.

Сумарна модульна оцінка переводиться в екзаменаційну оцінку відповідно до шкали оцінювання. Студент, який отримав за результатами двох модульних контролів задовільно", „добре" або „відмінно", виконав усі завдання передбачені робочою навчальною програмою дисципліни „Правознавство" звільняється від складання іспиту.

Загальна оцінка з навчальної дисципліни визначається як середня за результатами двох модульних контролів.

Студент, який отримав оцінку „незадовільно" з одного модульного контролю, може складати іспит з відповідної частини дисципліни. На підставі одержаної оцінки з дисципліни та урахуванням позитивної оцінки з іншого модуля визначається екзаменаційна оцінка.

Іспит з навчальної дисципліни у повному обсязі складають ті студенти, які мають незадовільні оцінки з двох модульних контролів та за умов виконання усіх самостійних завдань, передбачених робочою програмою навчальної дисципліни.

В основі рейтингової системи використана 100-бальна шкала оцінок. Це максимальна сума балів за всі види робіт, що виконані студентом з навчальної дисципліни протягом семестру: семінарські заняття; індивідуальні завдання; підготовка рефератів, тез, доповідей; самостійна робота; комплексні контрольні роботи, участь у наукових конференціях з проблем права тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]