Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки з ОПГ.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
868.35 Кб
Скачать

Нормування і контроль інтенсивності лазерного випромінювання

З врахуванням оптико-фізіологічних властивостей ока встановлені безпечні інтенсивності випромінюванню в залежності від довжини хвилі, тривалості імпульсу, куба розходження променів, режиму генерації, тривалості дії і діаметра зіниці ока. Для неперервного випромінювання ОКГ з довжиною хвилі 10,6 мкм безпечна густина потоку енергії для рогової оболонки ока за час дії більший 1 с не повинна перевищувати 0,2 Вт/см2, а за час дії випромінювання 0,15 с - 2 Вт/см2.

При роботі з аргоновими (0,49 мкм) і гелій-неоновими (0,63 мкм) ОКГ за час дії 0,15 с безпечна густина потужності на рогову оболонку ока не повинна перевищувати 10-5 Вт/см2. Для білого світла від імпульсних ламп накачування безпечна густина енергії на рогову оболонку ока не повинна перевищувати 10-6 Дж/см2.

Для виміру прямого і відбитого випромінювання застосовується вимірник потужності оптичної ПМО-2.

Розрахунок інтенсивності лазерного випромінювання

Густина потоку енергії випромінювання ОКГ, Дж/см2 (Вт/см2) на віддалі r, см, від джерела при умові рівномірного розподілення енергії у плямі можна визначити формулою:

(23)

де W0 - вихідна енергія (потужність) ОКГ, Дж (Вт);

- кут розходження випромінювання, град;

σ - коефіцієнт ослаблення випромінювання ОКГ повітряним середовищем, см-1.

У багатьох випадках необхідно знати, якою інтенсивністю володіє в даній точці простору відбитий промінь (від об'єкта, стін, приміщень і т. п.). В умовах дифузійного відбиття потужність енергії в заданій точці можна визначити за формулою:

(24)

в яку при необхідності додається співмножник,

- енергія (потужність), яка падає на відбиту поверхню, Дж/Вт;

К0 - коефіцієнт відбиття поверхні;

β - кут між нормаллю до поверхні і направленням на око, град;

Кп - коефіцієнт, який враховує розмір плями: якщо r>30 rn (rn - радіус плями), тоді Кп=1.

Основні засоби захисту

Існують «Санітарні норми і правила улаштування і експлуатації лазерів» № 2392-8і, до яких ввійшли організаційні та інженерно-технічні заходи, які можуть забезпечити зменшення густини потоків енергії (потужності) на робочих місцях до величин значно менших від допустимих.

ОКГт розміщують в окремих або відгороджених приміщеннях. Саме приміщення й обладнання не повинні мати дзеркальної поверхні. Стіни, стелі, обладнання й інші предмети фарбують матовою фарбою з малою сорбційною здатністю. Приміщення повинно мати високу освітленість, а також припливно-витяжну вентиляцію.

При розміщенні в одному приміщенні деяких ОКГ їх огороджують ширмами, шторами або екранами, які не припускають випромінювання.

Надійним захистом від випадкового попадання випромінювання на людину є світловод, який екранує промінь на усьому шляху його дії (від ОКГ до мішені).

Для попереджання випадкового ураження очей застосовують спеціальні захисні окуляри з синьо-зеленого скла СЗС-22 (довжина хвиль 0,69 і 1,06 мкм) ОС-14 (довжина хвиль 0,49 і 0,53 мкм). Руки захищають чорними рукавичками. Для захисту інших частин тіла достатньо звичайної одежі з тканини xорного кольору.

При вході в приміщення встановлюється знак лазерної безпеки.

Для персоналу, який обслуговує ОКГ, два рази на рік проводиться медичний огляд у терапевта, гематолога, офтальмолога.