Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки з ОПГ.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
868.35 Кб
Скачать

2.4. Основні засоби захисту від електромагнітного випромінювання

2.4.1.Захист часом передбачає обмеження часу перебування людини в електромагнітному полі. Допустимий час перебування людини в полі залежить від інтенсивності опромінення або напруженості ЕМП (табл. 2, 3).

Таблиця 3

Граничнодопустима напруженість електричної складової поля промислової частоти (гост 12.1.006-64)

Напруженість ЕП, КВ/м

5

10

15

20

25

Допустимий час перебування, хв.

тривалий

180

90

10

5

2.4.2. Захист віддаллю застосовується, якщо неможливо послабити інтенсивність опромінення в наданій зоні іншими способами. У цьому випадку збільшують віддаль між джерелом випромінювання і обслуговуючим персоналом. Віддаль, яка відповідає граничнодопустимому рівню опромінення для кожного конкретного випадку визначається з виразів (6-17) або вимірюванням.

2.4.3.Зменшення потужності випромінювання безпосередньо в джерелі можна досягнути застосуванням спеціальних пристроїв. Наприклад, замість відкритих випромінювачів застосовують поглиначі потужності, які застосовуються для навантаження генераторів. При цьому потужність опромінення послаблюється більш ніж на 60 дБ. Фланцеві з'єднання є джерелом побічних випромінювань (їх послаблювальна здатність досягає 40-50 дБ). Застосування бронзових прикладок між фланцями забезпечує послаблення інтенсивності випромінювання до 60 дБ, а дросельні фланці - до 70-80 дБ. При недостатньому послабленні випромінювання в зазорі фланцевого з'єднання застосовують спеціальні металеві хомути, які покриті радіопоглинальним матеріалом зі сторони, яка опромінюється.

2.4.4. Екранування джерел випромінювання використовується для зниження інтенсивності електромагнітного поля на робочому місці. У цьому випадку застосовують заземлені екрани з металевих листів або сіток у вигляді замкнутих камер або кожухів.

Ефективність екранування являє собою відношення параметра ЕМП в даній точці при відсутності екрана (E,H) до цього ж показника в цій ж точці при наявності екрану (Ee,He). Наприклад,

(18)

Товщину екрана 8, м, виготовленого з суцільного матеріалу, який забезпечує задане послаблення інтенсивності поля, визначають за формулою:

(19) |

де - задане послаблення інтенсивності поля; f - частота поля, Гц;

-абсолютна магнітна проникність матеріалу екрана, Гн/м,

-питома провідність матеріалу, См/м.

При виборі конструкції екрана або камери необхідно враховувати ступінь їх герметичності (наявність отворів). Якщо отвори рівні або кратні цілому числу півхвиль, тоді різко зросте потужність випромінювання, оскільки така щілина є антеною. У цьому випадку послаблення електромагнітного поля досягається насадкою на отвір спеціального патрубка, який являє собою граничний хвилевід. Вентиляційні, оглядові й інші отвори затягуються металевими сітками, які щільно припаяні по периметру. Застосовують граничні хвилеводи з сітками на обох кінцях, щільникову конструкцію, або патрубки. Розмір окремого патрубка або комірок щільникової решітки визначають у залежності від діапазону частот, послаблення на одиницю довжини, Гц, дБ/см і ефективності екранування (табличне значення).

Довжину l, см, граничного хвилеводу можна визначили за формулою:

(20)

де - задана ефективність екранування, дБ.

Контактуючі поверхні частин екрана повинні мати антикорозійне покриття (лудіння, цинкування, міднення) і щільно прилягати один до одного по всьому периметру.

Приміщення, в яких проводять роботи по настроюванню, регулюванню і випробуванню випромінювальних установок влаштовують так, що при включенні їх на повну потужність їх випромінювання не проникне в суміжні приміщення. Стіни і стелю покривають матеріалом, який поглинає електромагнітну енергію (пінопласти, компаунди і ін.). Отвори і оглядові вікна екранують оптично прозорим склом з відбивальними властивостями.

2.4.5.Екранування робочого місця 1 застосовують, якщо неможливо здійснити екранування джерел випромінювання. Для цього споруджують невеликі кабіни ширми з металу 2 з покриттям з радіопоглинаючих матеріалів 3 (рис. 1).

Рис. 1. Схема екранування робочого місця: 1- робоче місце; 2 - металевий екран; 3 - поглинальне покриття.

2.4.6. Індивідуальні засоби захисту застосовують у тому випадку, коли інші засоби недопустимі або неефективні. Як засоби захисту застосовують халати, комбінезони, капюшони, захисні окуляри й ін. Для захисту людини використовують матеріал з спеціальної радіотехнічної тканини, в структурі якого є тонкий металевий дріт, скручений з бавовняними нитками (утворює сітку з кроком комірки 0,8x0,5 мм).

Для захисту від постійного магнітного поля застосовують шапки і спідниці з пермалою.

Для захисту очей від НВЧ-випромінювання застосовують сіткові (в формі півмаски) і скляні окуляри, які покриті тонким шаром двооксиду олова.