Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Met_DV_Pravozn.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
664.06 Кб
Скачать

Тема 5. Конституційні засади організації та здійснення правосуддя в

Україні

Семінарські питання

  1. Поняття, основні ознаки та принципи правосуддя в Україні.

  2. Судова система України. Суди загальної юрисдикції.

  3. Конституційний Суд України.

  4. Правовий статус суддів.

Завдання для самостійної роботи

Завдання 1. Розтлумачити зміст наступних понять та термінів: судова влада; правосуддя; судова система; судочинство; суддя; суди загальної юрисдикції; місцевий суд; апеляційний суд; спеціалізований суд; Верховний Суд України; Конституційний Суд України; конституційне подання; конституційне звернення.

Завдання 2. Назвати та охарактеризувати основні ознаки та принципи правосуддя в Україні.

Завдання 3. Скласти схему судів загальної юрисдикції.

Завдання 4. Назвати вимоги до кандидатів на посаду судді.

Завдання 5. Назвати склад Конституційного Суду України та порядок його формування.

Завдання 6. Більшість населення даної місцевості України користується російською мовою. Звинувачений заявив клопотання, щоб його справа розглядалася в суді його рідною молдовською мовою.

Якою мовою має проводитись судочинство?

Питання для самоконтролю

  1. Дайте визначення поняттю „правосуддя" та охарактеризуйте принципи здійснення правосуддя в Україні.

  2. Охарактеризуйте систему судів загальної юрисдикції?

  3. Які існують вимоги до кандидатів на суддівські посади?

  4. Як здійснюється обрання та призначення суддів на посаду в Україні?

  5. Охарактеризуйте статус Верховного Суду України в системі судів загальної юрисдикції.

  6. Яка процедура формування Конституційного Суду України?

  7. Які Ви знаєте форми звернення до Конституційного Суду України?

  8. Які нормативно-правові акти регулюють діяльність судової гілки влади в Україні?

Література: 1.2,6,12,16,19,31,37,39,47.50,59.62-66,69-71,75,78,80,82, 85-89,91,92.97,98,102-106,109,113,119.

Тема 6. Конституційні засади діяльності правоохоронних та право захисних органів України

Семінарські питання

  1. Поняття, система і функції правоохоронних органів України.

  2. Поняття, система і завдання органів прокуратури України.

  3. Поняття та система органів внутрішніх справ України. Основні завдання і функції міліції.

  4. Правозахисні органи України.

Завдання для самостійної роботи

Завдання 1. Розтлумачити зміст наступних понять та термінів: правоохоронні органи; прокуратура; органи дізнання; органи внутрішніх і прав; міліція; правозахисні органи; Уповноважений Верховної Ради України і прав людини; органи юстиції; нотаріат; нотаріус; адвокатура; адвокат.

Завдання 2. Скласти схему системи органів прокуратури України.

Завдання 3. Скласти схему структурних підрозділів міліції.

Завдання 4. Назвати основні права Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Завдання 5. Назвати основні види адвокатської діяльності.

Завдання 6. Прокурор, здійснюючи нагляд за виконанням законів у місцях позбавлення волі, виявив за допомогою керівництва колонії, що у ній за вироком суду утримується неповнолітній, якому на момент скоєння злочину (розбій) не минуло 14 років. На прохання керівництва колонії прокурор, посилаючись на Закон України "Про прокуратуру", негайно звільнив незаконно засудженого і з батьками відправив додому.

Чи правильне рішення прокурора?

Завдання 7. 20 липня 2005 року група учнів однієї з шкіл м. М. звернулася до міського голови з пропозицією належним чином відзначити вчителя їхньої школи Мартинюка, що активно працював з ними і зусиллям якого вони значною мірою завдячують тим, що їм удалося стати призерами IV етапу Всеукраїнської олімпіади з української мови і літератури. Оскільки до 20 серпня учні відповіді не отримали, вони звернулися до міської прокуратури з письмовим проханням вплинути на міського голову, щоб той дав відповідь згідно із Законом України "Про звернення громадян". Із міської прокуратури вони отримали листа, у якому було вказано наступне.

1. Термін, протягом якого мала бути дана відповідь, ще не закінчився.

2. Якщо відповідь не буде отримана своєчасно, то їм слід звернутися з пропозицією до обласної державної адміністрації.

3. Згідно з ч. II ст. 12 Закону України „Про прокуратуру"”, прокурор здійснює нагляд за додержанням вимог законодавства щодо порядку розгляду скарг, а в даному випадку йдеться про пропозицію.

Завдання 8. Працівник міліції вимагає у громадянина мобільний телефон, мотивуючи це тим, що йому треба терміново зателефонувати й доповісти начальству про своє місцеперебування. Мобільний зв'язок коштує недешево й власник телефону вагається. Що б ви зробили на його місці?

Завдання 9. Громадянин України Чайка, будучи напідпитку, прогулювався однією з вулиць м. Києва. Спочатку його поведінка була цілком правомірною, але згодом він почав кидати пісок на лобові скла машин, розташованих уздовж вулиці, нецензурно лаявся, чіплявся до перехожих, намагався нав'язувати свої послуги з ворожіння на руці. Наряд патрульно-постової служби силою доставив його у черговий відділок міліції. Черговий відділку міліції звернувся по телефону до прокурора Печерського району м. Києва з проханням дати санкцію на видворення Чайки за межі міста. Прокурор відповів, що цього він зробити не може, оскільки Чайка не є іноземцем, і порадив працівнику міліції звернутися до суду, бо тут йдеться про припинення злочину. Працівник міліції відповів на це, що якщо прокурор може дати санкцію на видворення особи за межі України, то, тим більше, може дати санкцію на видворення за межі м. Києва. Врешті-решт Чайку було відпущено додому. Останній одразу ж поскаржився начальнику райвідділу міліції на те, що було порушено його конституційне право, оскільки нікому з його родичів не було повідомлено про його затримання. Дайте юридичний аналіз ситуації.

Завдання 10. Завідувач відділу освіти Ужгородського міськвиконкому Шелепа видав наказ про скорочення тривалості уроків у загальноосвітніх закладах міста до 40 хвилин у зв'язку з тим, що в умовах осінньо-зимового періоду учні, які навчаються у другу зміну, змушені повертатися додому у пізній час. Батько одного з учнів звернувся до прокурора зі скаргою з цього приводу. Перевіривши скаргу, прокурор вніс подання Ужгородському міському голові. Однак міський голова у відповіді прокурору запропонував останньому звернутися з цього приводу до управління освіти і науки Закарпатської ОДА. У відповідь на це прокурор звернувся з приписом до начальника управління освіти і науки. Припис було відхилено. Тоді прокурор звернувся з цього приводу до суду і паралельно порушив дисциплінарне провадження проти Шелепи.

Завдання 11. До прокуратури м. З надійшло повідомлення від мешканців вулиці Індустріальної про те, що на лижній фабриці, розташованій поруч з їхніми будинками, здійснюється антизаконне спалювання високотоксичних відходів. Заступник міського прокурора Павленко викликав повісткою директора підприємства Зотова для дачі пояснень щодо обставин, які з'ясовуються перевіркою. Зотов зателефонував Павленку і заявив йому, що готовий прийти в прокуратуру, але тільки за викликом прокурора, оскільки, згідно із Законом України «Про прокуратуру», право виклику посадових осіб належить прокурорам, а заступники прокурорів та інші працівники цього правоохоронного органу такого права не мають. Павленко у відповідь наклав на Зотова штраф, керуючись нормою про покарання за ухилення свідка, потерпілого, експерта, перекладача від явки до органів попереднього слідства або дізнання.

Завдання 12. 19-річного Миколу Н. викликали до слідчого в районний відділок управління внутрішніх справ як свідка, щоб дізнатися про алібі його батька під час пограбування квартири сусідів. Що ви можете порадити йому щодо його прав як родича підозрюваного?

Завдання 13. Громадянин Л. мріє стати адвокатом. У 2004 р. він вступив до юридичного ВНЗ. В якому році, за умови успішного завершення 5-річного навчання, він отримає право займатися адвокатською практикою?

Завдання 14. Адвокат Петриченко повертався з роботи і випадково став свідком того, як громадянин Метелиця завдав кілька ударів в обличчя громадянину Шанці. Після звернення потерпілого до правоохоронних органів була порушена кримінальна справа за статтею 126 Кримінального кодексу України (частина 1). Шанка звернувся за юридичною допомогою до Петриченка, вважаючи, що тому як очевидцю злочину легше буде надати юридичну допомогу потерпілому, аніж захиснику, який не був свідком події. Одночасно Шанка попросив викликати на судове засідання Петриченка як свідка. Суддя у цьому відмовив, посилаючись на статтю 7 Закону України „Про адвокатуру”. Він вважав, що згідно з цією правовою нормою Петриченко не може виступати ні в ролі адвоката, ні свідком з його боку. Чи згодні ви з суддею? Свою відповідь обгрунтуйте.

Завдання 15. Адвокат Кампов, який прийняв доручення від громадянина Сабова, що був узятий під варту як особа, яка підозрювалася у скоєнні злочину, під час зустрічей з підзахисним віч-на-віч дав йому ряд порад і роз'яснень. Про суть цих порад та роз'яснень з дозволу прокурора він розповів студентам юридичного ВНЗ, де викладав кримінальне право. При цьому слід зазначити, що він назвав прізвище обвинуваченого і розповів усе про його протиправні дії. Сабов вважає, що Кампов порушив адвокатську таємницю і має бути притягнений до дисциплінарної відповідальності. Кампов вважає, що він не порушив свого обов'язку берегти адвокатську таємницю, оскільки, по-перше, на свої дії він отримав дозвіл прокурора, а по-друге, він поінформував про суть порад і роз'яснень не іншу процесуальну сторону, а студентів з навчальною метою. Хто правий у цій ситуації? Свою відповідь обгрунтуйте.

Завдання 16. Адвокат Заремба, будучи за кермом власного автомобіля, 1 вересня 2002 року їхав на роботу і, не впоравшись із керуванням, наїхав на пішохода, який отримав середньої тяжкості тілесні ушкодження. Зарембу було притягнуто до кримінальної відповідальності за частиною І статті 286 Кримінального кодексу України. Суд засудив Зарембу до 4-х місяців арешту із звільненням від відбування призначеного покарання з 3-річним випробним строком. Суд поклав обов'язок на Зарембу попросити публічно пробачення в потерпілого і відшкодувати витрати на лікування та компенсувати моральну шкоду. Дисциплінарна палата кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури прийняла рішення про припинення адвокатської діяльності Заремби. Адвокат вважає це рішення незаконним з таких причин:

Він скоїв злочин із необережності, а не умисний.

Вироком суду він був звільнений від відбування покарання, пов'язаного з позбавленням волі.

Згідно з пунктом 7 статті 36 Кодексу законів про працю України підставою для припинення трудового договору не може бути засудження за злочин, якщо має місце звільнення від відбування покарання з випробуванням. Дайте юридичний аналіз ситуації.

Завдання 17. 15-річний Євген, проходячи біля магазину «Прогрес», нецензурно лаявся, смикав перехожих за рукави верхнього одягу, світив їм лазерним променем у вічі. У зв'язку з цим о 9-й годині його затримав наряд патрульно-постової служби. Євгена було доставлено до чергового відділку міліції. Після оформлення відповідних документів було порушено кримінальну справу за статтею 296 Кримінального кодексу України. У кімнаті для затриманих Євген заснув. Батькам його віддали аж о 20-й годині вечора. Про які порушення законодавства йде мова в цій ситуації?

Завдання 18. 31 грудня 2002 року водій АТП 12169 Макаренко, перебуваючи у стані сп'яніння, їхав на автомобілі КамАЗ по шосе. Він не тільки перевищив швидкість, а й час від часу переходив за лінію, що розмежовувала дві смуги руху автотранспорту. Це здалеку помітив інспектор ДАІ Чалий і спробував зупинити автомобіль. Макаренко на рух жезла міліціонера не зреагував і продовжив рух так само, як рухався раніше. У відповідь на це Чалий, переконавшись, що на іншій смузі шосе немає транспортних засобів, вистрелив у колесо автомобіля. Через одну секунду пострілами було пробито ще два колеса. Машина зупинилася. Інспектор ДАІ Макаренка затримав, відібрав у нього посвідчення водія і відсторонив від керування транспортним засобом. Макаренко вважає ці дії незаконними з таких підстав. По-перше, відсторонити від роботи може тільки власник підприємства згідно зі статтею 46 Кодексу законів про працю України. По-друге, застосування зброї є неправомірним, оскільки Макаренко злочину не скоював, а вчинив тільки адміністративний проступок. До того ж, Макаренко вважав, що міліція має заплатити за пошкоджені колеса. Дайте юридичний аналіз ситуації.

Завдання 19. До управління СБУ по м. Ужгороду надійшла інформація про те, що офіцер розташованої в місті військової частини Волков за велику винагороду має передати дискету із секретною інформацією громадянинові іноземної держави. Передача мала відбутися о 22 годині на околиці міста. Маючи намір затримати Волкова під час передачі інформації, співробітники СБУ Марченко, Васильчук і Генюта у службовій машині почали очікувати його біля військової частини. Коли Волков на власному авто виїхав у напрямі околиці (де мала відбутися зустріч із громадянинові іноземної держави співробітники СБУ вирушили за ним. Однак у них раптово вийшов з ладу автомобіль. У зв'язку з цим вони зупинили єдиний, що проїжджав вулицею, автомобіль громадянина Сухорукова і змусили останнього наздоганяти Волкова. На вулиці була ожеледь і Сухоруков не впорався з керуванням і врізався у велике дерево. Машина зазнала значних пошкоджень. Сухоруков звернувся до управління СБУ з вимогою відшкодувати матеріальні і моральні збитки. Йому відмовили, посилаючись на таке:

1. За кермом автомобіля був сам власник, а не співробітники СБУ.

2. Згідно з нормами цивільного права ризик випадкової загибелі речі (а тим більше випадкового пошкодження) несе власник.

Чи згодні ви з такими аргументами? Дайте юридичний аналіз ситуації.

Завдання 20. У суботу, 7 грудня 2002 року біля пішохідного мосту в м. Ужгороді було знайдено труп відомого в обласному центрі бізнесмена Харченка. При опитуванні певних осіб було встановлено, що незадовго до смерті Харченко посварився з кримінальним авторитетом Свердловим, який при свідках у пориві гніву сказав йому: „Завтрашнього сонця ти не побачиш.” Слідчий видав постанову про затримання Свердлова як особи, що підозрюється у скоєнні злочину. Свердлову було оголошено протокол про затримання, а на прохання надати йому можливість запросити захисника йому відмовили, мотивуючи тим, що субота - вихідний день так само, як і неділя, що за роботу адвокату у вихідний день доведеться заплатити в подвійному розмірі, тому нехай почекає до понеділка. У понеділок було прийнято судове рішення про арешт Свердлова, і тільки після цього йому надали можливість запросити захисника. Адвокат Сопко з метою виконання доручення про захист Свердлова звернувся із запитом до одного з підприємств, однак отримав відмову. Його побачення із підзахисним були обмежені в часі і проходили у присутності слідчого. Врешті-решт слідчому вдалося шляхом погроз змусити Сопка відмовитися від захисту Свердлова. Які порушення законодавства мають місце в цій ситуації?

Питання для самоконтролю

  1. Дайте визначення правоохоронних органів України.

  2. Як здійснюється правоохоронна діяльність в Україні?

  3. Що входить у систему правоохоронних органів України?

  4. Які завдання покладаються на правоохоронні органи України?

  5. На яких принципах будується діяльність прокуратури України?

  6. З яких підрозділів складається міліція, і які вони виконують функції?

  7. Які права надаються міліції?

  8. Які Ви знаєте форми реагування Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини на факти порушення прав і свобод людини і громадянина?

  9. Назвіть основні напрями діяльності органів юстиції України.

  10. Які нотаріальні дії вчиняються органами нотаріату?

  11. Назвіть види адвокатської діяльності в Україні?

  12. Які правові гарантії надаються адвокатам в Україні?

Література: 1,2,9-11,13,15,16-18,22,24,39,59,70,71,75,78,80,81,83,85-88, 91,92,96,98,103-106,109,115,119.

Змістовні молуль II. Основні галузі права України

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]